Ζεστά νερά, χωρίς κύμα: Το ελληνικό νησί των 7 κατοίκων έχει 1 παραλία που δεν βρίσκεις ούτε στην Καραϊβική

νησί

Ένα μικρό ελληνικό νησί με μόλις 7 κατοίκους κρύβει μια παραλία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την Καραϊβική. Ο λόγος για τη Σαπιέντζα, ένα πράσινο διαμάντι απέναντι από τη Μεθώνη, γεμάτο ιστορίες, φυσική ομορφιά και μοναδικά αξιοθέατα.

Ένα καταπράσινο νησί με εξωτική αύρα

Η Σαπιέντζα, της οποίας το όνομα προέρχεται από τα ιταλικά και σημαίνει «σοφία», είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών μετά τη Σχίζα. Βρίσκεται νότια της Μεθώνης, μέσα στο Ιόνιο πέλαγος, και ξεχωρίζει για το καταπράσινο τοπίο και τη σπάνια χλωρίδα της.

Με έκταση 9 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πληθυσμό μόλις 7 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001), το νησί μοιάζει απομονωμένο, μα παραμένει ζωντανό και γεμάτο εκπλήξεις. Στο νοτιοδυτικό του άκρο, κάτω από τα γαλήνια νερά, βρίσκεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου: η τάφρος των Οινουσσών, που φτάνει τα 5.121 μέτρα.

Ναυάγια και αρχαιολογικά ευρήματα

Η Σαπιέντζα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους ναυτικούς δρόμους της Μεσογείου, που συνδέει την Ιταλία με τη Μέση Ανατολή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι στα ανοιχτά της έχουν βρεθεί πολλά ναυάγια, κάποια από τα οποία κουβαλούσαν φορτία ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας.

Ένα απ’ αυτά μετέφερε τις κολόνες του περιστυλίου που είχε κατασκευάσει ο Ηρώδης στην Καισάρεια της Παλαιστίνης τον 1ο μ.Χ. αιώνα. Ένα άλλο έκρυβε ρωμαϊκές σαρκοφάγους, που πλέον θεωρούνται πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα.

Ο φάρος που φώτισε τη Μεσόγειο

Στο νότιο άκρο της Σαπιέντζας δεσπόζει ένας εντυπωσιακός φάρος που στέκει εκεί από το 1885. Χτίστηκε μετά από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας και έχει ύψος 8 μέτρα, με εστιακό ύψος που αγγίζει τα 110 μέτρα.

Ο φάρος ήταν από τους πιο δυνατούς της Μεσογείου στην εποχή του, καθώς τα κάτοπτρά του φωτίζονταν με λάμπες αμιάντου και η εμβέλειά του έφτανε τα 25 ναυτικά μίλια. Η περιστροφή του διαρκούσε 8 λεπτά και, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι γυναίκες των απέναντι χωριών χρησιμοποιούσαν τον ρυθμό του φωτός για να κεντούν τα βράδια πριν έρθει το ηλεκτρικό ρεύμα. Από το 1986 ο φάρος λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Μία και μοναδική παραλία, αλλά μαγευτική

Το νησί δεν φημίζεται για τις πολλές παραλίες του, αλλά για μία και μοναδική που κόβει την ανάσα. Η παραλία Άμμος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα, απέναντι από τη Μεθώνη, και είναι ένα μέρος που θυμίζει Καραϊβική.

Με καταγάλανα, ζεστά και κρυστάλλινα νερά, είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους ψάχνουν κάτι ξεχωριστό και ήσυχο. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι την επισκέπτονται τη συγκρίνουν με εξωτικούς προορισμούς.

Ιστορικές περιπέτειες και διεκδικήσεις

Το νησί πέρασε το 1209 στα χέρια των Βενετών, μαζί με ολόκληρη τη νότια ακτογραμμή της Μεσσηνίας. Μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας από τους Οθωμανούς, η Σαπιέντζα έγινε ελληνικό έδαφος, όμως κατά την περίοδο των Παρκερικών, η Αγγλία διεκδίκησε το νησί ως μέρος των Ιονίων Νήσων που της ανήκαν τότε.

Ένα φυσικό καταφύγιο

Σήμερα, η Σαπιέντζα αποτελεί και έναν μικρό φυσικό παράδεισο. Μια έκταση 240 στρεμμάτων από το δάσος του νησιού έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης. Επιπλέον, στο νησί ζει πληθυσμός από αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα γνωστά κρι-κρι, προσφέροντας μοναδικές εικόνες στους φυσιολάτρες.

Πώς να φτάσετε

Η πρόσβαση στο νησί γίνεται με τουριστικά καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι της Μεθώνης, κάνοντας τη διαδρομή εύκολη και ευχάριστη για όποιον θέλει να εξερευνήσει αυτόν τον μικρό θησαυρό της Μεσσηνίας.

Δείτε το βίντεο:

Exit mobile version