Ο Γιάννος Παπαντωνίου ήξερε για το ποσό των 1,3 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό της HSBC στην Ελβετία και έκανε προσπάθειες προκειμένου να το αποκρύψει.
Αυτή είναι η εκτίμηση του εισαγγελέα Παναγιώτη Πούλιου, ο οποίος πρότεινε στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων να καταδικάσει τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και τη σύζυγο του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες το 2009.
Οι δυο κατηγορούμενοι είναι απόντες από τη δίκη και εκπροσωπούνται από τους συνηγόρους τους.
Η «διαδρομή» του 1,3 εκατ. ευρώ
Ο κ. Πούλιος χαρακτήρισε «ιδιαίτερα μεγάλο» το ποσό επισημαίνοντας οτι «δεν δικαιολογείται από την οικονομική κατάσταση των κατηγορουμένων.» Στην πρόταση του προς τους δικαστές ο εισαγγελέας ανέλυσε τη διαδρομή των 1,3 εκατ. ευρώ την περίοδο από το 2000 ως το 2010 επισημαίνοντας ότι το 1999 οι δυο κατηγορούμενοι διέθεταν καταθέσεις ύψους 105.000 ευρώ ενώ έναν χρόνο πριν είχαν αγοράσει οικόπεδο έναντι 40 εκατ. δραχμών.
Το ποσό είπε, επαναπατρίστηκε το 2010 και η Σταυρούλα Κουράκου εμφανίζεται ως η κύρια δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, ο οποίος ήρθε στο φως μέσω της λίστας Λαγκάρντ. Επισήμανε οτι ο Γιάννος Παπαντωνίου γνώριζε την ύπαρξη του λογαριασμού τονίζοντας οτι το ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό του συνεργάτη Γ. Κανδαλέπα.
Χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας είπε στους δικαστές: «Είναι δυνατόν να έγινε ανάληψη τόσο μεγάλου ποσού και να το κράτησε κρυφό από τον πρώτο κατηγορούμενο ο Γ. Κανδαλέπας;» Στη συνέχεια επισήμανε ότι:
«Τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μεγάλα και ένα μέρος προερχόταν από κοινούς λογαριασμούς. Είναι δυνατόν να το αγνοούσε ο πρώτος κατηγορούμενος; Και οι δύο κατηγορούμενοι είχαν υποχρέωση δήλωσης του ποσού διότι γνώριζαν την ύπαρξή του… Από την όλη διαδικασία προκύπτει γνώση και προσπάθεια να αποκριβούν ποσά. Υπήρξε μακρά και συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψης του ποσού. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στοιχειοθετείται η αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος και θα πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι».
Στο δικαστήριο κατέθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ Στυλιανός Παπαδάκης, ο οποίος είχε συντάξει σχετική έκθεση. Είπε στο δικαστήριο ότι από το 2008 έως το 2010, το ποσό βρισκόταν σε trust. Από την έρευνα, σύμφωνα με το μάρτυρα, προέκυψε ότι Απρίλιο και Αύγουστο του 2000 έγιναν τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας, ενώ το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρίας και το 2010 επαναπατρίστηκαν. «Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως «ομπρέλα» και από κάτω μπορούσες να βρεις ο,τιδήποτε, offshore, trust κ.ά» είπε ο κ. Παπαδάκης καταθέτοντας οτι το ζεύγους Παπαντωνίου δεν δικαιολογούσε περίπου 600.000 ευρώ.
Το αίτημα της υπεράσπισης να μην εξεταστεί ο μάρτυρας με το αιτιολογικό οτι το επίμαχο πόρισμα του ΣΔΟΕ έχει ακυρωθεί από το διοικητικό εφετείο απορρίφθηκε από το δικαστήριο με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν δεσμεύει την ποινική δικαιοσύνη. Επίσης, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης να αποβληθεί από τη δίκη το ελληνικό δικαστήριο που παρίσταται ως πολιτικός ενάγων.
Οι Γιάννος Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινές φυλάκισης τεσσάρων ετών ο καθένας, χρηματική ποινή 100.000 ευρώ έκαστος και αποζημίωση υπέρ του Δημοσίου 50.000 ευρώ έκαστος λόγω ηθικής βλάβης.
thetoc.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.