«Ο άνθρωπος που ως υπουργός Οικονομικών της ΝΔ και αργότερα διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας πέτυχε να μην είναι υπό δημόσιο έλεγχο το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με τη συρρίκνωσή του σε τέσσερις συστημικές τράπεζες, επιδιώκει συστηματικά είτε την πώληση είτε τον έλεγχο και της Τράπεζας Αττικής, που ελέγχει 1,5% με 2% της αγοράς, με σειρά τοποθετήσεων δικών του προσώπων στη διοίκησή της, ενώ οι κινήσεις αυτές σχετίζονται με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας», είπε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Αν ήταν πάνω μου και σε συγκεκριμένους άλλους τα βέλη μόνο για την Attica Bank θα ήταν εύκολο να απαντήσει κανείς, εδώ είναι για ό,τι κινείται στον πλανήτη, από συγκεκριμένα ΜΜΕ και συγκεκριμένο στόχο, να πλήξουν την κυβέρνηση, υπουργούς, να επιχειρήσουν να πέσει η κυβέρνηση. Το χατίρι αυτό δεν θα τους το κάνουμε, ούτε να πέσει η κυβέρνηση, ούτε να διαπραγματευτούμε μαζί τους και να σταματήσουμε αυτά που ξεκινήσαμε για τα ΜΜΕ και τις τηλεοπτικές άδειες», είπε ξεκινώντας ο κ.Σ πίρτζης.
Όπως υπογράμμισε, η Attica Bank είναι η μόνη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, η μόνη που δεν έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κ. Στουρνάρας επί της ουσίας είχε μόνη αρμοδιότητα μόνο την Τράπεζα Αττικής και άλλη μία. «Δεν έχει ξανασυμβεί σε καμία άλλη χώρα, κατάφεραν να συρρικνώσουν το τραπεζικό σύστημα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έχουν μόνιμο σχέδιο να μην υπάρχει καμία άλλη, έστω η Αττικής με 1,5%-2%, που να έχει δημόσιο χαρακτήρα και να ελέγχεται από τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτζη, σημειώνοντας ότι όταν ήταν πρόεδρος του Επιμελητηρίου των μηχανικών «ο κ. Στουρνάρας ήταν αυτός που με πραγματικό ζήλο έσπευδε να πιέσει για να δοθεί η τράπεζα σε fund, σε ιδιώτες, μέσω των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου … η τράπεζα θα χαριζόταν».
Αναφέρθηκε αναλυτικά σε μία σειρά «περίεργων» τοποθετήσεων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με πιο χαρακτηριστική αυτή του κ. Γκίκα Μάναλη, που είχε προηγουμένως ηγηθεί του «λουκέτου» στην ΕΡΤ και ο οποίος είχε ως σύμβουλο τον Παν. Μουσά,γνωστό από την εμπλοκή του στο κύκλωμα εκβιαστών στα ΜΜΕ.
«Αυτό που ξέρω πολύ καλά είναι ότι στα ΔΣ της τράπεζας υπήρχαν πολύ συγκεκριμένοι άνθρωποι… όλα αυτά τα χρόνια Σαμαρά έδωσα αγώνα για να μην δοθεί η τράπεζα σε ιδιώτες και να μείνει περιουσιακό στοιχείο του ταμείου των μηχανικών», τόνισε.
Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία από τις επίσημες ανακοινώσεις της τράπεζας, που δείχνουν ότι το Καλοκαίρι του 2013 τοποθετήθηκε στην τράπεζα από τον τότε υπουργό της ΝΔ Γ. Βρούτση ο κ. Σελιανάκης, του ταμείου επιστημόνων, αλλά και η κ. Ζευγώλη στην επιτροπή ελέγχου, που προτάθηκε από το ΥΠΟΙΚ επί υπουργίας Στουρνάρα και υφυπουργίας Σταϊκούρα. Στην συνέχεια τοποθετήθηκε ο κ. Γούβαλας, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Βενιζέλου.
Το Φεβρουάριο του 2014 αντικαταστάθηκαν και τοποθετήθηκε ο κ. Γκίκας Μάναλης, ο οποίος ήταν αυτός που έκλεισε την ΕΡΤ. Ο πρώτος άνθρωπος που πήρε δίπλα του ως σύμβουλο, φαίνεται ότι ήταν ο Παν. Μουσάς, από τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα εκβιαστών στα ΜΜΕ.
Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, όταν ανέλαβε την εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Μάναλης μετακινήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, «είναι προφανές ποια είναι η σύνδεση, ποιος επέβαλε αυτά τα πράγματα στην Τράπεζα Αττικής, ποιος τους πήρε στην ΤτΕ».
