Μελομακάρονα – Παραδοσιακή συνταγή

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Παραδοσιακή συνταγή για μελομακάρονα.

Υλικά

Για το σιρόπι:

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά μέχρι να ενωθούν καλά.
  2. Όταν ασπρίσει το μίγμα, ρίχνουμε το κονιάκ και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό, το μπέϊκιν πάουντερ, το ξύσμα και την κανέλα.
  3. Αδειάζουμε το μίγμα σε μπολ και δουλεύοντας με το χέρι προσθέτουμε σταδιακά το σιμιγδάλι και το αλεύρι (τα οποία έχουμε πρώτα ανακατέψει).
  4. Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη σφιχτή ζύμη.
  5. Χοντροκόβουμε τα καρύδια στο χέρι και τα αρωματίζουμε με λίγη κανέλα.
  6. Ανοίγουμε στην παλάμη μας μικρά φύλλα ζύμης, τα γεμίζουμε με λίγα καρύδια και τα πλάθουμε ελαφρά ώστε να καλύψουμε τα καρύδια με τη ζύμη.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  8. Βάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί με λαδόκολλα, τρυπάμε το καθένα 3 φορές με πιρούνι και τα ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά περίπου.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα: το νερό, τη ζάχαρη, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας και αφού ξαφρίσουμε, βράζουμε για 5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε το μέλι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τέλος, βουτάμε τα μελομακάρονα ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στο σιρόπι για 1 λεπτό και τα στρώνουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας με τριμμένο καρύδι.

Tips

Ζύμη: Όταν η ζύμη σας πάρει όλο το αλεύρι σταματήστε το ζύμωμα. Αν την παραζυμώσετε θα αποβάλλει το λάδι και δε θα γίνουν αφράτα τα μελομακάρονα.

Σιρόπιασμα: Αφήστε τα μελομακάρονα να κρυώσουν καλά και βουτήξτε τα στο σιρόπι όσο είναι καυτό.

Καλή επιτυχία

alldaynews.gr

Exit mobile version