Κείμενο έξι σελίδων, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, το οποίο έχει περιέλθει σε γνώση της εφημερίδας Wall Street Journal, συντάχθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στο οποίο καταγράφονται σε αδρές γραμμές τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η πρόταση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους περιλαμβάνει την χρονική παράταση των ωριμάνσεων και το «κλείδωμα» των επιτοκίων σε κάποια από τα δάνεια της Ελλάδας, ως «ασπίδα» από μελλοντικές αυξήσεις τους.
Τα μέτρα αυτά θα μειώσουν ως το 2060 το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με επίσημη ανάλυση της ευρωζώνης, τον Μάιο, η πρόβλεψη είναι ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ το 2060 θα ανέλθει στο 104,9%, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Πρόκειται για ένα προσχέδιο του ESM το οποίο δεν έχει υιοθετηθεί πλήρως από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Είναι η απάντηση του ESM στην εντολή που έλαβε από το Eurogroup στις 25 Μαΐου, να επεξεργαστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να βελτιώσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.
Επιπλέον, είπε πως ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να λάβει τη στήριξή του.
Τα μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από τώρα μέχρι το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το έγγραφο του ESM προτείνει τρεις ομάδες βραχυπρόθεσμων μέτρων, με τα πιο αποτελεσματικά να είναι αυτά που «κλειδώνουν» τα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα σε κάποια από τα υφιστάμενα και μελλοντικά δάνεια.
Στα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.
Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από τα 28,3.
Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.
Πηγές: altsantiri.gr, WSJ