«Αν λοιπόν στην περίοδο που συζητιέται μπορούσε κάποιος να ελέγξει την τράπεζα δεν ήταν άλλος από τα ονόματα αυτά, την τότε κυβέρνηση και τα στελέχη που είχε τοποθετήσει», τόνισε ο κ. Σπίρτζης.
«Υπάρχουν συγκεκριμένοι άνθρωποι που με συνέπεια θέλουν είτε να μην υπάρχει η Τράπεζα Αττικής είτε να την πουλήσουν και να μην ελέγχεται από τη χώρα, το έχουν καταφέρει για το 98% του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θέλουν και το υπόλοιπο 1,5%-2% που έχει απομείνει. Μέσα σε αυτούς δυστυχώς είναι και ο κ. Στουρνάρας, για να μην πω ότι είναι ο κύριος εκφραστής για τον «αφελληνισμό» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Ο κ. Σπίρτζης συνέδεσε με το θέμα των αδειών τον «πόλεμο λάσπης» που στοχεύει συγκεκριμένους υπουργούς από τη στιγμή που ξεκίνησε η τελική φάση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων και ανέφερε σειρά σχετικών δημοσιευμάτων.
Είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό στην Ελλάδα, όποτε κυβέρνηση συγκροτημένα επιχείρησε να επηρεάσει και να βάλει τάξη στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στην τηλεόραση, επιχειρείται να πέσει άρον-άρον. «Αυτή τη φορά δεν θα τους κάνουμε το χατίρι»,τόνισε.
Προανήγγειλε μάλιστα την παρουσίαση του νέου χάρτη συχνοτήτων την Πέμπτη, τονίζοντας ότι οι ευθύνες των υπουργών της κυβέρνησης Σαμαρά «δεν είναι μόνο πολιτικές».
Ευθύνες και σε Στουρνάρα για την Attica Bank
Ευθύνες και στον Γιάννη Στουρνάρα έριξε ο Χρήστος Σπίρτζης για το θέμα των δανείων της Attica Bank, μιλώντας στον realfm.
«Στο διάστημα από το ’11 μέχρι σήμερα, έχουνε γίνει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Αττικής. Ο φορέας που ήλεγξε την Τράπεζα για τις διαδικασίες, τα δάνεια, τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα είναι η Τράπεζα της Ελλάδας»,είπε ο υπουργός Υποδομών και πρόσθεσε:
«Και εδώ ζούμε μία παράνοια που πραγματικά προσβάλλει και τους μηχανικούς, προσβάλλει και την Τράπεζα και άρα και τη χώρα. Αν, λοιπόν, η Τράπεζα Αττικής δεν έκανε καλά τη δουλειά της, προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της και η Τράπεζα της Ελλάδας που την ήλεγξε. Άρα, αν ισχύουν όλα αυτά, πρέπει να ελεγχθεί και η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά τη γνώμη μου».
«Όλα αυτά», συνέχισε ο ίδιος, «εγώ ζητώ να βγουν δημόσια, στη διαφάνεια, ποιοι ελέχθηκαν, τι πορίσματα έχουμε, ποιοι έκαναν τους έλεγχους μέχρι τώρα και τι έβγαλαν τα πορίσματα του SSM, για να καταλάβει όλος ο κόσμος αν αυτά που αναπαράγονται είναι λάσπη στον ανεμιστήρα, αν είναι εν μέρει αληθή, αν είναι τελείως αληθή ή τελείως ψευδή».
Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε, επίσης, πως αν ισχύουν αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον κ. Καλογρίτσα, οφείλει η αρμόδια επιτροπή να τον αποκλείσει από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προσθέτοντας ότι περιμένει από την Τράπεζα της Ελλάδας να δημοσιοποιήσει το σχετικό πόρισμα.
Πως απάντησε ο Γ. Στουρνάρας
Με τη φράση «κρείττον του λαλείν το σιγάν» απάντησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στις αιχμές που άφησε ο Χρ. Σπίρτζης όσον αφορά τηνσωστή εφαρμογή του εποπτικού ρόλου της ΤτΕ στην τράπεζα από το 2011 έως και σήμερα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Αttica Bank έχει προχωρήσει σε δυο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, η πρώτη 434 εκατ. ευρώ, ενώ η δεύτερη έγινε τον Δεκέμβριο του 2015. Στην τελευταία συγκέντρωσε 681 εκατ. ευρώ από το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών ύψους 748 εκατ. ευρώ.