Δεν εξέλεξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Βουλή, κατά την πρώτη ονομαστική ψηφοφορία της Τετάρτης στην οποία υποψήφιος ήταν ο Σταύρος Δήμας.
«Ναι» στον Σταύρο Δήμα ψήφισαν 160 βουλευτές. «Παρών» ψήφισαν 135 βουλευτές. Πέντε βουλευτές ήταν απόντες.
Η δεύτερη ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 23 Δεκεμβρίου.
Σταύρο Δήμα ψήφισαν δύο πρώην πρωθυπουργοί: Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Καραμανλής.
«Ναι» στον Σταύρο Δήμα από τον Σπύρο Λυκούδη, τον Γρηγόρη Ψαριανό, τον Χρήστο Αηδόνη και τον Γιώργο Νταβρή.
«Παρών» ψήφισε ο Βύρων Πολύδωρας και ο Παναγιώτης Μελάς. «Παρών» και από Πέτρο Τατσόπουλο και Μίμη Ανδρουλάκη.
«Παρών» ψήφισαν Ν. Μιχαλολιάκος και Χρ. Παππάς. «Παρών στη φυλακή» δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης.
Απόντες ήταν οι Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόποουλος.
Αργά το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε εκτάκτως με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, λίγες ώρες πριν την πρώτη – κρίσιμη για την καταγραφή δυνάμεων – ψηφοφορία.
Οι ζυμώσεις
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικης Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία ακολούθησε, ο Βαγγέλης Βενιζέλος ζήτησε συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική πλειοψηφία. Η πρόταση δεν απευθύνεται μόνον ή κυρίως σε ανεξάρτητους βουλευτές».
Λίγο νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποσυνδέσει την ψήφο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από μια ψήφο υπέρ της κυβέρνησης και των πολιτικών της.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Αντώνη Σαμαρά σημειώνεται πως «η θετική ψήφος των Βουλευτών, βεβαίως δεν εκλαμβάνεται ως ψήφος υπέρ της Κυβέρνησης. Αλλά ως απόφαση υπεράσπισης του Συντάγματος και σεβασμού του ίδιου του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. Οπως και ως αποφυγή μιας πολιτικής περιπέτειας που θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
«Πιστεύω ότι οι έλληνες βουλευτές θα σταθούν στο ύψος της περιστάσεως, θα σκεφτούν και θα ζυγίσουν το εθνικό συμφέρον, πέρα από τις κομματικές περιχαρακώσεις» δήλωσε, από την πλευρά του, ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Δήμας.
Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι αν πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πρόσωπο υποψήφιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστω και αυτήν την ύστατη ώρα, ο Αντώνης Σαμαράς θα το σκεφτόταν.
Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν πιάνει τους 180 ακόμη κι αν αλλάξει πρόσωπο» Οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος που ορίζει τη διαδικασία, για την εκλογή Προέδρου από την πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν συμφωνία των 2/3 της Βουλής, δηλαδή 200 βουλευτών. Για να συγκεντρωθεί ο συγκεκριμένος αριθμός, έπρεπε να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα οι 155 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και άλλοι 45 βουλευτές από την αντιπολίτευση.
Κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή έχουν ταχθεί οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ (71 βουλευτές), του ΚΚΕ (12 βουλευτές), της Χρυσής Αυγής (16 βουλευτές), της ΔΗΜΑΡ (10 βουλευτές) και των Ανεξάρτητων Ελλήνων (12 βουλευτές) – αν και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, έχει δηλώσει πως ενδεχόμενη διαφορετική ψήφος βουλευτή του κόμματος δεν πρόκειται να θεωρηθεί ως «αποστασία».
Η ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών (17 πρόσωπα) δεν είχε υιοθετήσει κοινή στάση, όπως βεβαίως και οι υπόλοιποι επτά ανεξάρτητοι βουλευτές.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.