Λίστα με τα ονόματα και τις φωτογραφίες εφτά τζιχαντιστών έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να διερευνήσει το κατά πόσο τα άτομα αυτά έχουν περάσει ποτέ ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Η Ελληνική Αστυνομία, όπως και οι αρμόδιες Αρχές όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε σήμα από την Europol, σύμφωνα με το οποίο εφτά τζιχαντιστές θα επιχειρήσουν αιματηρή τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένα οχήματα σε ευρωπαϊκή χώρα έως τις 17 Ιανουαρίου.
Η Europol ζητά από τις ελληνικές διωκτικές αρχές να ερευνήσουν το κατά πόσο οι συγκεκριμένοι φανατικοί ισλαμιστές έχουν περάσει από την Ελλάδα, αν έχουν ποτέ προσαχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. ή το Λιμενικό και αν έχουν περάσει ποτέ από τα αεροδρόμια της χώρας.
Από τις πρώτες έρευνες στελεχών των αρμοδίων διωκτικών αρχών που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα δεν έχουν εντοπιστεί άτομα με τα συγκεκριμένα στοιχεία ταυτότητας. Επισημαίνεται ότι η συνεργασία των διωκτικών αρχών ευρωπαϊκών χωρών και η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων έχει ενταθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Στο σήμα της Europol περιλαμβάνεται το όνομα της 26χρονης Χαγιάτ Μπουμεντιέν, συντρόφου του Αμεντί Κουλιμπαλί, πρωταγωνιστή της ομηρίας της περασμένης εβδομάδας στο εβραϊκό παντοπωλείο σε προάστιο του Παρισιού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει περάσει από τη χώρα μας, όπως και να υπάρξουν έντονες αναζητήσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής της προς χώρες της Ε.Ε..
Οι ύποπτοι της λίστας, σύμφωνα με το επείγον σήμα, φέρεται να έχουν διασυνδέσεις με ιδιώτες από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία αλλά και τη Ρωσία, μέσω τσετσένου ισλαμιστή. Τα άτομα αυτά φέρεται να έχουν εκπαιδευτεί στην Υεμένη, όπως και τα αδέρφια Κουασί, που αιματοκύλισαν το γαλλικό σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo». Πιθανές χώρες εκδήλωσης της επίθεσης είναι η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
Όπως δήλωσε στη HuffPost Greece ο καθ. Ιωάννης Νομικός, διευθυντής του RIEAS (Research Institute for European and American Studies), η πιθανότητα να έχουν περάσει τα εν λόγω άτομα από την Ελλάδα «δεν είναι μικρή», καθώς η χώρα μας αποτελεί «χώρα μετάβασης (transition area), με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Παράλληλα, ο κ. Νομικός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα εντείνεται λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα είναι στον συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας. «Ο συντονισμός θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικός και γρήγορος, πιο “επαγγελματικός”, καθώς εκεί έχουμε μεγάλο πρόβλημα» σημείωσε, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχει τις σχετικές δυνατότητες να παραμένει στη θέση του και να αξιολογείται βάσει του γνωστικού αντικειμένου και της επαγγελματικής απόδοσής του, «χωρίς να παρεμβαίνουν κομματικές σκοπιμότητες οι οποίες δημιουργούν προβλήματα».
Παράλληλα, τόνισε ότι απαιτείται αναδιάρθρωση και συντονισμός ηγεσίας στις υπηρεσίες ασφαλείας. «Όποια ηρεμία έχουμε το 2015 μπορεί να μην είναι το ίδιο το 2016. Ο φετινός χρόνος είναι κρίσιμος για την αναδιάρθρωση και τον συντονισμό. Εάν δεν το καταφέρουμε το 2015, το 2016 θα είναι πολύ δύσκολο να παρέμβουμε σε ουσιαστικά ζητήματα».
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.