Καθώς η επιδημία του ιού Εμπολα ξεκληρίζει ολόκληρες κοινότητες στη Δυτική Αφρική, με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, τα πρώτα κρούσματα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικότητα – Ο αδερφός της Ισπανίδας νοσοκόμας υπονόησε ότι οι αρχές θέλησαν «να στρέψουν την προσοχή» στην αδελφή του για να αποφύγουν να αποκαλυφθούν άλλες ελλείψεις.
Καθώς η επιδημία του Εμπολα ξεκληρίζει ολόκληρες κοινότητες στη Δυτική Αφρική, με περισσότερους από 4.000 νεκρούς, τα πρώτα κρούσματα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικότητα. Ζημιά που η Δύση προκάλεσε μόνη στον εαυτό της;
Αδρανείς κυβερνήσεις, φαρμακευτικές εταιρείες που δεν παρασκεύαζαν εμβόλιο γιατί δεν είχαν οικονομικά οφέλη, περιορισμένη βοήθεια στις χώρες που πλήττονταν από την επιδημία, η οποία τώρα χτυπά εκτός δυτικής Αφρικής; Τι από όλα αυτά; Η όλα αυτά;
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τρομαγμένη τη δραματική αύξηση των νεκρών από το θανατηφόρο ιό, προκαλώντας πανικό εξαιτίας της ταχύτητας της μετάδοσής του.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα θύματα ανέρχονται στις 4.033 από τα 8.399 κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, που αποτελούν τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο και σε Νιγηρία, Σενεγάλη, Ισπανία και ΗΠΑ.
Ξεσπά ο αδερφός της Ισπανίδας νοσοκόμας – Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους
Πάει καλύτερα και δεν έχει πια πυρετό η Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ο πρώτος άνθρωπος που μολύνεται εκτός Αφρικής, δηλώνει ο αδελφός της.
«Είναι καλύτερα, δεν έχει πια πυρετό, φαίνεται ότι αν και παραμένει σοβαρά πηγαίνει καλύτερα και προχωρά. Είναι σοβαρά αλλά σταθερά, αυτό δίνει ελπίδες», δήλωσε ο αδελφός της Χοσέ-Ραμόν Ρομέρο στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.
«Φαίνεται ότι αυτές τις ημέρες ήταν στην κρίσιμη φάση των πρώτων τεσσάρων ημερών μετά τη μόλυνση», διευκρίνισε ο ίδιος. Η Τερέσα Ρομέρο νοσηλεύεται από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Μαδρίτης. Προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα όταν φρόντιζε έναν άρρωστο ισπανό ιεραπόστολο ο οποίος είχε επαναπατριστεί από τη Σιέρα Λεόνε και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου.
Ο Χοσέ-Ραμόν Ρομέρο διευκρίνισε ότι δέχθηκε να μιλήσει στην εκπομπή για να «υπερασπιστεί» την αδελφή του, καθώς αφού αποκαλύφθηκε η μόλυνσή της η υπουργός Υγείας της Ισπανίας Άνα Μάτο και ο Χαβιέ Ροντρίγκες, υπεύθυνος για όλες τις υγειονομικές υπηρεσίες στη Μαδρίτη, είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι η νοσοκόμα ίσως προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα εξαιτίας ενός «ανθρώπινου λάθους» από την πλευρά της.
Ο Ροντρίγκες έφτασε στο σημείο να υπονοήσει ότι η 44χρονη νοσοκόμα, που εθελοντικά περιέθαλψε δύο Ισπανούς ιεραποστόλους που είχαν νοσήσει από τον Έμπολα, είπε ψέματα για τον τρόπο με τον οποίο μολύνθηκε.
Τα σχόλιά του αυτά προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας στην Ισπανία.
Αν και η νοσοκόμα παρέλειψε να αναφέρει ότι είχε έρθει σε επαφή με τους δύο ασθενείς ιεραποστόλους όταν πήγε να δει έναν γιατρό στα τέλη Σεπτεμβρίου, τις επόμενες ημέρες είχε επικοινωνήσει με το νοσοκομείο Κάρολος Γ’ στο οποίο εργαζόταν για να ενημερώσει για την αδιαθεσία της, όμως της είπαν απλώς να μείνει σπίτι της.
«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα», υπογράμμισε ο Χοσέ-Ραμόν, υπονοώντας ότι οι αρχές θέλησαν «να στρέψουν την προσοχή» στην αδελφή του για να αποφύγουν να αποκαλυφθούν άλλες ελλείψεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τερέσα Ρομέρο συμπεριφέρθηκε «συνετά» και μάλιστα είχε αρνηθεί να τον δει λίγες ημέρες πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους επειδή δεν αισθανόταν καλά. «Της έκανα πλάκα λέγοντάς της: “για πες, έχεις Έμπολα;”», διηγήθηκε ο Χοσέ-Ρσμόν.
