Παραδοσιακή συνταγή από τους Συριανούς φίλους μας στο syrosmap.com
Στη Σύρο, όπως σε πολλά ακόμη μέρη της Ελλάδας, τα μελομακάρονα τα ονομάζουμε και “φοινίκια“. Σας δίνουμε μια παραδοσιακή Συριανή συνταγή για το γλύκισμα των ημερών.
Υλικά
- 3 Ποτήρια του νερού αραβοσιτέλαιο
- 1 ½ Ποτήρι του νερού ζάχαρη
- ¾ Από ένα ποτήρι του νερού χυμό πορτοκάλι
- 3 κουταλάκια σόδα
- 1 ½ φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 1 ½ κιλό αλεύρι
- 1 σακουλάκι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 κουταλάκια κανελλογαρρύφαλλα
- Ξύσμα από πορτοκάλι
Για το σιρόπι
1 ποτήρι μέλι, 2 ποτήρια νερό. Περιμένουμε να βράσει 10 λεπτά.
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι και τη ζάχαρη για 10 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, στον οποίο έχουμε ρίξει τη σόδα ( προσοχή να υπάρχει χώρος να φουσκώσει), το κονιάκ, τα κανελλογαρύφαλλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και τέλος το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε σε βουτυρωμένο ταψί στους 1800 C.
Όταν τα μελομακάρονα κρυώσουν τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και καρύδια.
Καλή Επιτυχία!!
Πηγή: syrosmap.com