Ξεκάθαρος ο Άδωνις Γεωργιάδης! «Το κράτος είμαι εγώ»

Οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ άναψαν φωτιές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο, προκαλώντας καταιγισμό αντιδράσεων για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται σοβαρές καταγγελίες και ελέγχους.

Ένταση μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, ύστερα από την τοποθέτηση του Άδωνι Γεωργιάδη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Υπουργός Υγείας, εμφανιζόμενος στην τηλεόραση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ποινική διερεύνηση, επικαλούμενος την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή. Πολλοί εξέλαβαν την τοποθέτηση αυτή ως ένδειξη αυταρχισμού και υποβάθμισης της δικαστικής λειτουργίας.

Οι αντιδράσεις για τη στάση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η δήλωση Γεωργιάδη δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αλλά εντάσσεται σε μια ευρύτερη κυβερνητική τακτική που, όπως υποστηρίζουν, αποσκοπεί στη συγκάλυψη και υπονομεύει τους θεσμούς. Οι χαρακτηρισμοί που συνόδευσαν την τοποθέτηση του υπουργού ήταν σκληροί, ενώ δεν έλειψαν οι παραλληλισμοί με άλλες παρεμβάσεις του στο παρελθόν, όπως εκείνες που ακολούθησαν την τραγωδία στα Τέμπη.

«Δεν έχει δικαίωμα η Ευρωπαία εισαγγελέας να μας πει αν θεωρεί ένοχο τον Βορίδη ή τον Αυγενάκη. Ξέρετε τι δικαίωμα έχει μόνο; Λέει “δείτε αν θέλετε να το ελέγξετε”. Ποιος έχει στο Σύνταγμα την αρμοδιότητα να δει αν πρέπει να ελεγχθούν; Η Βουλή. Τι λέει η Βουλή, δηλαδή η πλειοψηφία της; Ποιος είναι η πλειοψηφία της; Η Ν.Δ. Τι αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία; Ότι δεν θέλει να ελεγχθούν. Τέλος»

Η στάση Αυγενάκη και η πρόταση για εξεταστική

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται και ο Λευτέρης Αυγενάκης, πρώην υπουργός και εμπλεκόμενος στην υπόθεση, ο οποίος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για τις δικές του ευθύνες. Αντ’ αυτού, στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για μικροπολιτική σκοπιμότητα. Παράλληλα, προέβαλε ως μοναδική αξιόπιστη πρόταση την εξεταστική επιτροπή που θα εξετάσει την περίοδο από το 1998 έως σήμερα, παραβλέποντας το αίτημα για προανακριτική, που στοχεύει στον εντοπισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.

Το μπλόκο στην άρση ασυλίας και η οργή της αντιπολίτευσης

Η αντιπαράθεση εντάθηκε περαιτέρω με την απόρριψη της άρσης ασυλίας 14 βουλευτών της Ν.Δ., οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην προανακριτική για την τραγωδία στα Τέμπη. Η άρνηση της πλειοψηφίας στη Βουλή, ύστερα από μήνυση της Μαρίας Καρυστιανού, ερμηνεύτηκε ως νέα προσπάθεια συγκάλυψης, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και μέλη άλλων κομμάτων.

Πολλοί βουλευτές τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν οι πολιτικές ευθύνες να καλύπτονται πίσω από συνταγματικά προσχήματα, με τη στάση της κυβέρνησης να δίνει την εντύπωση πως επιχειρεί να αποφύγει κάθε έλεγχο.

Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση και νέοι στόχοι

Οι πολιτικές εντάσεις κορυφώθηκαν, καθώς Νέα Δημοκρατία και αντιπολίτευση αντάλλαξαν σκληρές κατηγορίες. Ο Κωστής Χατζηδάκης εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, φτάνοντας στο σημείο να παρομοιάσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ με ακραίους πολιτικούς χώρους. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι εκπρόσωποι κομμάτων καταλόγισαν στη Ν.Δ. θεσμικές παρεκτροπές και προσπάθεια αποφυγής λογοδοσίας.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε η τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία υπερασπίστηκε με πάθος τις οικογένειες των θυμάτων και επέκρινε το πολιτικό σύστημα για απουσία δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Το πολιτικό κλίμα παραμένει τεταμένο, με την κοινωνία να παρακολουθεί με σκεπτικισμό και απογοήτευση, ενώ η αντιπολίτευση ζητά επιτακτικά απαντήσεις και έλεγχο.

Exit mobile version