Το «πως η Ελλάδα και η Γερμανία αναθέρμαναν την ευρωπαϊκή κρίση» αναλύει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της, περιγράφοντας το παρασκήνιο των συναντήσεων και των αποφάσεων από την Άνοιξη του 2014.
Γιατί από τότε; Διότι, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, ήταν Άνοιξη του 2014 όταν ο Σαμαράς ζήτησε από την καγκελάριο Μέρκελ μια ελάφρυνση του χρέους.
Το σχόλιο της Μέρκελ προμήνυε από τώρα ότι η διαπραγμάτευση δεν θα ήταν εύκολη: «Η καγκελάριος αφού ζήτησε τη μετάφραση δήλωσε απερίφραστα ότι “η φράση αυτή δεν ακούγεται τόσο καλά στα γερμανικά”» τονίζει η WSJ.
«Η απότομη αυτή απάντηση ήταν ένα πρώιμο σημάδι ότι η Ελλάδα μπορούσε να ελπίζει σε λίγα όσον αφορά την επιείκεια από την Γερμανία» αναφέρει η WSJ, η οποία εξηγεί ότι «οι σκληροί όροι του προγράμματος βοήθειας οδήγησαν την Ελλάδα στις εκλογές, με το ενδεχόμενο να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα φέρει και πάλι τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ».
«Στις δημοσκοπήσεις, το κυβερνών κόμμα του κ. Σαμαρά έπεται του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπόσχεται τέλος στη λιτότητα που έχει επιβάλει η Ευρώπη στην Ελλάδα» αναφέρει η WSJ, εξηγώντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να το βρει ακόμα δυσκολότερο να καταπιεί τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που αποδείχθηκαν πολύ βαριές για την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά».
«Ακόμα και αν ο κ. Σαμαράς καταφέρει να κερδίσει αυτήν την Κυριακή όμως, οι εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για οποιονδήποτε Έλληνα ηγέτη να ικανοποιήσει την Ευρώπη και το ΔΝΤ χωρίς να προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα» προσθέτει ηαμερικανική εφημερίδα, η οποία εκτιμά πως η αυστηρή συνταγή της Γερμανίας για την ευρωζώνη ασκεί τέτοιες πιέσεις στα πιο αδύναμα μέλη της ευρωζώνης «που το 2015 απειλεί να γίνει έτος πολιτικών εκρήξεων».
Η WSJ στο μακροσκελέστατο δημοσίευμα της, κάνει αναδρομη της κρίσης από το 2012, όταν και ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε πρωθυπουργός.
Αναφερόμενη στο ταξίδι του πρωθυπουργού μετά την εκλογή του στο Βερολίνο για να συναντήσει τη Μέρκελ και να διασφαλίσει την υποστήριξή της για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Ο Σαμαράς ταξίδεψε μέχρι το Βερολίνο για να προσφέρει στη Μέρκελ ένα εκκωφαντικό “mea culpa”, καθώς ως αντιπολίτευση είχε αναπτύξει μια αντι-μνηνομιακή ρητορική. Περιμένοντας στο ξενοδοχείο Hilton του Βερολίνου, ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόβαρε επί έξι ώρες τι θα της έλεγε και στη συνέχεια έπεισε τη Μέρκελ πως θα μπορούσε να αναλάβει το καθήκον να πάρει μέτρα. Εκείνη τον υποστήριξε, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φωνές στο Βερολίνο, μέσα σε αυτούς και ο Σόιμπλε, που ήθελαν να πετάξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ».
star.gr