Μετά την αποφυγή των ισοβίων για το φόνο της άτυχης Ρίβα, ο Νοτιοαφρικανός Παραολυμπιονίκης «τρέμει» τις φυλακές της Πρετόρια, στις οποίες οι κατάδικοι είναι σε απομόνωση 23 ώρες την ημέρα, δεν μπορούν να ξυρίζονται ή να μιλάνε ο ένας στον άλλο και οι φύλακες διαθέτουν ηλεκτροφόρες ασπίδες
Ο Όσκαρ Πιστόριους, κατά τη δικαστή Τοκιζίλε Μασίπα, κρίθηκε ένοχος για φόνο εξ αμελείας, απόφαση που έχει προκαλέσει σάλο και μεγάλες συζητήσεις σε δικαστικούς -και όχι μόνο- κύκλους.
Μετά από δικαστικό αγώνα εννέα μηνών, ο «Blade Runner» κατάφερε να καταρρίψει την κατηγορία του φόνου εκ προθέσεως, κατηγορία που θα έφερνε τον Πιστόριους μπροστά στον κίνδυνο της έκτισης ισόβιας κάθειρξης.
Τώρα, όμως, για τον Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη ξεκινά ένας δεύτερος, αλλά επίσης πολύ σημαντικός αγώνας, που είναι να αποφύγει την σκληρότερη φυλακή στη Νότια Αφρική, γνωστή ως C-Max, που βρίσκεται στην Πρετόρια.
Γεμάτη με βαρυποινίτες, μολυσμένη, υπερπλήρης, είναι η ίδια φυλακή από την οποία πέρασαν οι αντίπαλοι του καθεστώτος του απαρτχάιντ και κάποιοι από αυτούς εκτελέστηκαν μέσα σε αυτή.
Το συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα έχει σχεδιαστεί για τους πιο βίαιους εγκληματίες. Οι φυλακισμένοι κρατούνται στην απομόνωση για 23 ώρες την ημέρα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό για την καταστολή τυχόν ταραχών, όπως ηλεκτροφόρες ασπίδες.
Τα τσιμεντένια μικροσκοπικά κελιά είναι διαστάσεων 3Χ3μ. και το μοναδικό φως σε αυτά προέρχεται από μια μικρή θυρίδα στο ταβάνι. Συνολικά πρόκειται για 50 κελιά σε δύο σειρές.
Οι κρατούμενοι δεν επιτρέπεται να μιλάνε ο ένας στον άλλο, δεν επιτρέπεται να έχουν επισκεπτήριο, δεν μπορούν να καπνίζουν ή να ξυρίζονται και μπορούν να γυμνάζονται σε απομονωμένα κελιά διαστάσεων 4Χ2μ.
Το απαρτχάιντ κάποτε τελείωσε, όχι όμως και ο τρόπος λειτουργίας της C-Max, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να παραμένει μία από τις πιο άγριες φυλακές της χώρας, την πύλη της οποίας ουδείς θα ήθελε να περάσει και πολύ περισσότερο ο Πιστόριους.
Πηγή