Βρέθηκε ο δολοφόνος λίγο πριν παραγραφεί η υπόθεση: Η δολοφονία των τριών στη Θάσο και το στοιχείο της χτένας
Για 16 ολόκληρα χρόνια, το τριπλό φονικό της Θάσου παρέμενε ανεξιχνίαστο, αφήνοντας το πανελλήνιο με αναπάντητα ερωτήματα και αίσθηση μυστηρίου. Το έγκλημα, που συγκλόνισε την κοινωνία τον Ιούνιο του 2001, έμοιαζε να είναι «στοιχειωμένο» μέχρι να δοθεί η τελική λύση.
Το μαφιόζικο χτύπημα και τα θύματα
Το φονικό στη βίλα στην Καλλιράχη της Θάσου ήταν πραγματικά συγκλονιστικό. Ο Γιάννης Κουλούσης, 48 ετών, και ο Γιώργος Χαλκίδης, 55 ετών, υπάλληλοι στην Πολεοδομία και την Τοπογραφική Υπηρεσία αντίστοιχα, βρέθηκαν νεκροί με δύο σφαίρες στο κεφάλι ο καθένας. Ο τρίτος, ο 49χρονος Κυριάκος Αθανασάς, που βρέθηκε κατά τύχη στο σημείο, δέχθηκε δύο σφαίρες στην πλάτη και μία στο κεφάλι στην προσπάθειά του να διαφύγει.
Η εκτέλεση φάνηκε να είναι συμβόλαιο θανάτου για τους Κουλούση και Χαλκίδη, καθώς και στους τρεις δόθηκε η χαριστική βολή.
Το κίνητρο πίσω από το τριπλό έγκλημα
Εξ αρχής, οι αρχές είχαν στραμμένη την προσοχή τους στον Ανδρέα Χτενά, 46 ετών τότε, ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων. Το κίνητρο που συνδέθηκε με τον Χτενά ήταν η πρόσφατη κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής στο οικόπεδο της συζύγου του, απόφαση την οποία είχαν υπογράψει δύο από τα θύματα. Μάλιστα, ο Χτενάς φέρεται να είχε απειλήσει ανοικτά ότι «θα θάψει» όσους τολμούσαν να κατεδαφίσουν το σπίτι του.
Η δολοφονία Σιδηρόπουλου και το κοινό όπλο
Έναν χρόνο μετά, στις 27 Ιουλίου 2002, ο επιχειρηματίας Γιώργος Σιδηρόπουλος δολοφονείται στην Καβάλα με παρόμοια βία. Οι δράστες τον είχαν δεμένο χειροπόδαρα στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, με σκοπό να τον «τσιμεντώσουν» και να τον πετάξουν στη θάλασσα. Χάρη στη σωματική του δύναμη, ο Σιδηρόπουλος κατάφερε να απελευθερωθεί και να προσπαθήσει να διαφύγει, ωστόσο οι δράστες τον πυροβόλησαν με τέσσερις σφαίρες.
Μόλις 8 μέρες αργότερα, η σύντροφός του βρίσκεται νεκρή σε παραλία της Καβάλας, θύμα φονικής σύγκρουσης από αυτοκίνητο, το οποίο δεν εντοπίστηκε ποτέ.
Η ανάλυση από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ απέδειξε πως το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη Θάσο και την Καβάλα ήταν το ίδιο, ένα 9ΜΜ πιστόλι. Παρά τις προσπάθειες των αρχών να εντοπίσουν το όπλο και τυχόν αστυνομικούς συνεργούς, το στοιχείο αυτό δεν βρέθηκε ποτέ.
Οι ύποπτες σχέσεις και οι παλιές κατηγορίες του Χτενά
Στο παρελθόν, ο Χτενάς είχε εκτίσει ποινή για κατηγορίες που αφορούσαν ληστείες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και εκβιασμούς. Φημολογούνταν ότι είχε σχέσεις με συμμορίες που δρούσαν στην περιοχή και αναζητούνταν για ηθική αυτουργία σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες.
Απόδραση και νέα σύλληψη
Ο Χτενάς συνελήφθη για τις αιματηρές ένοπλες ληστείες που σημειώθηκαν το 2002 στην Ελευθερούπολη, στις οποίες είχαν εμπλακεί και Αλβανοί συνεργοί του. Κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ο ίδιος τραυματίστηκε, διέφυγε στην Τουρκία και νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Ανδριανούπολης, όπου και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές και εκδόθηκε στην Ελλάδα.
Στις 10 Δεκεμβρίου 2003 κατάφερε να δραπετεύσει από τα κρατητήρια της Καβάλας, πηδώντας από το παράθυρο της τουαλέτας, με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικοί. Ωστόσο, εντοπίστηκε τυχαία σε καφετέρια στη Θεσσαλονίκη λίγες ημέρες αργότερα.
Τον Απρίλιο του 2004 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για τις ληστείες, αλλά αργότερα αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Κατά τη δίκη, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή τόσο στο φονικό της Θάσου όσο και στη δολοφονία του Σιδηρόπουλου, παρουσιάζοντας άλλοθι και καταθέσεις που τον τοποθετούσαν αλλού.
Η αμνησία των μαρτύρων στη δίκη
Όταν η δίκη για το τριπλό έγκλημα ξεκίνησε στη Δράμα, στις 20 Ιουνίου 2014, οι μάρτυρες παρουσίασαν ξαφνική αμνησία, γεγονός που εξόργισε την πρόεδρο της έδρας. «Φαίνεται ότι το νερό στη Θάσο προκαλεί αμνησία», είπε ειρωνικά, καθώς περισσότεροι από 80 μάρτυρες απέτυχαν να επιβεβαιώσουν τις αρχικές τους καταθέσεις. Τελικά, λόγω της έλλειψης επαρκών στοιχείων, ο Χτενάς αθωώθηκε.
Η «καταραμένη» χτένα και η ανατροπή
Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου όταν βρέθηκε πάνω στο φέρετρο του Κουλούση μία χτένα, στοιχείο που συνδέθηκε άμεσα με το όνομα του Χτενά. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Καβάλας, η χτένα είχε τοποθετηθεί εκεί συμβολικά, υποδεικνύοντας τον επιχειρηματία ως ένοχο.
Εκτός από το στοιχείο της χτένας, αξιολογήθηκαν άλλες 20 και πλέον καταθέσεις μαρτύρων, ανάμεσά τους και ενός γείτονα, που δήλωσε ότι είδε έναν ψηλό άνδρα να πηδάει το μπαλκόνι του εξοχικού την ημέρα του φονικού.
Τελικά, η νέα δίκη έφερε στο φως τα απαραίτητα στοιχεία και κατέρριψε τα άλλοθι του Χτενά. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2018, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την καταδίκη του σε τετράκις ισόβια για τις δολοφονίες στη Θάσο και την Καβάλα, κλείνοντας το κεφάλαιο του εγκλήματος που «στοίχειωνε» τη Θάσο για 16 χρόνια.
Πηγή: athensmagazine.gr