Η επένδυση του Δήμου Σερρών σε πέντε ηλεκτρικά χειραμαξίδια καθαριότητας, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έχει μείνει αναξιοποίητη εδώ και τρία χρόνια. Παρά τις δυνατότητές τους, τα σύγχρονα αυτά οχήματα παραμένουν παροπλισμένα, καθώς οι υπάλληλοι καθαριότητας αποφεύγουν να τα χρησιμοποιήσουν.
Επένδυση χωρίς απόδοση εδώ και τρία χρόνια
Η καθυστέρηση στη χρήση των χειραμαξιδίων αποδίδεται σε δύο βασικούς λόγους: την απουσία υποδομής φόρτισης στο κέντρο των Σερρών και την έλλειψη διάθεσης των εργαζομένων να τα εντάξουν στην καθημερινή τους εργασία. Αν και πρόκειται για σύγχρονα, ηλεκτροκίνητα μέσα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τις συνθήκες και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών καθαριότητας, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ούτε μία φορά από την ημέρα της αγοράς τους.
Αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν γιατί πιστεύουν ότι έχουν GPS
Ένας από τους κύριους φόβους των υπαλλήλων είναι ότι μέσω των χειραμαξιδίων μπορεί να παρακολουθείται η κίνησή τους. Όπως ανέφερε ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας Παναγιώτης Καρακολίδης, «οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι διαθέτουν GPS και θα ελέγχεται πού βρίσκονται». Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού –σύμφωνα με τον ίδιο– τα οχήματα δεν έχουν κανένα σύστημα εντοπισμού.
Εκτός από τον φόβο για ενδεχόμενη παρακολούθηση, κάποιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι ο όγκος των ηλεκτρικών χειραμαξιδίων κάνει πιο δύσκολη τη μετακίνησή τους στα στενά πεζοδρόμια ή στους δρόμους της πόλης, κάτι που επίσης έχει επηρεάσει την αποδοχή τους.
Σε άλλους δήμους αποδείχθηκαν χρήσιμα
Η εμπειρία από άλλους δήμους, όπου παρόμοια οχήματα έχουν ήδη ενταχθεί στην καθημερινότητα της καθαριότητας, είναι εντελώς διαφορετική. Εκεί, τα ηλεκτρικά χειραμαξίδια κρίθηκαν εξαιρετικά αποδοτικά, διευκολύνοντας το έργο των καθαριστών και βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στους δημότες.
Ποια είναι η επόμενη μέρα για τα χειραμαξίδια στις …Σέρρες;
Πλέον, ζητούμενο είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ενεργοποιηθούν τα πέντε οχήματα, ώστε να μη χαθούν οριστικά τα κονδύλια που επενδύθηκαν και να ενισχυθεί η καθαριότητα της πόλης. Μια λύση που φαίνεται απαραίτητη, τόσο για την καλύτερη εικόνα της πόλης όσο και για την αποδοτικότερη εργασία των υπαλλήλων.