Βόμβα για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις αποτελεί η απαίτηση του ΔΝΤ για εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και μάλιστα και στις κύριες συντάξεις.
Το ΔΝΤ θεωρεί ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση κατ’ έτος της δημόσιας δαπάνης για συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ δεν επαρκεί για να μη διημιουργούνται νέα χρέη στα ταμεία.
Με βάση τη ρήτρα -όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Αγορά»- οι ασφαλιστικοί οργανισμοί θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν ανά έτος τις συνταξιοδοτικές παροχές στο ύψος των εσόδων τους και όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα προχωρούν σε περαιτέρω περικοπή των συντάξεων.
Μάλιστα το Ταμείο δεν δείχνει καμία διάθεση υποχώρησης από αυτό, ακόμη και αν τελικά το θέμα τινάξει στον αέρα την επερχόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, αυτών των ημερών, το ΔΝΤ συνέδεσε ευθέως τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Τρία είναι τα σενάρια-φωτιά που υπάρχουν πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κατώτατη σύνταξη (δίδεται μετά από 15 χρόνια εργασίας).
1. Σταδιακή αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη τόσο της κατώτατης όσο και της βασικής εγγυημένης από το κράτος σύνταξης στα 20 χρόνια (6.000 μέρες) από 15 που είναι σήμερα (4.500 μέρες).
2. Τη δραστική μείωση της κατώτατης σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης στα 384 ευρώ χωρίς αναλογικό τμήμα αναπλήρωσης. Αν το μέτρο εφαρμοστεί στους ήδη συνταξιούχους, οι μειώσεις θα είναι δραματικές.
3. Τη χορήγηση εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Αυτή είναι μια πρόταση που απορρίπτει η ελληνική πλευρά.
iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.