Παράνομες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο τις απολύσεις στην ΕρΤ τον Ιούνιο του 2013, κρίνοντας μάλιστα ότι ο διάδοχος φορέας πρέπει όχι μόνο να τους επαναπροσλάβει αλλά απειλείται και με χρηματική ποινή 100 ευρώ την ημέρα σε περίπτωση μη επαναπρόσληψης του κάθε εργαζόμενου!
Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα είχε πει η Ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνοντας ότι οι απολύσεις στην ΕΡΤ δεν υπάγονται στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις.
Στα δικαστήρια είχαν προσφύγει 198 εργαζόμενοι της ΕΡΤ χαρακτηρίζοντας παράνομες τις απολύσεις που έγιναν με το “μαύρο” στην ΕΡΤ αλλά και αντίθετες με την κοινοτική νομοθεσία.
Το Πρωτοδικείο έκρινε (υπ΄ αριθμ. 820/2015 απόφαση) ότι οι 2.915 απολύσεις που έγιναν στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα εμπίπτουν στην νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων και επομένως έπρεπε να έχουν τηρηθεί οι προϋποθέσεις του νόμου 1387/1983. Θα έπρεπε δηλαδή ο εργοδότης ο οποίος προτίθεται να προβεί σε ομαδικές απολύσεις να κάνει διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους, να τους παρέχει πληροφορίες, αλλά και να τους ανακοινώσει τους λόγους των απολύσεων, τον αριθμό των εργαζομένων που προτίθεται να απολύσει, το πότε, αλλά και τα κριτήρια με τα οποία επελέγησαν οι υποψήφιοι προς αποχώρηση….
Εάν δεν τηρηθούν οι προϋποθέσεις αυτές από την εργοδοτική πλευρά, τότε οι απολύσεις είναι άκυρες.
Η ΕΡΤ, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, «συνιστούσε πέραν πάσης αμφιβολίας επιχείρηση υπαγόμενη στη νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων, αφού παρείχε μεν δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία, πλην όμως δεν αποτελούσε οργανισμό δημοσίου δικαίου». Επιπλέον –συνεχίζει η πρωτόδικη απόφαση– από τη νομοθεσία που καθόριζε τους κανόνες λειτουργίας της ΕΡΤ προκύπτει ότι στην πραγματικότητα η ΕΡΤ «διέθετε και κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δοθέντος ότι είχε τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται τις παραγόμενες από την ίδια ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές της και να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω των θυγατρικών της, ενώ εισέπραττε έσοδα από διαφημίσεις και από κάθε άλλη πηγή και επομένως δρούσε σύμφωνα με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με την 12/2013 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου».
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δεν παράγει δεδικασμένο και τα πολιτικά δικαστήρια μπορούν να δικάσουν υποθέσεις με το ίδιο αντικείμενο, πολύ περισσότερο όταν οι προσφεύγοντες στα δικαστήρια είναι διαφορετικά πρόσωπα.
iefimerida.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.