«Βόμβα» Τσιόδρα: Έως 8.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις

Τσιόδρα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο

Έως 8.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις

Στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, παρευρέθηκε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κορονοϊού. Ο λοιμωξιολόγος παρουσίασε με «μελανά» χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική.

Ο Σωτήρης Τσιόδραw έριξε «βόμβα» αναφέροντας ότι οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων γι αυτή την εβδομάδα είναι πως τα νέα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν έως και τις 8.000 σε όλη την επικράτεια, ενώ αναφερόμενος στις μεταλλάξεις ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%.

«Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις», είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί «μπορεί να έχουμε πρόβλημα», με τις μεταλλάξεις.

Αναφερόμενος στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει αυξητική τάση στην πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες. Ο ίδιος έκρουσε το κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι τα λύματα στην Αττική είναι αντίστοιχα με τον Νοέμβριο, ενώ σχετικά με τις ΜΕΘ στην Αττική, η πληρότητα, όπως τόνισε, είναι στο 63% και στη Θεσσαλονίκη στο 34%.

Παρουσιάζοντας χάρτες και στοιχεία εμφανίστηκε στη Βουλή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό χάρτη θετικότητας η Ελλάδα παραμένει μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες σε καλά ποσοστά θετικότητας.

«Πρέπει να σταθμίζουμε τα στοιχεία για να δούμε που χρειάζεται περισσότερος έλεγχος, αν χρειάζεται παραπάνω μέτρα και να έχεις διαθέσιμα τεστ. Δυστυχώς έχουμε μία αύξηση στην Αθήνα. Τι θα κάνουμε; Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχει τελειώσει ακόμα ο ιός. Ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες ακόμα εδώ και να το καταπολεμήσουμε με τα εμβόλια» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας παρουσιάζοντας σειρά χαρτών από σημεία της Αττικής που παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.

«Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά μια περιοχή η οποία θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Οι νοσηλείες στην Αττική έχουν μια αυξητική τάση, την οποία την μετράμε όπως μέτρα με το ρυθμό αναπαραγωγής για τα κρούσματα, και έχει περάσει το 1» είπε ο καθηγητής.

https://youtu.be/4Df7H45yNM4

«Θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις του ιού σε όλη την Ευρώπη»
Την πεποίθηση ότι θα επικρατήσουν οι μεταλλάξεις του ιού σε όλη την Ευρώπη διατύπωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας στην συνέχεια ανα τομέα της Αττικής την κατάσταση.

«Δυστυχώς έχουμε μια αύξηση στην Αθήνα. Πόσα είναι τα ενεργά κρούσματα; Στο βόρειο τομέα είχαμε 81% αύξηση, στο δυτικό τομέα 123%. Ο Πειραιάς έχει 90% αύξηση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και για τα νησιά της χώρας, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος είναι μεγάλος αφού αυξάνονται ξαφνικά τα κρούσματα και δεν υπάρχουν υποδομές για να υποδεχθούν πολλά περιστατικά.

«Το 95% των νοσηλευόμενων είναι άνω των 55 ετών. Αύξηση της τάξεως του 140% στις εισαγωγές» είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα. Ωστόσο, όπως εξήγησε, ένα θετικό στοιχείο είναι πως δεν υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα. «Να πω κάτι σημαντικό που είχα πει και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Υπάρχει υπερβάλλουσα θνησιμότητα, δηλαδή το παραπάνω από το αναμενόμενο. Είμαστε τυχεροί επειδή ο ΕΟΔΥ έχει σύστημα που καταγράφει πολλά χρόνια τώρα συστηματικά τους θανάτους. Στην πατρίδα μας τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουμε δει τους αυτό το πράγμα, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στην ύπαρξη δικτύου καταγραφής και παρακολούθησης των μεταλλάξεων του ιού.

«Κάνουμε εκτιμήσεις και για την μετάλλαξη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην χώρα μας, αλλά δεν θέλω να κάνω συγκρίσεις με χώρες. Στην αρχή την Πορτογαλία την χειροκροτούσαν για την διαχείριση της πανδημίας και μετά δεν είχαν που να βάλουν τους νεκρούς. Δεν είναι εύκολο να αγοράζεις ψυγεία. Θα αντέξουμε 300 νεκρούς την ημέρα;».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, καταλήγοντας ότι ο ίδιος πιστεύει πως αυτά θα καταπολεμήσουν τον ιό στο τέλος. «Έχει σημασία να μη δίνουμε λάθος μηνύματα. Ακούγεται παντού ότι χώρες της Ευρώπης εγκρίνουν το εμβόλιο της Astra – Οξφόρδης για τους άνω των 65 ετών. Ποια είναι η σωστή πληροφορία; Κι εσείς οι βουλευτές πρέπει να την μεταδώσετε. Τα αρχικά δεδομένα από το Ισραήλ είναι ότι προστατεύει από την λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους, το εμβόλιο. Το εμβόλιο της Οξφόρδης με χθεσινοβραδινή δημοσίευση, μειώνει την μεταδοτικότητα κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα πολεμηθεί ο ιός».

newsbomb.gr

Exit mobile version