Μία 47χρονη Βρετανίδα που έχει ήδη προσφέρει το ένα νεφρό, 27 ωάρια και το μισό ήπαρ της σε ανθρώπους από τρεις ηπείρους, αναζητά δότη για να του χαρίσει τον πνεύμονά της.
Η Σου Τζιανστεφάνι, που είναι μητέρα ενός 19χρονου αγοριού, πρόσφερε το 2002 το ένα της νεφρό σε έναν 60χρονο Αμερικανό, λίγο αργότερο τα ωάριά της σε ένα ζευγάρι άτεκνων Αυστραλών και πέρυσι τον Δεκέμβριο το μισό ήπαρ της σε ένα 2χρονο αγοράκι στην Βρετανία.
Τώρα προσπαθεί να χαρίσει τον ένα της πνεύμονα και επιμένει ότι ο σύζυγός της Ρόλαντ και ο γιος της Ντάνιελ την υποστηρίζουν με όλη τους την καρδιά.
«Είναι φανταστικό να μπορείς να δίνεις σε έναν άνθρωπο πίσω τη ζωή του», δήλωσε στην εφημερίδα Daily Mirror. «Προς το παρόν δεν μπορώ να χαρίσω τον πνεύμονά μου στην πατρίδα μου, αλλά θα ήθελα να το κάνω».
Η εμμονή της Σου με την δωρεά οργάνων άρχισε το 2001, όταν έβαλε αγγελία στην οποία προσέφερε το νεφρό της, με αντάλλαγμα τα έξοδα ταξιδιού και διαβίωσης για την χώρα όπου θα πήγαινε.
Στην αγγελία απάντησε ο 60χρονος τότε Λάρυ Ρόουζενφιλντ, ο οποίος έπασχε από μία γενετική νεφροπάθεια, έκανε αιμοκάθαρση και χρειαζόταν επειγόντως ένα νεφρό. Αφού εξακριβώθηκε ότι είναι κατάλληλη δότρια, η Σου ταξίδεψε στις ΗΠΑ όπου και έγινε η μεταμόσχευση.
«Ενθουσιάστηκα όταν βρήκα την Σου. Είναι ο άγγελός μου», δήλωσε ο κ. Ρόουζενφιλντ, ο οποίος στα 73 του χρόνια ζει μια φυσιολογική, δραστήρια ζωή.
Η ιστορία της Σου είχε πάρει εκείνη την εποχή μεγάλη δημοσιότητα και ένα άτεκνο ζευγάρια από την Αυστραλία επικοινώνησε μαζί της για να την ρωτήσει εάν θα ήθελε να τους δωρίσει μερικά ωάρια για να κάνουν εξωσωματική.
Η Σου δώρισε 27 ωάριά της και έως ότου χάσει επαφή με το ζευγάρι είχε μάθει πως τα τρία είχαν γονιμοποιηθεί.
Και σε αυτή την περίπτωση, η δωρεά έγινε εκτός Βρετανίας, διότι έως και το 2006 απαγορευόταν η αλτρουιστική δωρεά οργάνων (η προσφορά οργάνων σε ξένους), υπό τον φόβο της χρηματικής συναλλαγής ή του εκβιασμού.
Όταν, όμως, άλλαξε η νομοθεσία, η Σου επικοινώνησε με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας της για να ζητήσει να την βάλουν στην λίστα των δοτών ήπατος (σ.σ. λαμβάνεται τμήμα του ήπατος, με εκείνο που απομένει να μετατρέπεται σε πλήρες όργανο, καθώς το ήπαρ αναγεννάται πλήρως) και τον περασμένο Δεκέμβριο της ζητήθηκε να το προσφέρει στο ετοιμοθάνατο αγοράκι.
Αν και η Σου δεν έχει μάθει το όνομα του μικρού, ξέρει ότι πάει καλά και πως τον Απρίλιο άρχισε να πηγαίνει στον παιδικό σταθμό.
Η Σου είναι ένας από τους ολοένα περισσότερους αλτρουιστικούς δότες οργάνων που χαρίζουν τα όργανά τους σε ξένους, αλλά αν βρει δέκτη για τον πνεύμονά της και νοσοκομείο πρόθυμο να κάνει την μεταμόσχευση, θα είναι η μοναδική δότρια παγκοσμίως.
Οι δωρεές οργάνων δεν είναι άμοιρες κινδύνων. Κατ’ αρχήν φέρουν όλους τους κινδύνους μιας μεγάλης εγχείρησης, όπως μόλυνση, αιμορραγία και θρόμβωση. Από κει και πέρα, έχουν ξεχωριστούς κινδύνους αναλόγως με την εγχείρηση.
Η λήψη νεφρού είναι σχετικά η πιο ακίνδυνη, αφού οι πιθανότητες να πεθάνει ο δότης είναι μία στις 3.000. Η λήψη ήπατος, όμως, φέρει μεγαλύτερους κινδύνους, όπως αιμορραγία στην κοιλιά, διαρροή χολής, απόφραξη των εντέρων και νεφρική ανεπάρκεια.
Όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους στη λήψη πνεύμονα, αυτοί συμπεριλαμβάνουν συρίγγιο (είναι ένα είδος αποστήματος) ανάμεσα στον πνεύμονα και στο εξωτερικό τοίχωμά του που μπορεί να οδηγήσει σε διαφυγή αέρα) και κοιλιακό ινιδισμό (είναι μία ταχεία, χαοτική μορφή καρδιακής αρρυθμίας που οδηγεί σε ανακοπή καρδιάς).
otherside.gr
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.