Υποψίες για νέα κρούσματα σε Ισπανία-ΗΠΑ πυροδοτούν την αγωνία
Την ίδια στιγμή, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, με τον ειδικό συντονιστή του οργανισμού για τον Έμπολα, Ντέβιντ Ναμπάρο, να τονίζει πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
Ο Ναμπάρο προειδοποίησε πως αν δεν υπάρξει μαζική κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας ώστε να λάβουν την απαραίτητη στήριξη οι πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής, θα είναι «απίθανο να θέσουμε υπό έλεγχο την ασθένεια και ο κόσμος θα πρέπει να ζει με τον ιό Έμπολα για πάντα».
Βέβαια, τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη στιγμή που ξέσπασε ο ιός στη Δυτική Αφρική έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, καθώς δεν έχουν καταφέρει να «φρενάρουν» την εξάπλωσή του, με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται.
Ύποπτο κρούσμα στο Μπρούκλιν
Παράλληλα, μετά το θάνατο του πρώτου Αμερικανού που προσεβλήθη με Έμπολα, ένα ύποπτο κρούσμα έχει προκαλέσει πανικό στις αμερικανικές αρχές.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, ένας 14χρονος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν με συμπτώματα που παραπέμπουν στον θανατηφόρο ιό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο έφηβος επέστρεψε στις ΗΠΑ από το Σουδάν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μπρούκντειλ, όπου το ιατρικό προσωπικό τον έθεσε σε καραντίνα. Παρόλα αυτά, λέγεται πως αρχικά ο νεαρός βρισκόταν σε δωμάτιο, το οποίο είχε απλώς κλειστή την πόρτα χωρίς να έχει αναρτηθεί ειδική σήμανση για απομόνωση ή προειδοποίηση.
Οι γιατροί τον υποβάλουν σε εξετάσεις για να διαπιστώσουν αν πράγματι έχει προσβληθεί από τον ιό, ενώ όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο 14χρονος παρέμεινε στο Σουδάν για δύο εβδομάδες και είχε νοσηλευτεί, μάλιστα, σε νοσοκομείο της χώρας της Βορείου Αφρικής.
Φέρεται δε, να είπε ψέμματα στις τοπικές αρχές για την κατάσταση της υγείας του ώστε να του επιτραπεί να ταξιδέψει μέχρι τις ΗΠΑ, αλλά μετά την επιστροφή του στην κατοικία του κατέρρευσε και η οικογένειά του κάλεσε τις πρώτες βοήθειες.
Ο υψηλός πυρετός και τα υπόλοιπα συμπτώματα θορύβησαν τους γιατρούς του νοσοκομείου στο Μπρούκλιν, με αποτέλεσμα να υποβληθεί σε ειδικές εξετάσεις.
Παρόλα αυτά, κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν εξετάστηκε μέχρι στιγμής αν και δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τον 14χρονο.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να συζητήσει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού αν σημειωθούν νέα κρούσματα στην περιοχή.
Παρόλα αυτά, πηγή από τις τοπικές αρχές που δεν κατονομάζεται δήλωσε σε αμερικανικό έντυπο πως η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν έχει ενημερωθεί καταλλήλως για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρουσμάτων και πρόσθεσε πως κανείς δεν πρόκειται να καλέσει ασθενοφόρο λέγοντας πως έχει Έμπολα. «Συνήθως λένε ότι έχουν γρίπη ή ότι δε νιώθουν καλά. Εμφανιζόμαστε εμείς, φταρνίζονται πάνω μας και εμείς μεταφέρουμε την ασθένεια στις οικογένειές μας. Το επόμενο στάδιο είναι μία επιδημία», τόνισε η πηγή.
Με συνθήματα και αποδοκιμασίες… υποδέχθηκαν τον Ραχόι νοσηλευτές στη Μαδρίτη
Από την άλλη, στο νοσοκομείο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης όπου νοσηλεύεται η 44χρονη νοσηλεύτρια Μαρία Ρομέρος Ράμος με Έμπολα, πραγματοποίησε επίσκεψη ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα που έχουν οξυνθεί από καταγγελίες των συνδικάτων και της αντιπολίτευσης για ανεπαρκές σύστημα υγείας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μάλιστα, μία ομάδα εργαζομένων στον τομέα της υγείας φώναζαν «έξω, έξω», στην αυτοκινητοπομπή του, ενώ ένας από το πλήθος πέταξε αντικείμενα σε ένα από τα οχήματα. Μετά την παραμονή του στο νοσοκομείο όπου επί μία ώρα συνομίλησε με το προσωπικό, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση ετοιμάζει μία υψηλού επιπέδου αρμόδια επιτροπή για να αποτρέψει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στη χώρα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.