Βασίλισσα της Αποκριάς στη χώρα μας είναι αναμφισβήτητα η Πάτρα. Τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός πάντως είναι μεγάλος και όλο και περισσότερες πόλεις διοργανώνουν ξεχωριστές καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Στην Πάτρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο με τις παρελάσεις και το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου. Η παρέλαση των αρμάτων θα γίνει το Σάββατο, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σοκολατοπόλεμος, καθώς και η νυχτερινή και η μεγάλη παρέλαση.
Στην Κάτω Αχαΐα, οι εκδηλώσεις για το Αχαγιώτικο Καρναβάλι, που πραγματοποιείται τα τελευταία 30 χρόνια, θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με τη μεγάλη παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι, ενώ το βράδυ της Κυριακής θα γίνει το πάρτι των καρναβαλιστών.
Στο Αίγιο μπορεί οι καρναβαλικές εκδηλώσεις να ολοκληρώθηκαν με το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού, αλλά έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε παραλιακές περιοχές της Αιγιάλειας και ειδικότερα στην “Ακολη, στο Διακοπτό, στην Αιγείρα και στην Ακράτα, με τους τοπικούς φορείς να ελπίζουν στην έλευση αρκετών επισκεπτών.
Στα Λεχαινά πραγματοποιείται το 41ο Λεχαινίτικο καρναβάλι. Την Παρασκευή και το Σάββατο, από τις 10.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι, θα γίνει το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου.
Το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει το «Αντάμωμα των Γενίτσαρων», που φέτος θα αποτελείται από πέντε γκοτσαριές. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής με τη παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών.
Στην Αρχαία Ολυμπία θα πραγματοποιηθεί στις 4.30 το απόγευμα της Κυριακής, η 2η ποδαράτη καρναβαλική παρέλαση.
Στην Κρέστενα διοργανώνεται στις 3.30 το απόγευμα της Κυριακής το 22ο καρναβάλι. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο δήμος, ο οποίος πλαισιώνεται από συλλόγους, σχολεία, ομάδες που θα πάρουν μέρος αυτοσχεδιάζοντας και δημιουργώντας.
Στα Μακρίσια της Κρέστενας ετοιμάζουν τις δικές τους καρναβαλικές δράσεις και την Κυριακή θα παρουσιάσουν τον 1ο Μακρισαίικο καρναβάλι. Η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 2.30 το μεσημέρι της Κυριακής και θα περιλαμβάνει παρουσίαση αρμάτων, μουσική, καθώς και χορευτικά δρώμενα.
Στη Ζαχάρω, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο το πρωί, με παιδικό πάρτι στην κεντρική πλατεία της πόλης και θα ακολουθήσουν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού και λαμπαδηδρομία, ενώ η πρώτη μέρα θα κλείσει με πάρτι για όλους στην πλατεία. Την Κυριακή το μεσημέρι θα παρελάσει ο βασιλιάς καρνάβαλος, μαζί με άρματα και ομάδες καρναβαλιστών.
Στη Νέα Φιγαλεία, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 2.00 το μεσημέρι της Κυριακής στην κεντρική οδό. Τη διοργάνωση έχει αναλάβει ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος, με τη στήριξη του δήμου.
Στην Αμαλιάδα, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το περασμένο Σάββατο με τα «Λαμπαδοπερπατήματα» στο κέντρο της πόλης, στα οποία υπήρξε μαζική συμμετοχή.
Στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6.00 το απόγευμα η βραδινή παρέλαση και θα ακολουθήσουν χορευτικό δρώμενο και παντομίμες από καρναβαλικές ομάδες. Την Κυριακή στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η καρναβαλική παρέλαση και θα ακολουθήσουν η καύση του καρνάβαλου και η ρίψη πυροτεχνημάτων.
Στο Αγρίνιο, ο δήμος οργανώνει το Σάββατο στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Δημοκρατίας, μαζί με τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, την εκδήλωση «Με τη φαντασία μου φτιάχνω αποκριάτικες μάσκες».
Θα ακολουθήσουν χορευτικά δρώμενα, ενώ ομάδα καρναβαλιστών από την τοπική κοινότητα Παπαδατών, θα εμφανιστεί στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και θα απευθύνει κάλεσμα για την καρναβαλική παρέλαση στις Παπαδάτες, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 3.00 το μεσημέρι.
Την Κυριακή, στις 12.00 το μεσημέρι, οργανώνεται λάτιν πάρτι στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου, ενώ στις 12.30 οι νέοι της τοπικής κοινότητας Τριαντείκων, θα αναβιώσουν το αποκριάτικο έθιμο «Ο βλάχικος γάμος».
Στη Ναύπακτο, η καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 6.00 το απόγευμα της Κυριακής και θα ολοκληρωθεί με την ανάγνωση της διαθήκης του βασιλιά καρνάβαλου, ενώ θα ακολουθήσει πάρτι στο λιμάνι.
Στην Πάλαιρο θα γίνει η αναπαράσταση του «βλάχικου γάμου», η οποία θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία του δημοτικού σχολείου και θα καταλήξει στην παραλία της Παλαίρου όπου θα ακολουθήσει γλέντι.
Στην Κατούνα, το καρναβάλι θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί με μία ποικιλία από αποκριάτικα δρώμενα.
Στο Μοναστηράκι, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 5.00 το απόγευμα της Κυριακής με την παρέλαση αρμάτων.
