«Υπαρκτή η ενεργοποίηση του Κολούμπο και σεισμός 6 Ρίχτερ – Το ηφαίστειο ενεργοποιεί τα ρήγματα» λέει ο Άκης Τσελέντης

Άκης Τσελέντης

Σαντορίνη – Άκης Τσελέντης: «Δεν ισχύουν τα αφηγήματα περί της σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας» – Δύο σεισμοί 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού

Διπλός σεισμός 4,8 Ρίχτερ (δύο ίδιοι σε 6 λεπτά) έγινε πριν από λίγο ανοιχτά της Αμοργού. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο τοποθετείται 17 χλμ. ανατολικά- βορειοανατολικά της Ανάφης.

Τις εκτιμήσεις του για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, δημοσίευσε σε ανάρτηση στο Facebook ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, κάνοντας λόγο, μέσα σε όλα, για συσχέτιση των σεισμών με το ηφαίστειο Κολούμπο ενώ τονίζει εκ νέου ότι δεν ισχύουν αφηγήματα περί εξασθένισης της ακολουθίας.

Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη – «Το μάγμα ενεργοποιεί τα ρήγματα» λέει ο Άκης Τσελέντης

Η γη δεν σταμάτησε να σείεται στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά, με έναν ακόμα ισχυρό σεισμό 5 Ρίχτερ να σημειώνεται τα ξημερώματα, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Το νέο αυτό χτύπημα του Εγκέλαδου έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό.

Στις 6:21 π.μ., ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,1 Ρίχτερ ταρακούνησε την ίδια περιοχή, ενώ νωρίτερα μέσα στη νύχτα είχαν σημειωθεί άλλες πέντε δονήσεις άνω των 4 Ρίχτερ, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Ο πιο ισχυρός από τους σεισμούς αυτούς, μεγέθους 5 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 03:14 τα ξημερώματα, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό.

Ακολούθησαν τέσσερις ακόμα σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4, 4,6, 4 και 4,1 Ρίχτερ, καταγεγραμμένες διαδοχικά στις 03:35, 04:14, 04:18 και 04:23, όλες στην ίδια θαλάσσια περιοχή, σε απόσταση 20-25 χιλιομέτρων νότια της Αρκεσίνης.

Από την αρχή του μήνα, στην περιοχή των Κυκλάδων έχουν καταγραφεί πάνω από 1.100 σεισμοί, με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 5,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο.

Άκης Τσελέντης: «Το μάγμα πιέζει και ενεργοποιεί τα ρήγματα»

Ο Άκης Τσελέντης, μέσα από ανάρτησή του, επισημαίνει τη σύνδεση των σεισμών με τη δραστηριότητα του ηφαιστείου:

«Από την πρώτη στιγμή, παρότι υπήρχαν απόψεις ότι οι σεισμοί δεν σχετίζονται απόλυτα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα του Κολούμπο, είχα τονίσει ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στα ρήγματα και το ανερχόμενο μάγμα».

Όπως εξηγεί, το μάγμα που κινείται προς τα πάνω ασκεί πίεση στα γεωλογικά στρώματα, προκαλώντας την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων της περιοχής.

Κίνδυνος από το ρήγμα της Αμοργού

Ο σεισμολόγος επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο που ενέχει η πιθανή ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πολύ ισχυρό σεισμό:

«Το χειρότερο σενάριο είναι να ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα της Αμοργού, που έχει διεύθυνση ΝΔ-ΒΑ. Προς το παρόν, αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει, καθώς οι τάσεις που του ασκούνται από τη μέχρι τώρα σεισμικότητα είναι αμελητέες. Ωστόσο, το ενδεχόμενο ενεργοποίησής του παραμένει υπαρκτό και, αν συμβεί, θα μιλάμε για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό».

