Οι συζητήσεις και οι αποφάσεις για τα κληρονομικά, ειδικά όσο ακόμα όλοι είναι καλά στην υγεία τους, είναι πάντα άχαρες, όμως καμιά φορά είναι σημαντικές για τον μελλοντικό προγραμματισμό και την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.
Τα κληρονομικά έγιναν η αιτία τσακωμού του άνδρα της ιστορίας με τη γυναίκα του, μιας και εκείνος έχει την απαίτηση και περιμένει η γυναίκα του να βάλει την κληρονομιά που θα της αφήσουν οι γονείς της, στους κοινούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Η γυναίκα όμως νιώθει ότι πρέπει να διαχειριστεί η ίδια την περιουσία που θα κληρονομήσει από τους γονείς της.
«Η διαχείριση των οικονομικών έχει γίνει αιτία διενέξεων και στο παρελθόν»
Τόσο άνδρας, όσο και η γυναίκα είναι 36 ετών και έχουν μία μικρή κόρη. Βγάζουν σχεδόν τα ίδια χρήματα από τη δουλειά τους, με μία μικρή απόκλιση 10% . Δηλαδή, ο άνδρας έχει λίγο περισσότερα εισοδήματα. Ως παντρεμένο ζευγάρι, έχουν αναρωτηθεί κάποιες φορές σχετικά με το πώς θα διαχειρίζονται τα χρήματά τους. Ο άνδρας εξηγεί «εγώ δεν έχω πρόβλημα να έχουμε τα χρήματά μας σε έναν κοινό λογαριασμό ή έστω να κρατάμε χωριστά κάποια ποσά, συνεισφέροντας ωστόσο στον κοινό μας λογαριασμό».
Ο προβληματισμός της γυναίκας
«Μέχρι στιγμής, έχουμε καταλήξει στη δεύτερη επιλογή. Τα περισσότερα χρήματά μας είναι σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, αλλά ο καθένας συμβάλλει σε έναν κοινό λογαριασμό αν και εγώ είμαι αυτός που βάζει τα περισσότερα, αφού κερδίζω και περισσότερα. Πρόσφατα ωστόσο, η γυναίκα μου εξέφρασε αμφιβολίες για τον τρόπο οικονομικής διαχείρισης επειδή τα χρήματά μας είναι, με τον τρόπο αυτό «στεγανοποιημένα».
Η απογοήτευση του άνδρα
Η γυναίκα ένιωσε αποκλεισμένη, δεδομένης της προηγούμενης συμφωνίας τους και ήθελε να μάθε περισσότερα σχετικά με την οικονομική του κατάσταση. Ο άνδρας δεν είχε πρόβλημα και συμφώνησε να βάλουν όλα τους τα χρήματα σε έναν κοινό λογαριασμό. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του θα αλλάξει ριζικά όταν τα πεθερικά του θα πεθάνουν και η γυναίκα του θα κληρονομήσει μία τεράστια περιουσία.
Της πρότεινα να βάζαμε και τα χρήματα της κληρονομιάς στον κοινό λογαριασμό», είπε ο άνδρας. «Αν, για παράδειγμα, βάλουμε το 50% των μισθών μας σε έναν κοινό λογαριασμό, πρέπει να βάλει το 50% της κληρονομιάς της στον ίδιο λογαριασμό. Θεωρώ ότι στο θέμα του μοιράσματος, είμαι αρκετά ευέλικτος. Ζητώ μόνο να αντιμετωπίζονται τα κέρδη και η κληρονομιά με τον ίδιο τρόπο. Εκείνη δεν το βλέπει έτσι, και λέει ότι “η κληρονομιά είναι κάτι διαφορετικό από τον μισθό γιατί είναι δώρο”, και ότι “δεν φταίω εγώ που οι δικοί σου γονείς δεν έχουν χρήματα”».
Όσο και αν ο άνδρας καταλαβαίνει την άποψη της γυναίκας και θεωρεί ότι πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των γονιών της για τη διαχείριση της περιουσίας που της αφήνουν, νιώθει μεγάλη απογοήτευση, καθώς πιστεύει ότι και το κοινό τους εισόδημα, πρέπει να ωφεληθεί από μία τόσο μεγάλη κληρονομιά.
«Ειλικρινά δεν θέλω τίποτα από την κληρονομιά της» είπε χαρακτηριστικά.
«Ωστόσο, πιστεύω ότι, εφόσον βάζω περισσότερα από τα μισά στον κοινό μας λογαριασμό, το δίκαιο είναι να βάλει και εκείνη τουλάχιστον τα μισά από τα χρήματα όταν κληρονομήσει τα χρήματα».
Τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση του άνδρα;