Χοιρινό στο φούρνο, μια συνταγή της Τοσκάνης

Μια παραδοσιακή και νοστιμότατη ιταλική συνταγή για να τονίσουμε την αιώνια φιλία των δύο λαών μας που δεν επηρεάζεται από μεμονομένα γεγονότα σαν αυτό της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Υλικά

  1. χοιρινό κρέας από τα πλευρά (μπριζόλες) περίπου 3kg
  2. Zητείστε από τον κρεοπώλη σας να αφαιρέσει τα πλευρά ολόκληρα, (ribs) και επίσης να βγάλει το λίπος
  3. αλάτι μυρωδικών της Τοσκάνης (δείτε τη συνταγή πιο κάτω)
  4. 4 κλαδάκια δενδρολίβανο μήκους 25cm
  5. 1½ κ.τ. χοντρό αλάτι
  6. 100g, 4-5 λεπτές φέτες παντσέτα (μπέικον, όχι καπνιστό)
  7. 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  8. 2 φλ. λευκό κρασί
  9. χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  10. Για το αλάτι μυρωδικών της Τοσκάνης
  11. 1 σκελίδα σκόρδο
  12. 1 κ.σ. χοντρό αλάτι
  13. 1 μάτσο φασκόμηλο (περίπου 30 φύλλα)
  14. 2 κλαδάκια φρέσκο δενδρολίβανο

Εκτέλεση

Εκτέλεση του αλατιού της Τοσκάνης με μυρωδικά

Στην Τοσκάνη, χρησιμοποιούν αυτό το αλάτι για να νοστιμέψουν όλα τα ψητά τους από το χοιρινό μέχρι τις φραγκόκοτες. Παρόλο που είναι προτιμότερο σαν φρέσκο, μπορείτε να το αφήστε να ξεραθεί σ’ ένα δοχείο χωρίς καπάκι. Το αλάτι θα διατηρήσει τις γεύσεις των μυρωδικών και θα έχετε ένα ωραίο άρτυμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σοταρισμένα λαχανικά και πατάτες. Μπορείτε επίσης να αλλάξτε το συνδυασμό των μυρωδικών και να χρησιμοποιήσετε θυμάρι.

Χρειάζεστε συνολικά ¼ φλ. μυρωδικά.
Σε μια επιφάνεια κοπής, πολτοποιείστε το σκόρδο με το αλάτι.
Χοντροκόψτε τώρα τα μυρωδικά, ενώστε τα με το αλάτι και το σκόρδο και ψιλοκόψτε τα.
Χρησιμοποιείστε τα αμέσως ή αφήστε τα σ’ ένα μπολ χωρίς καπάκι για λίγες μέρες.
Αποθηκεύστε το για μεγάλο χρονικό διάστημα σ’ ένα καθαρό βαζάκι.

Πηγή: spoons.gr

 

Exit mobile version