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη

«Μετά από προσεκτική ανάλυση και αξιολόγηση των έως τώρα σεισμολογικών δεδομένων καταλήγω στα ακόλουθα συμπεράσματα:

  1. Από τις πρώτες ημέρες, όταν επικρατούσε η γνώμη ότι οι σεισμοί ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ 100% σχέση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα (αναφέρομαι στο Κολούμπο), σας είπα ότι υπάρχει μια ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ ρηγμάτων και ανερχόμενου μάγματος.
  2. Χθες σας παρουσίασα ένα διάγραμμα με όλη τη σεισμική ακολουθία μέχρι τώρα, δείχνοντας ότι η συνολική σεισμική ενέργεια που έχει απελευθερωθεί αντιστοιχεί σε έναν σεισμό 6 Ρίχτερ.
  3. Αυτό ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ κάτι συγκεκριμένο και δεν ισχύει η αφήγηση περί σταδιακής εξασθένησης της ακολουθίας, που προωθούν πολιτικά ή ξενοδοχειακά συμφέροντα.
  4. Δεν μιλάμε για ένα συγκεκριμένο ρήγμα που εκτονώνει σταδιακά το σεισμικό του δυναμικό, αλλά για έναν ΣΕΙΣΜΟΓΟΝΟ ΧΩΡΟ με πάρα πολλά μικρά ρήγματα. Αυτά τα ρήγματα έχουν δυναμικό έως 5 Ρίχτερ, εξηγώντας έτσι τη μεγάλη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρούμε.
  5. Το ανερχόμενο μάγμα του ηφαιστείου πιέζει τα ανώτερα γεωλογικά στρώματα και ενεργοποιεί αυτά τα πολλά μικρά ρήγματα.
  6. Στο ερώτημα αν μπορούμε να έχουμε σεισμό 6 Ρίχτερ, η απάντηση είναι ΝΑΙ.
  7. Ο λόγος είναι ότι αυτός ο σεισμογόνος όγκος φτάνει σε ένα ρήγμα μήκους 25 χιλιομέτρων, το οποίο, αν ενεργοποιηθεί, μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ.
  8. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν η ενεργοποίηση του μεγάλου ρήγματος της Αμοργού, κάτι που μέχρι τώρα δεν φαίνεται πιθανό. Παρόλα αυτά, αν συμβεί, θα μιλάμε για έναν πολύ ισχυρό σεισμό.
  9. Δεν αναφέρω συγκεκριμένα μεγέθη γιατί κάποια «κίτρινα» site θα απομονώσουν τη φράση μου και θα τη χρησιμοποιήσουν για να προκαλέσουν πανικό.
  10. Και τα δύο σενάρια θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι.

Κριτική στα ΜΜΕ και τις αρχές

Ο Τσελέντης κλείνει την ανάρτησή του με κριτική τόσο προς τα μέσα ενημέρωσης όσο και προς τις αρχές:

«Έχω τοποθετήσει χιλιάδες σεισμογράφους από την Ελλάδα έως την Παπούα και την Ανταρκτική, χωρίς να καλώ τα κανάλια για να το διαφημίσω. Προς τι αυτός ο εντυπωσιασμός; Μήπως για να φανεί ότι η πολιτική ηγεσία ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της Σαντορίνης; Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν, θα είχαν αντιμετωπίσει την επικίνδυνη πολεοδομική αναρχία, με κτίρια αμφίβολης στατικότητας στην άκρη του γκρεμού».

«ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ. ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ ΑΚΟΜΑ».

«Πρωτόγνωρο φαινόμενο»

«Είναι μία κλασσική σμηνοσειρά η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρούς σεισμούς ή ενδιάμεσους σεισμούς. Είναι ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο, το οποίο προσπαθούμε να κατανοήσουμε, να ανιχνεύσουμε και να δούμε τί γίνεται.

Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποιος είναι ο κύριος σεισμός. Συνήθως, πρέπει να ξεπερνά κατά τουλάχιστον μισό βαθμό τους προηγούμενους για να διακριθεί ως τέτοιος. Εδώ, δεν μπορούμε να το πούμε με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Το πιο καλό σενάριο για όλους μας είναι να συνεχίσει αυτό το σμήνος και μην υπάρξει καμιά εξέλιξη περαιτέρω, αυτό που με ανησυχεί εμένα περισσότερο είναι αν βλέπουμε – και δεν το βλέπουμε τώρα – αν τα επίκεντρα των σεισμών εξαπλώνονται, αυτό σημαίνει ότι η ρηγματογενής περιοχή είναι ακόμη μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης για παν ενδεχόμενο. Παράλληλα συνεχώς προστίθενται νέοι σεισμογράφοι για την πληρέστερη καταγραφή.

Την ίδια ώρα, από τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους που ανασύρθηκαν από την Καλντέρα θα εξαχθούν πολύτιμα δεδομένα για το ακριβές επίκεντρο των σεισμών, ώστε να μπορεί η επιστημονική κοινότητα να κάνει πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία της σεισμικής ακολουθίας.

Exit mobile version