Ένας άνδρας εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, με την κατηγορία ότι μαχαίρωσε την σύζυγο του στο πρόσωπο με ένα μαχαίρι 10 ιντσών, που χρειάστηκε να αφαιρεθεί με χειρουργική επέμβαση, σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει δημόσια κατακραυγή στη χώρα, εν μέσω φόβων που εκφράζονται ότι το θύμα ενδεχομένως να αρνηθεί να καταθέσει εναντίον του συζύγου της.
Το όνομα της γυναίκας άρχισε να διαδίδεται στο Twitter στην χώρα, όπου η βία ενάντια τις γυναίκες αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο, με τους δράστες να παραμένουν συχνά ατιμώρητοι.
Οι φωτογραφίες της γυναίκας από το το νοσοκομείο που νοσηλεύεται, με την λαβή του μαχαιριού να προεξέχει από το αριστερό της μάγουλο και μιας ακτινογραφίας που να δείχνει την λεπίδα να διαπερνά από την μια μεριά του κρανίου της στην άλλη, διαδόθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αναρτήσεις που έκαναν εκκλήσεις για απονομή δικαιοσύνης στην υπόθεση (#JusticeforFatuma).
“Οι γυναίκες πρέπει να διαδηλώσουν ως ένδειξη αλληλεγγύης”, είπε η Λούτα Νάιτ στο λογαριασμό της στο Twitter. “Το δικαστήριο πρέπει να εκδικάσει γρήγορα την υπόθεση“, πρόσθεσε.
Ο Μοχάμεντ Ντιγκ αρνήθηκε ότι μαχαίρωσε την γυναίκα του, Φατουμά Ιμπραχίμ, κατά τη διάρκεια ενός καβγά που είχαν στο σπίτι τους, στην ακρόατη του στο δικαστήριο στο Γουάτζιρ, στην βορειοανατολική Κένυα, ανέφερε το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας, σε ανάρτηση στο Twitter.
Ο Ντιγκ κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και θα του απαγγελθούν κατηγορίες στις 13 Ιανουαρίου, δήλωσε στο Thomson Reuters Foundation ο Νίκολας Μουτούκου, εκτελών χρέη αναπληρωτής της εισαγγελίας.
Οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τον Μουτούκου να επισκέφτετε το θύμα σε ένα νοσοκομείο στο Ναιρόμπι, όπου μεταφέρθηκε αεροπορικώς την Πέμπτη για της αφαιρεθεί η λεπίδα από το πρόσωπο της.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ιμπραχίμ, μητέρα τεσσάρων παιδιών, θα καταθέσει ενάντια στον άνδρα της.
Οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι το θέμα θα διευθετηθεί με την μασλάχα, μια παραδοσιακή μορφή του ισλαμικού νόμου, όπου οι υποθέσεις διευθετούνται από θρησκευτικούς ηγέτες, συχνά με την καταβολή αποζημίωσης.
“Αν οι κοντινοί της άνθρωποι βγουν και πουν: ‘Ζήτησαν συγγνώμη και μας αποζημίωσαν’, οι πιθανότητες η Ιμπραχίμ να σταθεί απέναντι στα μέλη ολόκληρης της κοινότητας…να πάει στο δικαστήριο και να καταθέσει ενάντια στον σύζυγο της είναι πολύ λίγες“, δήλωσε η Τερέσα Ομόντι Αντειτάν, αναπληρώτρια διευθύντρια της Ομοσπονδίας Γυναικών Δικηγόρων (FIDA).
Τα δικαστήρια της Κένυας έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εκδίκαση υποθέσεων, χωρίς να αποσύρουν τις κατηγορίες, εάν οι υποθέσεις κριθούν ότι άπτονται του δημοσίου συμφέροντος.
“Όταν η εισαγγελία προχωρήσει και απαγγείλει κατηγορίες (σ.σ. στον δράστη), δεν έχει σημασία εάν η σύζυγος αποφασίσει να αποσύρει τις κατηγορίες, καθώς το θέμα θα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του κράτους“, δήλωσε η Καβίνια Μακάου, από την οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών “Ισότητα Τώρα“.
Τον περασμένο χρόνο, το κοινοβούλιο της Κένυας απέσυρε διατάξεις ενός νομοσχεδίου που εξασφάλιζε δημόσια χρηματοδότηση για την δημιουργία καταφυγίων για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πριν ψηφιστεί.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2008/2009, σχεδόν οι μισές Κενυάτισσες που παντρεύτηκαν κάποια στιγμή, ή παραμένουν σε έγγαμο βίο, έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας από τους συζύγους τους. Τα θύματα σπανίως αναζητούν δικαίωση, εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης στο δικαστικό σύστημα.
Πηγή: topontiki.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.