Βραστόγαλο: Το πιάτο από το χωριό που ξυπνάει αναμνήσεις
Η πρώτη τροφή του ανθρώπου είναι το γάλα, και το βραστόγαλο ήταν αυτό που έθρεψε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας. Αυτό το πλούσιο πρωινό ήταν η βάση για να ξεκινήσει κάποιος τη μέρα του δυναμικά.
Ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά βραστόγαλο κάθε πρωί ήταν το ξεκίνημα για όλους μας, είτε για τη δουλειά είτε για το σχολείο.
Για 4 μερίδες χρειαζόμαστε ένα κιλό πρόβειο γάλα και το κατάλληλο αλάτι.
Βραστόγαλο όπως παλιά: Το φαγητό που μεγάλωσε τις γενιές των γονιών μας και των παππούδων μας
Το βραστόγαλο αποτελεί μια συνταγή που μας φέρνει πίσω στις ρίζες μας.
Βραστόγαλο: Η συνταγή
Τοποθετούμε την κατσαρόλα με το γάλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτοντας το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Καθώς πλησιάζει να βράσει, ανακατεύουμε ακόμα πιο έντονα.
Όταν αρχίζει να «φουσκώνει», χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, προσέχοντας να μην χυθεί.
Η λεπτομέρεια και η τέχνη της συνταγής είναι να χτυπάμε συνέχεια τον πάτο της κατσαρόλας με την ξύλινη κουτάλα. Όταν ο ήχος γίνεται πιο βαθύς, το γάλα μας είναι έτοιμο και πεντανόστιμο! Αν μάλιστα είναι βρασμένο σε ξύλα, η νοστιμιά του απογειώνεται!
Σερβίρουμε το βραστόγαλο πολύ ζεστό και τρίβουμε στο πιάτο μπόλικο ψωμί με προζύμι, από χωριάτικο ξυλόφουρνο.
Με αυτό τον τρόπο, κάθε κουταλιά βραστόγαλο ξυπνάει αναμνήσεις από τα παλιά, γεμάτες αγάπη και νοσταλγία.