Την εβδομάδα που διανύουμε, δικαστήριο της Νέας Υόρκης επιδίκασε 10,8 εκατ. δολάρια, ως αποζημίωση σε εργαζόμενες γυναίκες σε καμπαρέ του Μανχάταν, επειδή πληρώνονταν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά στην ουσία ήταν υπάλληλοι.
Οι γυναίκες που εργάζονταν κάνοντας στριπτιζ, λογίζονταν και πληρώνονταν από την επιχείρηση ως ελεύθερoι επαγγελματίες, δηλαδή δεν πληρώνονταν με τον κατώτατο μισθό που θα έπαιρναν ως υπάλληλοι συν τα τιπς τους. Ο λόγος ήταν ότι το καμπαρέ έκανε χρήση του αμερικανικού, εργατικού νόμου “1099”, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί εργαζόμενους, πληρώνοντάς τους, όχι με τον κατώτατο μισθό, αλλά για τον χρόνο που παρέχουν υπηρεσίες, δηλαδή εκτός μισθού βγαίνει ο χρόνος από τα διαλείμματα τους ή ο χρόνος που θα χρειαστούν για να φάνε και να πάνε στην τουαλέτα.
Έτσι στο καμπαρέ, οι εργαζόμενες επί τις ουσίας πληρώνονταν από τους πελάτες, όταν αυτές χόρευαν γι εκείνους.
Με την χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, οι Αμερικανοί εργοδότες και ειδικά οι εργοδότες του καμπαρέ, μείωναν δραματικά το μισθολογικό κόστος, όμως μετά την δικαστική αυτή απόφαση, αλλά και προηγούμενη, από δικαστή της Καλιφόρνια, που επιδίκασε με την σειρά του άλλα 6,5 εκατ. δολάρια σε 4.000 εργαζόμενους σε αλυσίδα ηλεκτρονικών ειδών για τον ίδιο λόγο, αλλάζουν πολλά. Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται πως αλλάζει ή για την ακρίβεια μπαίνει στο στόχαστρο για τα καλά, είναι το μισθολογικό καθεστώς στην Silicon Valley.
Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, αλλά και οι startup, χρησιμοποιούν το νόμο “1099” για να μειώσουν δραστικά το μισθολογικό τους κόστος.
Σημασία έχει να αναφερθεί το σκεφτικό του Αμερικανού δικαστή που δικαίωσε τις γυναίκες εργαζόμενες στο καμπαρέ του Μανχάταν.
Οι εργαζόμενες, όπως αναφέρθηκε λογίζονταν ως ελεύθεροι επαγγελματίες και πληρώνονταν μόνο για τις υπηρεσίες που παρείχαν. Όμως ο δικαστής, σημείωσε στην απόφασή του πως από την στιγμή που το καμπαρέ έθετε κανόνες στη συμπεριφορά των χορευτριών, όπως να μην μασάνε τσίχλα μπροστά στους πελάτες ή να μην χρησιμοποιούν τις ίδιες τουαλέτες με τους πελάτες, τότε, σύμφωνα με τον δικαστή, οι κανόνες αυτοί και η απαίτηση από τη διοίκηση να τηρούνται, καθιστούσαν τις χορεύτριες υπαλλήλους και όχι ελεύθερους επαγγελματίες.
Μετά τη ν απόφαση αυτή, πολλά φαίνεται πως θα αλλάξουν ή πάνε να αλλάξουν για τον τρόπο πληρωμής των υπαλλήλων στις ΗΠΑ και ειδικά στον τεχνολογικό τομέα.
Τώρα όλες οι ειδήσεις του alldaynews.gr στο Google News.
To «alldaynews.gr» αποποιείται κάθε ευθύνη από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων ιστοσελίδων, για τα οποία (άρθρα) την ευθύνη την έχει ο υπογράφων ως πηγή.