Η μηνιγγίτιδα είναι ο εχθρός- εφιάλτης για τους γονείς. Κι ενώ πλήττει πολύ χαμηλό ποσοστό ανθρώπων «όταν συμβαίνει στο δικό σου παιδί, το ποσοστό φτάνει το 100%» λέει μια μητέρα που λίγο έλειψε να χάσει την 17χρονη κόρη της την ώρα που η ίδια και ο σύζυγός της είναι παιδίατροι!
Η κ. Αναστασία Νάτσιου δεν δίστασε να διηγηθεί την προσωπική της ιστορία τονίζοντας ότι λίγο έλειψε να χάσει την μεγάλη της κόρη παραβλέποντας για λίγες μόνο ώρες τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Η κόρη της σώθηκε δίνοντας μάχη για την πλήρη ίαση επί μήνες, ενώ η μικρότερη κόρη της έγινε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα που εμβολιάστηκε κατά της μηνιγγίτιδας Β.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Παρά το γεγονός ότι, εδώ και έναν χρόνο διατίθεται στην Ελλάδα το νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, δεν έχει ενταχθεί ακόμα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού λόγω του “υψηλού του κόστους”. Και καθώς στις μέρες μας τα 100 περίπου ευρώ του κόστους του εμβολίου είναι δυσβάσταχτο για πολλούς γονείς, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι (μέχρι 25 ετών) κινδυνεύουν χωρίς λόγο…
Για τη νέα ενημερωτική καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα» (για την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β), μίλησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι “ο εμβολιασμός σώζει πραγματικά ζωές, αν αναλογιστούμε ότι πολλά λοιμώδη νοσήματα έχουν εξαφανιστεί χάρη στον εμβολιασμό. Το ίδιο έχει γίνει και με κάποιους τύπους της μηνιγγίτιδας, όχι όμως με όλους. Το 2014 από τα 38 κρούσματα μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, μόλις δύο ήταν θανατηφόρα και αφορούσαν τον τύπο C, ενώ τρία επίσης θανατηφόρα αφορούσαν τον τύπο Β. Γενικά, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας τύπου C έχει συμβάλλει στον περιορισμό των κρουσμάτων. Όμως, παρατηρούμε ότι έχει αυξηθεί η συχνότητα του τύπου Β”.
Για την πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β υπάρχει το εμβόλιο Bexsero, που ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Η δοσολογία διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία έναρξης της πρώτης δόσης.
Προς το παρόν έχουν εμβολιαστεί μόνο 80.000 παιδιά στην Ελλάδα, καθώς το κόστος κάθε δόσης ανέρχεται στα 104,39 ευρώ και δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντόπουλος ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας από τη μηνιγγίτιδα, αφού η έγκαιρη διάγνωσή της δεν είναι πάντα εφικτή.
Όπως τονίζει ο καθηγητής, ο χρόνος είναι πολύτιμος στην περίπτωση της μηνιγγίτιδας, καθώς εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να προκαλεί τον θάνατο ακόμα και εντός 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλεται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει (5-10%), παρά τη θεραπεία και ένα στα πέντε, που επιβιώνει, έχει σοβαρές αναπηρίες (εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, ακρωτηριασμό άκρων, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.). Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλεί βακτηριακή μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, με τα βρέφη και τους εφήβους να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης.
Η μετάδοση είναι αρκετά εύκολη, καθώς μπορεί να γίνει με τον βήχα, το φτέρνισμα και την άμεση σωματική επαφή, όπως το φιλί. Επίσης, ο συνωστισμός μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μετάδοσης.
Η Αναστασία Νάτσιου, παιδίατρος, πρόσθεσε με την σειρά της ότι “παρά το γεγονός ότι, η κόρη μου είναι πια φοιτήτρια και η προσβολή της από μηνιγγίτιδα όταν ήταν 16 ετών είναι μια κακή ανάμνηση, δεν παύω να σκέφτομαι ότι αν είχε εμβολιαστεί θα είχαμε αποφύγει την ταλαιπωρία της υγείας της και το τεράστιο ψυχικό φορτίο για την οικογένεια μου”.
Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη πρόληψη της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας τύπου Β, η GlaxoSmithKline εκπονεί την καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα». Τόσο μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, όσο και μέσω της ιστοσελίδας www.paidikahamogela.gr
το κοινό μπορεί να βρεί χρήσιμες πληροφορίες για το εμβόλιο, τη νόσο και τους τρόπους προστασίας της δημόσιας υγείας από τα λοιμώδη νοσήματα.
iatropedia.gr