Ο καρκίνος του εντέρου είναι μια ύπουλη μορφή καρκίνου, γιατί συνήθως γίνεται αντιληπτός όταν είναι σε προχωρημένο στάδιο. Το γεγονός καθιστά ακόμη πιο σημαντική την πρόληψή του.
Πώς θα τον προλάβετε
Καταναλώστε φυτικές ίνες
Στα ολικής άλεσης σιτηρά και τα ωμά λαχανικά και φρούτα υπάρχουν άφθονες φυτικές ίνες, που φαίνεται πως προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου.
Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ
Οι χρήστες αλκοόλ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου. Το 21% των ανθρώπων που πίνουν δύο με τρία αλκοολούχα ποτά τη μέρα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του εντέρου συγκριτικά με ανθρώπους που πίνουν αλκοόλ περιστασιακά.
Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Αυξήστε το ασβέστιο και τη βιταμίνη D
Οι γυναίκες μεταξύ 19 και 50 ετών χρειάζονται τουλάχιστον 1.000 mg ασβεστίου τη μέρα. Η ίδια ποσότητα απαιτείται και για άντρες από 19-70 ετών. Στις γυναίκες μετά τα 50, αυξάνεται η ανάγκη για ασβέστιο στα 1.200 mg. Για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και την απορρόφηση του ασβεστίου είναι απαραίτητες 600 διεθνείς μονάδες IU) βιταμίνης D τη μέρα.
Πίνετε πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι θεωρείται αποτελεσματικό για την πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Ιδανικά, πίνετε τρία με τέσσερα φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα και κατά προτίμηση βιολογικής προέλευσης.
Χρησιμοποιήστε το σκόρδο στη μαγειρική
Το σκόρδο είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό που είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου. Προσθέστε ψιλοκομμένο σκόρδο στα φαγητά σας –το σκόρδο θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 15 λεπτά μέσα στο σκεύος για την ενεργοποίηση των συστατικών του. Για επαρκή προστασία, χρειάζεται να καταναλώνετε τρεις με τέσσερις σκελίδες σκόρδο τη μέρα.
Πηγές: newsbomb.gr, onmed.gr