Ο Στέφανος Τανιμανίδης μίλησε με έντονη συγκίνηση στην εκπομπή «Στούντιο 4» για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, τονίζοντας τον προσωπικό και συλλογικό πόνο, αλλά και την ανάγκη για αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας. Την ίδια στιγμή, η Klavdia, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Eurovision, τίμησε την ημέρα με έναν ξεχωριστό τρόπο, αφιερώνοντας το τραγούδι της στη μνήμη των θυμάτων.
Ο πόνος που παραμένει ζωντανός
Ο Στέφανος Τανιμανίδης, πατέρας του γνωστού παρουσιαστή Σάκη Τανιμανίδη και πρόεδρος του Συλλόγου Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του μιλώντας στον αέρα της ΕΡΤ για τον διαρκή αγώνα υπενθύμισης της γενοκτονίας των Ποντίων.
«Χάσαμε ανθρώπους, συγγενείς, τα μέρη. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν ξεχνάμε! Ήταν ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο σε βάρος των Χριστιανών. Το ελληνικό κράτος πιστό στο ανατολικό δόγμα της Τουρκίας, για 70 χρόνια δεν μας άφηνε να θυμούμαι, λησμονιά, ούτε στα σχολεία ούτε πουθενά. Πέρασαν 70 χρόνια με αγώνες, προσπάθειες», είπε φανερά φορτισμένος.
Η συμβολή του Ηλία Τανιμανίδη και η σιωπή των κυβερνήσεων
«Ο πρώτος που έβγαλε το θέμα στα ΜΜΕ ήταν ο πατέρας μου, ο Ηλίας Τανιμανίδης, πρόβαλε μια συνέντευξη και άκουσε ο κόσμος για πρώτη φορά ότι υπήρξε γενοκτονία. 30 χρόνια μετά καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν υπήρχε που να το βάλει στην ατζέντα και να το διεκδικήσει από την Τουρκία και τον ΟΗΕ, καμία», τόνισε, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη χρόνια απουσία πολιτικής βούλησης.
«Όλοι μου λένε «ρεάλ πολιτίκ», ότι δεν είναι η ώρα. Πότε είναι η ώρα να αναγνωριστεί αυτή η γενοκτονία; 106 χρόνια έχουνε περάσει!», αναρωτήθηκε με αγανάκτηση, φωνάζοντας για τη δικαίωση των Ποντίων που ακόμη περιμένουν μια επίσημη αναγνώριση.
Η Klavdia και η δύναμη της μνήμης μέσα από τη μουσική
Η φετινή Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Ποντιακού Ελληνισμού (19 Μαΐου), βρήκε φωνή και από τη νέα γενιά. Η Klavdia, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, τίμησε τη μνήμη των θυμάτων με μια ξεχωριστή αφιέρωση.
Το τραγούδι της Klavdia που μιλά για την ιστορία του Πόντου
Η νεαρή καλλιτέχνιδα, με καταγωγή από τον Πόντο, αφιέρωσε το τραγούδι της «Αστερομάτα» στα θύματα της γενοκτονίας. Το κομμάτι, το οποίο αγαπήθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεν ήταν απλώς μια συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά ένα βαθιά συγκινητικό μήνυμα που μετέφερε την ιστορική μνήμη.
Μέσα από τους στίχους και την ερμηνεία της, η Klavdia κατάφερε να αγγίξει το κοινό, ενισχύοντας τον διάλογο για τη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς και της συλλογικής μνήμης. Όπως έχει δηλώσει, η ιστορία του τόπου της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιτεχνικής και προσωπικής της ταυτότητας.
Ένα μήνυμα τιμής από το σήμερα προς το παρελθόν
Η Klavdia ανάρτησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ένα συγκινητικό μήνυμα για την ημέρα. Με αυτή την κίνηση τίμησε τους προγόνους της αλλά και κάθε άνθρωπο που έχασε τη ζωή του άδικα εκείνη την περίοδο. Δείχνοντας σεβασμό και βαθιά ευαισθησία, η νεαρή ερμηνεύτρια απέδειξε πως η μνήμη δεν είναι απλώς ιστορία, αλλά ζωντανό κομμάτι της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Το μήνυμά της ήταν μια υπενθύμιση πως ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να γίνουν ισχυρά εργαλεία μνήμης και αφύπνισης.