Μήνυμα αλληλεγγύης από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Βαρουφάκη. Τόνισε ότι Γαλλία θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις. Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου
O Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι την Κυριακή.
Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες είχε η συνέντευξη τύπου το Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.
Ο κ. Σαπέν, ξεκαθάρισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι εντός ΕΕ και τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της, ώστε να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και “να πάρει η χώρα μας μια ανάσα”.
“Η θέση της Ελλάδας είναι εντός της Ευρώπης και εντός της ευρωζώνης. Έχουμε αυτή την κοινή πεποίθηση.
Δεύτερη πεποίθησή μας είναι ότι τόσο για την Ελλάδα και τόσο για την Ευρώπη υπάρχει ανάγκη για ανάπτυξη. Καμία χώρα δεν θα ξεπεράσει τις δυσκολίες της χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα.
Η τρίτη πεποίθηση είναι ότι αυτή η ανάπτυξη θα επέλθει μέσα από τις επενδύσεις.
Τέταρτη Δεν μπορούμε να αναδιαμορφώσουμε μια χώρα, χωρίς ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να δράσουμε κατά των φοροφυγάδων”, είπε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε:
“Η Γαλλία θα παίξει τον ρόλο της ως φιλικό έθνος, αλλά και ως μία εκ των πρωταγωνιστών. Η Γαλλία θα είναι πάντα εκει ωστε να βρούμε λύση. Αυτό που επίσης είπαμε είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει διάλογος με το σύνολο των θεσμών.
Η Γαλλία θα προσπαθήσει να διευκολύνει τη δουλειά της Ελλάδας. Το χρέος είναι ένα θέμα, όταν μια χώρα έχει ένα δημιοσιο χρέος της τάξης του 178% του ΑΕΠ της, δεν είναι κάτι ανώδυνο. Ψάχνουμε τρόπους το βάρος αυτό να είναι λιγότερο βαρύ. Υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Αυτά τα θέματα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο συμβόλαιο. θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να εκφράσει την επιθυμίας της για μεταρρυθμίσεις. Τώρα άπτεται στην ελληνική κυβέρνηση, στο μέλλον να μπορέσει με ήρεμο και ήσυχο τρόπο, να πάρει μια ανάσα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει η νέα κυβέρνηση να προτείνει μια νέα δέσμη εργαλείων και να δομήσει το πρόγραμμά της για μεταρρτυθμίσεις ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο συμβόλαιο Ελλάδας-ΕΕ”.
Ο κ. Σαπέν τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες και η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει τον διάλογο και θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.
“Να καθίσουμε από την ίδια πλευρά του τραπεζιού”
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι πρέπει όλοι να κάτσουν από την ίδια πλευρά του τραπεζιού και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι ο ναρκομανής, που ζητά την επόμενη δόση του και επανέλαβε τη θέση της ελληνική κυβέρνησης ότι δεν θα διαπραγματευτεί με τον θεσμό της τρόικας.
“Η Γαλλία δεν είναι μόνο εταίρος αλλά και πνευματική εστία για την Ελλάδα. Υπογράμμισα τα σχέδια της κυβέρνησης μας που θα προωθήσουμε, στα πλαίσια μιας Ευρώπης που αλλάζει, ώστε να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα που ξεκίνησε το 2010..
Άποψη της κυβέρνησης προκειμένου να γίνουν αυτά, είναι ότι θα πρέπει να διαβουλευθούμε σε ένα πνεύμα αντάξιο των περιστάσεων” είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:
“Θα έχω τη χαρά να επισκεφτώ και άλλες πρωτεύουσες. Προσδωκώ να επισκεφθώ και το Βερολίνο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές και με το ΔΝΤ. Αν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μετακινηθούν λίγο από τη θέση τους δεν θα υπάρξει λύση. Αν όμως καθίσουμε όλοι μαζί από την ίδια πλευρά και βάλουμε το πρόβλημα από την άλλη πλευρά, τότε θα τα καταφέρουμε.
Σήμερα καθίσαμε στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Θα κάνουμε το ίδιο σε κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Κάθε φορά θα θέτουμε το πρόβλημα απέναντί μας με έναν στόχο. Στόχος είναι η ευημερία του μέσου Ευρωπαίου πολίτη.
Η τρόικα, η εποπτεία και οι δόσεις
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι δεν πήρε πολλά χρήματα, αλλά ότι αυτά πήγαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.
“Η φυσική μου ανησυχία είναι ότι το πρόγραμμα διάσωσης κοστίζει πάρα πολλά στην ΕΕ και θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτό το κόστος. Η παροχή ρευστότητας είναι δουλειά της ΕΚΤ. Δικιά μας δουλειά είναι να επιτρέψουμε στην ΕΚΤ να κάνει τη δουλειά της, ώστε η Ευρώπη να δώσει στον εαυτό της τον χώρο να αναπνεύσει”
Σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το αν έχει λάβει πρόσκληση να μεταβεί στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι έλαβε από τον κ. Σόιμπλε μια επιστολή με τα συγχαρητήριά του, αναφέροντας ότι θέλει να με συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία.
“Είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε. Η Γερμανία είναι άλλη μια χώρα, που λειτουργεί ως πνευματικός φάρος για την Ελλάδα και βεβαίως θα μεταβώ στο Βερολίνο”.
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θέλει κεφάλαια αλλά όχι εποπτεία, ο Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να ζητά κεφάλαια, χωρίς εποπτεία. Δεν λέω ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα, όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε μονίμως νέες δόσεις. Είμαστε σαν τους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά που περιμένουν την επόμενη δόση.
“Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων θα καθόμαστε από την ίδια πλευρά για να δούμε γιατί απέτυχαν αυτά τα προγράμματα. Θα πρέπει να βρούμε ένα διαφορετικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ο όρος αυτός εμφανίστηκε μετά το 2010. Πριν κανείς δεν ήξερε κάτι τέτοιο.
“Αυτή η λέξη, είναι ένας τεχνοκρατικός όρους, στα πλαίσια του οποίου οι εκπρόσωποι έρχονται στη χώρα για να κάνουν την εποπτεία. Η κυβέρνηση εξελέγη για να βάλει τέλος σε αυτόν τον εθισμό. Οι τεχνοκράτες αυτοί δεν έχουν τη δικαιοδοσία να συζητούν μαζί μας. Θα είναι χάσιμο χρόνου. Χρειάζεται να συνομιλήσουμε με το Eurogoup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κρίση”
Σε ερώτηση για την ΕΕ των πολλών ταχυτήτων, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, απάντησε ότι οποιοσδήποτε σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρχει σύγκρουση Βορά και Νότου, είναι εχθρός της Ευρώπης.
Ο Σαπέν συμφωνώντας, συμπλήρωσε ότι η Γαλλία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σύνθεσης και αναρωτήθηκε αν ισχύει ο διαχωρισμός, πού είναι η Γαλλία; Κανείς δεν πρέπει να μπει στο παιχνίδι της εναντίωσης.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον Οίκο Lazard, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τις συμβουλές του για να εφαρμόσει ένα ανεφάρμοστο πρόγραμμα.
Ο Σαπέν συμπλήρωσε ότι πρότεινε στον κ. Βαρουφάκη να υπάρξει διμερής συνεργασία στον τομέα των δημοσιονομικών και των φορολογικών εισπράξεων, ώστε να φτιαχτεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα.
news247.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.