Μια παραλλαγή του κομψού γαλλικού γλυκού στη σοκολατένια του εκδοχή ή αλλιώς μια γαλλίδα που «ξυπνάει» με ιταλικό εσπρέσο αλλά… τα τσούζει και λίγο με ρακόμελο.
Υλικά:
- 35 μπισκότα σαβαγιάρ (περίπου)
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρακόμελο
- 2 δόσεις καφέ εσπρέσο στιγμής σε σκόνη
Για την κρέμα:
- 600ml γάλα φρέσκο
- 4 κρόκοι αβγών
- 50γρ. ζάχαρη
- 100γρ. κορν φλάουρ
- 150γρ. σοκολάτα σε κομματάκια
- 3 μικρές ζελατίνες
- 250ml κρέμα γάλακτος
Για τη διακόσμηση:
- 50γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 50ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. γλυκού ρακόμελο
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε την κρέμα πρώτα για να κρυώσει. Βάζετε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά και μουλιάζετε τις ζελατίνες μέσα σε ένα μπολ με λίγο νερό από τη βρύση.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Με μια κουτάλα παίρνετε λίγο γάλα από την κατσαρόλα, το προσθέτετε στο μείγμα σας να αραιώσει και μετά ρίχνετε όλο το μείγμα μαζί στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε να ανακατεύετε ζωηρά με σύρμα μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα σας. Ανακατεύετε μέσα τη σοκολάτα μέχρι να λιώσει και την αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει.
- Κρατάτε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι. Χτυπάτε την υπόλοιπη σε σαντιγί και την αφήνετε στο ψυγείο. Ζεσταίνετε καλά την κρέμα γάλακτος στο μπρίκι, στραγγίζετε και διαλύετε μέσα τις ζελατίνες. Ρίχνετε το μείγμα του ζελέ στην κρέμα σοκολάτας, ανακατεύετε πολύ καλά με σύρμα και σκεπάζετε την επιφάνειά της κρέμας με μεμβράνη πλαστική για να μην πιάσει πέτσα.
- Για το στήσιμο της σαρλότ: Ανακατεύετε σε ένα μπολ το γάλα με το ρακόμελο και τον εσπρέσο. Ντύνετε με πλαστική μεμβράνη μια φόρμα σαρλότ και καλύπτετε πρώτα τον πάτο με σαβαγιάρ που βουτάτε πρώτα βιαστικά στο μείγμα με το γάλα (όταν είναι απαραίτητο τα κόβετε όπου χρειάζεται) και μετά τα πλαϊνά της φόρμας. Εγώ που δεν έχω φόρμα χρησιμοποιώ μια μικρή κατσαρόλα με ίσια πλαϊνά τοιχώματα.
- Αφρατεύετε την κρέμα σοκολάτας με την σαντιγί και αδειάζετε τη μισή μέσα στη φόρμα με τα σαβαγιάρ. Κάνετε ένα στρώμα με τα μπισκότα, ρίχνετε την υπόλοιπη από πάνω και σκεπάζετε επίσης με σαβαγιάρ, τα οποία βουτάτε όπως είπαμε στο μείγμα του γάλακτος.
- Αφήνετε τη σαρλότ στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να δέσει καλά. Την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρείτε προσεκτικά την μεμβράνη και τη στερεώνετε με μια κορδέλα στη μέση της την οποία δένετε σε φιόγκο.
- Βάζετε την κρέμα γάλακτος να κάψει καλά και ρίχνετε μέσα την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύετε να λιώσει και προσθέτετε το ρακόμελο. Αφού κρυώσει η σάλτσα και μόλις θέλετε να σερβίρετε τη σαρλότ περιχύνετε την επιφάνειά της με αυτήν και σερβίρετε αμέσως.