Ο αρχαιολόγος Nicholas Reeves υποστηρίζει ότι βρήκε τον τάφο της αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτη μέσα στο ταφικό μνημείο του Φαραώ Τουταγχαμόν.
Παρόλο που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιγύπτιες βασίλισσες, η τοποθεσία του ταφικού της μνημείου αποτελούσε μυστήριο για τους αρχαιολόγους, που διεξήγαγαν για ολόκληρες δεκαετίες έρευνες για τον εντοπισμό της.
Τώρα, ένας αρχαιολόγος, ο Nicholas Reeves ισχυρίζεται ότι κατάφερε να πραγματοποιήσει μια από τις σημαντικότερες ανασκαφές της αρχαίας Αιγύπτου, καθώς υποστηρίζει ότι κατάφερε να βρει τον τάφο της θρυλικής βασίλισσας Νεφερτίτη.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του καθηγητή αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, κατά τη διάρκεια των ερευνών στον τάφο του Τουταγχαμόν στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στην Αίγυπτο, εντοπίστηκαν δύο άγνωστες και σφραγισμένες πύλες, εκ των οποίων η μία οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτη.
Ο βασιλιάς Τουταγχαμόν ήταν ο νεότερος αιγύπτιος Φαραώ και εικάζεται πως ήταν γιος της πανέμορφης Νεφερτίτη, γεγονός που φαίνεται να δικαιολογεί και τον εντοπισμό του τάφου της βασίλισσας στο ταφικό μνημείο του νεαρού Φαραώ.
Η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του Φαραώ Ακενατών. Ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, όπως και η τοποθεσία του ταφικού της μνημείου.
Ο τάφος του Τουταγχαμόν βρέθηκε το 1922 και ήταν αυτός που παρείχε στους ερευνητές και τους αρχαιολόγους σημαντικές πληροφορίες για την ζωή των Φαραώ στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά και για τις κοινωνικές δομές, καθώς ήταν ένας από τους πιο ανέπαφους τάφους που βρέθηκαν και στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν 2.000 αντικείμενα.
Ο Reeves υποστηρίζει ότι προχώρησε σε σε απεικονιστικές μεθόδους, υψηλής ανάλυσης, στο εσωτερικό του τάφου του Τουταγχαμόν και η σάρωση αποκάλυψε δύο σφραγισμένες πύλες. Η μία, όπως τονίζει ο αρχαιολόγος, οδηγεί σε έναν αποθηκευτικό χώρο, ενώ η δεύτερη οδηγεί σε χώρο που περιέχει “την αδιατάρακτη ταφή του αρχικού ‘ιδιοκτήτη’ του τάφου, της Νεφερτίτη”.
Παράλληλα, παρουσιάζει ως αποδεικτικό στοιχείο το γεγονός ότι η θέση του μυστικού τάφου βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της εισόδου του μνημείου, πράγμα που δείχνει ότι ανήκει σε γυναίκα, καθώς αυτή η πρακτική ακολουθείτο για τις βασίλισσες.
Την ίδια στιγμή, οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι το ταφικό μνημείο του Φαραώ Τουταγχαμόν είναι πολύ μικρότερο από αυτά άλλων Φαραώ και βασιλέων και υποστηρίζουν πως αν ο Reeves επιβεβαιωθεί τότε λύνεται το συγκεκριμένο μυστήριο.
Ενώ, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμόν χτίστηκε αργότερα, ως προσθήκη, στο υπάρχον ταφικό μνημείο που ανήκε στη Νεφερτίτη.
Ο αρχαιολόγος αναφέρει στον Economist πως “θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για την απόδειξή της θεωρίας. Αν όμως είναι ορθή, τότε θα έχω πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη ανακάλυψη της καριέρας μου”.
Πηγές: news247.gr, iflscience.com
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.