Ξέσπασε ο Καραμανλής για τα Τέμπη: «Θα έδινα τα πάντα για να ζουν οι 57 των Τεμπών»
Συνεχίζεται η έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη. Δεκάδες βουλευτές τοποθετούνται, με την πολιτική ατμόσφαιρα να είναι φορτισμένη, ενώ δεν λείπουν οι βαριές εκφράσεις και οι σφοδρές αντεγκλήσεις.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανέβηκε στο βήμα και υπερασπίστηκε τη στάση του, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Με συναισθηματικά φορτισμένα λόγια, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Θα έδινα τα πάντα για να ζουν οι 57 των Τεμπών».
Οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή
Η συζήτηση στη Βουλή διεξάγεται σε υψηλούς τόνους, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη της υπόθεσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, δηλώνοντας πως «η οικογενειακή παράδοση του κ. Μητσοτάκη είναι γεμάτη συνωμοσίες».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απάντησε ότι η αντιπολίτευση καταφεύγει σε θεωρίες συνωμοσίας. Ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ρωτώντας: «Ποια συμφέροντα και ποιες δεσμεύσεις κρύβονται πίσω από το έγκλημα;». Παράλληλα, κατηγόρησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, για έλλειψη ηθικής.
Το πολιτικό σκηνικό και οι κατηγορίες
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι πίσω από την πρόταση δυσπιστίας, την οποία κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, κρύβεται συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, με το οποίο, όπως υποστηρίζει, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί «προνομιακή σχέση». Επιπλέον, θεωρεί ότι η κίνηση αυτή εξυπηρετεί τη μεταξύ τους μάχη για τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα που στηρίζουν την πρόταση δυσπιστίας κάνουν λόγο για συγκάλυψη της υπόθεσης και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να αλλοιώσει την αλήθεια μέσω προπαγανδιστικών μηχανισμών. Παράλληλα, κάνουν λόγο για κατάρρευση του κράτους δικαίου επί της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η διαδικασία στη Βουλή
Η διαδικασία της συζήτησης συνεχίζεται σε μαραθώνιους ρυθμούς. Σήμερα, η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη, θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί, με την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ 8 και 9 το βράδυ.
Η τριήμερη διαδικασία θα κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν με αντίστροφη σειρά κοινοβουλευτικής δύναμης, πριν από την τελική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η Βουλή μπορεί, με γραπτή πρόταση τουλάχιστον 50 βουλευτών, να εκφράσει μομφή κατά του προέδρου ή άλλου μέλους του προεδρείου. Η αποδοχή μιας τέτοιας πρότασης σημαίνει την άμεση λήξη της θητείας του συγκεκριμένου προσώπου.
Η πρόταση υποβάλλεται κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας και πρέπει να περιλαμβάνει ξεκάθαρους λόγους μομφής. Εάν διαπιστωθεί ότι υπογράφεται από τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, η συζήτηση προγραμματίζεται για μία από τις επόμενες δύο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρίαση, στην οποία συμμετέχουν μέχρι πέντε βουλευτές από κάθε πλευρά, καθώς και οι αρχηγοί των κομμάτων. Το μέλος του προεδρείου που αφορά η μομφή έχει δικαίωμα ομιλίας έως 60 λεπτά. Η πρόταση μομφής γίνεται δεκτή με βάση τους όρους του άρθρου 142 παράγραφος 7 του Συντάγματος.
Πηγή: newsbomb.gr