Στις εκδηλώσεις στη Νάουσα Ημαθίας, για το τριήμερο της Αποκριάς, τη γιορτινή διάθεση των ντόπιων και των επισκεπτών θα βοηθήσει το κρασί που θα ρέει άφθονο, όχι μόνο από τα μπουκάλια, αλλά και από το …συντριβάνι! Ο «Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΒΑΕΝΙ Νάουσα», θα γεμίσει το συντριβάνι της κεντρικής πλατείας της μακεδονικής πόλης με 32 τόνους ξινόμαυρο …κρασί, με σκοπό, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Γιώργος Φουντούλης, να δελεάσει τον κόσμο να το γευτεί και να αποδείξει ότι η Νάουσα είναι «Πόλη του Κρασιού». Το χάπενινγκ αυτό είχε γίνει για πρώτη φορά το 2008 και είχε καλυφθεί ακόμα και από το BBC.
Μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση διοργανώνει την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, ο δήμος Ξάνθης.Την παραμονή της μεγάλης γιορτής θα διοργανωθεί η βραδινή καρναβαλική παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τα περίπου τριάντα πληρώματα, αποτελούμενα από περισσότερους από 5.000 καρναβαλιστές, θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 19.30 από τη διασταύρωση των οδών 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας και θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης αργά το βράδυ, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ” ένα ξέφρενο πάρτι μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής.
Κορυφαία στιγμή των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της επόμενης ημέρας. Εντυπωσιακά άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης το μεσημέρι της Κυριακής, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο, αλλά και τη βασίλισσα του φετινού καρναβαλιού. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μετά την ολοκλήρωση της εντυπωσιακής παρέλασης θα ακολουθήσει το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου», όπως αυτό έχει μετεξελιχθεί στη σημερινή εποχή. Ο Τζάρος είναι ένα ομοίωμα του βασιλιά καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον Κόσυνθο ποταμό που βρίσκεται στην είσοδο της παλιάς πόλης της Ξάνθης.
Στην Αθήνα, μελωδίες του μεσοπολέμου, της επιθεώρησης, του κινηματογράφου και της ελληνικής οπερέτας θα ξυπνήσουν αναμνήσεις από την παλιά Αθήνα στο κοινό, που θα απολαύσει τη συναυλία «Άρωμα παλιάς Αθήνας» της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας, το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 20:00, ενώ νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στη 13:30 το μεσημέρι στην Πλατεία Μοναστηρακίου, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη συναυλία του «Ας αρχίσουν οι χοροί» θα ξεσηκώσει τους περαστικούς, ενισχύοντας το αποκριάτικο εορταστικό κλίμα.
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Πλυτά στις 12:00 το μεσημέρι ο Σπύρος Πολυκανδριώτης θα μας ταξιδέψει με μία συναυλία ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με σμυρναίικα, δημοτικά και νησιώτικα τραγούδια, αλλά και η Big Band του Δήμου Αθηναίων με λάτιν ρυθμούς στον Πεζόδρομο Διονυσίου Αρεοπαγίτου στις 13:00 το μεσημέρι θα δώσει αποκριάτικη χροιά στην κυριακάτικη μεσημεριανή βόλτα.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα παιδιά διασκεδάζουν συμμετέχοντας σε αποκριάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις στα Μουσεία μας, όπου και οι μεγάλοι συμμετέχουν στις ξεναγήσεις και στις εκδηλώσεις με πρωταγωνιστή την αποκριάτικη παράδοση.
Η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί και φέτος στον Λόφο του Φιλοπάππου, όπου οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 11:00 το πρωί με παραδοσιακά κούλουμα με σαρακοστιανά εδέσματα σε μια μεγάλη γιορτή με πολύ μουσική και χορό.
Στην Κοζάνη κυριαρχούν οι παραδοσιακοί Φανοί. Πρόκειται για φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται, σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.
Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία. Την Καθαρά Δευτέρα, σε αρκετές περιοχές, οι πολιτιστικοί σύλλογοι θα προσφέρουν νηστίσιμα εδέσματα.
Στο Κιλκίς, η γιορτινή διάθεση ανεβάζει «στροφές» με λαϊκό σατιρικό θέατρο, κυνήγι θησαυρού, γιορτή καρναβαλιστών και μασκαράδες με… καπέλα. Το Σάββατο, από τις 12 το μεσημέρι και για δύο ώρες, θα διεξαχθεί στην πλατεία Ειρήνης το «κυνήγι θησαυρού» για μικρούς και μεγάλους, ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτι. Την Κυριακή το πρωί, τα καρναβάλια θα συγκεντρωθούν στον ίδιο χώρο, όπου θα διασκεδάσουν με την ομάδα κρουστών «Aidos».
Στη Θεσσαλονίκη, εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορό, αναβίωση εθίμων και προσφορά νηστίσιμων εδεσμάτων διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις περιοχές του Κέδρινου Λόφου, της Τούμπας, της Νέας Ελβετίας και στην Τριανδρία.
Παραδοσιακό γλέντι με ξεφάντωμα από το πρωί διοργανώνει ο Δήμος Καλαμαριάς για την Καθαρά Δευτέρα. Όσοι ανηφορίσουν προς το πρώην στρατόπεδο Κόδρα θα ανταμειφθούν από το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, τα σαρακοστιανά εδέσματα, ενώ μικροί και μεγάλοι θα επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού.
Εκατοντάδες κιλά φασόλια θα αρχίσουν να βράζουν από νωρίς, μαζί με λαγάνες, ντολμαδάκια και ποικιλία από διάφορα άλλα σαρακοστιανά.
Γλέντι με χορούς, τραγούδια και νόστιμα εδέσματα περιλαμβάνουν τα «Κούλουμα 2015″ που διοργανώνει ο Δήμος Πυλαία – Χορτιάτη. Οι τριήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε διαφορετική δημοτική ενότητα -με την Πυλαία να έχει φέτος την τιμητική της- αρχίζουν το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου και κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα.
Πηγή: ΝΕΡΙΤ
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.