Με το άκουσμα της λέξης ψητή χοιρινή κοιλιά, μου έρχεται να τρέξω στο χασάπη και να παραγγείλω μία για τους εξής λόγους:
-Είναι απίστευτα νόστιμη και τραγανή και είναι καλυμμένη με την πιο μαγική ουσία στον κόσμο, την ξεροψημένη πέτσα.
-Είναι εντυπωσιακή στο σερβίρισμα με τον όγκο της και την περιρρέουσα αχνιστή νοστιμιά της. Ο σεφ θα κόψει και θα σερβίρει τα πλευρά ένα ένα και οι καλεσμένοι θα αφεθούν να «γουρονοποιηθούν» κατά βούληση.
-Είναι σχετικά φτηνό κρέας.
-Είναι σχεδόν αδύνατον να την κακομαγειρέψει κάποιος. Δε νομίζω πως χρειάζεστε κι άλλους λόγους!
Ε, τρέξετε ν’ αγοράσετε ένα κομμάτι και αρχίστε το ψήσιμο.
Χρειάζεται να πάρετε μια ολόκληρη κοιλιά από το χασάπη σας.
Να έχει πάνω της τα κόκκαλα και το δέρμα.
Ζητείστε του να χαράξει την κοιλιά μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι.
Αν δεν το κάνει αυτός, θα πρέπει να το κάνετε εσείς. Συνταγή για 8 πεινασμένους.
Υλικά
- 3kg χοιρινή κοιλιά μαζί με τα κόκκαλα και το δέρμα. Να έχει τουλάχιστον 8 πλευρά και να είναι χαραγμένη κάθε 1cm
- 15 ξερά φύλλα δάφνης
- 5 δάκτυλα ginger στον τρίφτη
- 15 σκελίδες σκόρδο χοντροκομμένες
- 100ml ελαιόλαδο
- ½ κ.σ. μαύρο πιπέρι
- 2 κ.σ. αλάτι
Συνοδευτικά Πατάτες στο φούρνο ή πουρέ, γλασαρισμένα καρότα.
Εκτέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά, εκτός από την κοιλιά, σ’ ένα μούλτι και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν μία πάστα.
Βρείτε ένα ταψί που να χωράει το κρέας και να μπορεί να μπει στο ψυγείο.
Βεβαιωθείτε οτι η επιφάνεια του κρέατος και ειδικά του δέρματος είναι στεγνή.
Τοποθετείστε την κοιλιά στο ταψί και με το χέρι τρίψτε τη μαρινάδα πάνω σ’ όλη την επιφάνεια του κρέατος. Προσπαθείστε να την περάστε και μέσα στις χαρακιές, πάνω στο δέρμα.
Αφήστε το ταψί στο ψυγείο για λίγες ώρες έως και δύο μέρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C και τοποθετείστε το ταψί μέσα χωρίς σκέπασμα.
Ψήστε για 2½ ώρες.
Ανεβάστε μετά το θερμοστάτη στους 250°C και αφήστε το για άλλα 20-30΄ για να γίνει τραγανή η πέτσα. Να του ρίχνετε καμιά ματιά για να μη σας καεί.
Αν δεν γίνει τραγανή σ’ αυτό το διάστημα, ανοίξτε το γκριλ στο max και τελειώστε το εκεί, προσέχωντάς το.
Αφού το βγάλετε από το φούρνο, αφήστε το να ξεκουραστεί για 15΄ πριν το σερβίρετε.
Κόψτε το και μοιράστε το δίκαια στα πιάτα.
Πηγή: spoons.gr