Πώς μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί εάν είναι θετική η απάντηση.
Προσπάθεια για δημοκρατική νομιμοποίηση της αποκαλούμενης τρόικας και του μνημονίου, αλλά και τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους απέναντι στο Eurogroup, το οποίο ελέγχεται πλήρως από τους «σκληρούς» που κινούνται δορυφορικά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιχειρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με την επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αποκομίσει οφέλη από τη δημοκρατική νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα μέσα από συντονισμένες κινήσεις με δυνάμεις της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει αποδεκτό, τότε θα αλλάξει άρδην η δομή του συστήματος που διαμορφώνει το εκάστοτε ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κατάρτιση των νέων προαπαιτούμενων.
Στην ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι εφόσον οι συζητήσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά που θα ανοίξουν για τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων, δεν γίνουν αποκλειστικά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, αλλά και στο δημοκρατικό και διαφανές επίπεδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με δημόσιο πολιτικό διάλογο, τότε θα ενισχυθεί σημαντικά η διαπραγματευτική ισχύς της και παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα ανάχωμα για τυχόν νέες εκβιαστικές κινήσεις και τελεσίγραφα τύπου take it or leave it που οδήγησαν στο σκληρό τρίτο πακέτο βοήθειας.
Αυτό υπογράμμισε και στην επιστολή του εξάλλου, τονίζοντας ότι θεωρεί «πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο».
Υπενθυμίζεται ότι την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση του Euro Summit στις 12 Ιουλίου 2015, ζητά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Σουλτς σχετικά με το θέμα αυτό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκφράστηκε θετικά για το περιεχόμενο της επιστολής και δήλωσε ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί αίτημα πολλών πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
Το αίτημα του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί υπόψη των κοινοβουλευτικών ομάδων αμέσως μετά την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός τονίζει στην επιστολή του ότι θεωρεί «πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του πρωθυπουργού στον κ. Σουλτς
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Μάρτιν,σου αποστέλλω αυτήν την επιστολή για να ζητήσω την άμεση και πλήρη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – ως πέμπτου παράγοντα στο πλαίσιο του λεγόμενου «κουαρτέτου των πιστωτών» – στην τακτική διαδικασία αξιολόγησης ως προς την εφαρμογή της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις συνοδευτικές προϋποθέσεις πολιτικών που δίνουν υπόσταση στη δήλωση του Euro Summit στις 12 Ιουλίου 2015.
Μια τέτοια εμπλοκή προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» – ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία.
Επιπροσθέτως, θεωρώ πολιτικά επιτακτικό, ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός με άμεση λαϊκή εντολή, να λειτουργήσει ως ο έσχατος εγγυητής της δημοκρατικής λογοδοσίας και συμβατότητας της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη με το ευρωπαϊκό πολιτικό και κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν η εφαρμοσμένη πολιτική αποτελεί μέρος μιας δεσμευτικής δανειακής συμφωνίας ανάμεσα σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, η οποία έχει εκ των προτέρων κυρωθεί από εθνικά Κοινοβούλια.
Εν αναμονή της θετικής απάντησής σου, με φιλικούς χαιρετισμούς, Αλέξης Τσίπρας»
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.