Δυσάρεστα είναι τα νέα για τη μετακίνηση εκτός νομού, καθώς θα χαθεί το Πάσχα και όλα τα τριήμερα μέχρι τότε, οι Απόκριες και βεβαίως η 25η Μαρτίου.
Η Ελλάδα παραμένει σε lockdown, τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα με τα κρούσματα, ο εμβολιασμός πάει αργά, οπότε ξεχάστε απλά τη μετακίνηση εκτός νομού.
«Δεν θα κάνουμε Πάσχα. Με τη μείωση των εμβολίων και αυτόν τον αριθμό των εμβολιασμών, πώς θα κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα; Η χαλάρωση θα είναι να παραγγείλουμε ένα αρνί ή να ψήσουμε με την οικογένεια στη βεράντα και να καθίσουμε να το φάμε ακούγοντας μουσική», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη στον Alpha 98.9.
Για ένα διαφορετικό Πάσχα μίλησε προχθές στον Ant1 ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Πάσχα δεν θα κάνουμε όπως είχαμε μάθει ούτε φέτος», ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά πως θα συνεχίζουν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό.
Με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, δεν γίνεται πλέον ούτε λόγος για άνοιγμα της εστίασης αλλά και του λιανεμπορίου, ενώ και το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να είναι «ρευστό» καθώς η λειτουργία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κυρίως στις κόκκινες περιοχές, όπου είναι ανοιχτά μόνο τα Γυμνάσια, μπορεί να αλλάξει αναλόγως τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.
Παράλληλα, δεν αναμένεται να δοθεί σύντομα «πράσινο φως» και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό.
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς που βρίσκονται σε «πυρετό» συσκέψεων μετά την σημαντική αύξηση κρουσμάτων που καταγράφηκε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο νόμο Αττική να ισχύει νωρίτερα από τις 9 και ο περιορισμός στις μετακινήσεις.
Δεν αποκλείεται τελικά να βρεθεί ένας τρόπος περιορισμού της κατάχρησης συγκεκριμένων κωδικών στο 13033.
Παράλληλα θεωρείται σχεδόν βέβαιη η ένταξη και άλλων περιοχών στην κατηγορία Β του υγειονομικού κινδύνου – «κόκκινες» περιοχές – ενώ υπάρχουν διάφορες σκέψεις για τα καταστήματα όπως η κατάργηση του click inside στις κόκκινες περιοχές. Ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.
Καλεσμένη στην εκπομπή «Τάκης Χατζής DIRECT» στον Alpha ήταν η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, η οποία μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα προβλήματα με τα μέτρα, τις μεταλλάξεις και τα εμβόλια.
«Τα πράγματα είναι δύσκολα, συνεχίζουν να είναι δύσκολα. Βέβαια το θέμα είναι ότι η πανδημία περνάει με εξάρσεις και υφέσεις. Υπήρχαν μήνες που ήταν πιο ελεγχόμενη η κατάσταση, τώρα έχουν αρχίσει πάλι και δυσκολεύουν», ανέφερε η κ. Παγώνη.
Μάλιστα, ανέλυσε και τα στοιχεία των νοσηλειών στις απλές κλίνες και τις κλίνες ΜΕΘ, αλλά και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.
Η ίδια εξήγησε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία κάλυψη σε όλη την επικράτεια των μονάδων εντατικής θεραπείας στο 44% και ότι μέσα σε 4-5 ημέρες έχουμε πάει σε όλη την επικράτεια στο 55%.
Αναφορικά με την Αττική, όπου υπάρχει πολύ αυξημένο ιικό φορτίο είπε ότι αυτή τη στιγμή, ενώ ήμασταν στο 55% κάλυψη κλινών ΜΕΘ, έχουμε φτάσει στο 65%.
«Αυτό σημαίνει ότι πρέπει καθημερινά βήμα-βήμα να ελέγχουμε τις παραμέτρους, τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό των διασωληνωμένων, των θανάτων και βέβαια αυτών που νοσηλεύονται στις απλές κλίνες covid γιατί ένα ποσοστό 10% σίγουρα θα διασωληνωθεί. Πρέπει να αποφασίζουμε για το τι θα κάνουμε και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Δεν χρειάζεται πανικός γιατί όλον αυτό τον καιρό προσπαθήσαμε και αντιμετωπίσαμε την κατάσταση παρόλο που και το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει νοσήσει και σε καραντίνα μπήκε πάρα πολύς κόσμος και αναγκαστήκανε και από την Αττική να φύγουν γιατροί», τόνισε η κ. Παγώνη.
«Είμαστε στο παρά πέντε ενός νέου κύματος, είμαστε κοντά στο να μπούμε στο τρίτο κύμα», σημείωσε.
«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό άγνωστο σε εμάς από τον πρώτο μήνα, παλεύουμε αυτόν τον ιό ο οποίος είναι πολύ επιθετικός, είναι μολυσματικός, είχαμε θανάτους, το μελετάμε. Οι μελέτες ξεκίνησαν από το εξωτερικό που είχαν τα πολλά κρούσματα, εμείς είχαμε πολύ λιγότερα, ξεκίνησαν μελέτες και εδώ», ανέφερε, τονίζοντας ότι «φως στο τούνελ θα υπάρχει με τα εμβόλια».
«Υπάρχουν δύο παράμετροι που θα πρέπει αυτές τις ημέρες να προσέξουμε πολύ για να μην έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν περισσότερα τεστ, επειδή έχουμε ακόμα, ειδικά στην Αττική, αύξηση ιικού φορτίου. Η δεύτερη είναι ότι πρέπει να προσέξουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στα ΜΜΜ μπορεί να φοράμε μάσκες, όμως οι αποστάσεις δεν τηρούνται, δεν μπορούν α τηρηθούν, γι’ αυτό πρέπει να αυξηθούν και τα δρομολόγια, είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Τι ισχύει τώρα για τη μετακίνηση εκτός νομού
Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή εξαιρετικά στην περίπτωση της Αττικής εκτός των ορίων της Περιφέρειας, εξαιρουμένων των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:
α) από και προς την εργασία,
β) για λόγους υγείας,
γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,
δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,
στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.
Τα έντυπα που πρέπει να έχετε μαζί σας είναι:
Μετάβαση από και προς την εργασία πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
Μετακίνηση για λόγους υγείας πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1