Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα.
Υλικά
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
- 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού καρυδόψιχα
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- ½ κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα και τον χυμό του)
- ½ φλιτζάνι του τσαγιού καρύδι για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
- 1 φλούδα πορτοκάλι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού μέλι
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- 1 ξυλαράκι κανέλα
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά.
- Όταν ασπρίσει το μίγμα, ρίχνουμε το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέϊκιν πάουντερ, το ξύσμα και την κανέλα.
- Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ και δουλεύοντας με το χέρι προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι και το αλεύρι (τα οποία έχουμε πρώτα ανακατέψει).
- Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη.
- Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο χέρι και τα αρωματίζουμε με λίγη κανέλα.
- Ανοίγουμε στην παλάμη μας μικρά φύλλα ζύμης, τα γεμίζουμε με λίγα καρύδια και τα πλάθουμε ελαφρά ώστε να καλύψουμε τα καρύδια με τη ζύμη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
- Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα, τρυπάμε το καθένα 3 φορές με πιρούνι και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα: το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφού ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το μέλι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Τέλος, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι για 1 λεπτό και τα στρώνουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.
Tips
Ζύμη: Όταν η ζύμη σας πάρει όλο το αλεύρι σταματήστε το ζύμωμα. Αν την παραζυμώσετε θα αποβάλλει το λάδι και δε θα γίνουν αφράτα τα μελομακάρονα.
Σιρόπιασμα: Αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά και βουτήξτε τα στο σιρόπι όσο είναι καυτό.
Καλή επιτυχία