Μια ανείπωτη τραγωδία έγινε γνωστή σήμερατο πρωί, όπου ένα 7χρονο παιδί πέθανε στη Θεσσαλονίκη στο νοσοκομείο, μέσα σε τέσσερις ώρες.
Συγκλονίζει ο πατέρας του παιδιού που μιλάει για τις τελευταίες στιγμές του, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο οι γιατροί του είπαν ότι ίσως φταίει το κλιματιστικό.
Σύμφωνα με τον πατέρα του 7χρονου, οι γιατροί στο νοσοκομείο του είπαν ότι ίσως να φταίει το κλιματιστικό του σπιτιού τους, ενώ ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, έκανε λόγο για οξεία λοίμωξη και αναφέρθηκε και στη νόσο των λεγεωνάριων.
«Τι να σας πω; Σκεφτείτε να έχετε εσείς ένα παιδί, ένα ωραίο πρωί με ένα μικρό πυρετό που είχε την προηγούμενη ημέρα, να καταλήξει με συνοπτικές διαδικασίες, σε 1,5- 2 ώρες» λέει χαρακτηριστικά ο πατέρας του 7χρονου.
«Σε 4 ώρες κηδεύω το παιδί μου και σε 15 ημέρες θα του έκανα τα γενέθλιά του. Ήταν κάτι αιφνίδιο, έγιναν υπεράνθρωπες προσπάθειες από όλο το προσωπικό. Ενώ το παιδί μου έφευγε από την ζωή, έκαναν τα αδύνατα δυνατά. Το παιδί δεν είχε κανένα πρόβλημα, ήταν κάτι αιφνίδιο» δηλώνει η μητέρα του παιδιού.
Στο νοσοκομείο ακόμη, οι γιατροί αφήνουν την πρώτη βόμβα να σκάσει. Όπως λέει ο πατέρας του παιδιού στο Live News, τους είπαν ότι μπορεί για το θάνατο του 7χρονου να φταίει το κλιματιστικό.
«Σαν πρώτη φάση μας είπαν ότι υπήρχε ένα μικρόβιο, λεγεώνα λέγεται, και βρέθηκε αυτό στο αίμα του. Μας είπαν μάλιστα να βγάλουμε τα φίλτρα (κλιματισμού) που έχουμε στα σπίτια μας. Εγώ δεν πιστεύω ούτε μία στο δισεκατομμύριο ότι είναι από αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί τώρα από ένα τέτοιο μικρόβιο, ένα παιδί με τόσο δυνατό ανοσοποιητικό να καταλήγει ουσιαστικά σε τέσσερις ώρες» εξηγεί ο πατέρας.
Το χρονικό της τραγωδίας
Όλα άρχισαν την περασμένη Κυριακή με έναν επίμονο, αλλά πολύ κοινό σε μικρά παιδιά πυρετό.
«Έκανε έναν πυρετό ελαφρύ την Κυριακή το απόγευμα, την Δευτέρα ξανά έκανε ένα πυρετό πιο υψηλό γύρω στο 38 – 38,5. Τον πήγαμε στην παιδίατρο μας είπε ότι μάλλον πρόκειται για γαστρεντερίτιδα» αναφέρει ο πατέρας.
Πρωί της Τρίτης, το παιδί διακομίζεται στο Ιπποκράτειο με αφόρητους πόνους, υψηλό πυρετό και δυσκολία στην ανάσα.
«Την Τρίτη το πρωί που σηκωθήκαμε το παιδί πονούσε αφόρητα στους ώμους, δεν μπορούσε να ανασάνει εύκολα, καλέσαμε ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» λέει ο πατέρας του 7χρονου.
«Με πυρετό και ημικωματώδη κατάσταση ήρθε. Οι γιατροί δίνουν μάχη επί δύο ώρες στα επείγοντα» δήλωσε ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου, Γιώργος Δόντσιος.
«Ερχόντουσαν όλο και πιο πολλοί γιατροί, έφτασαν σε κάποια στιγμή να είναι 15 γιατροί, μέσα στο δωμάτιο. Προσπάθησαν το παιδί να το σώσουν, αλλά δεν σώθηκε» περιγράφει ο πατέρας του 7χρονου.
Το διασωληνώνουν αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν. Το παιδί αφήνει την τελευταία του πνοή μέσα στα χέρια τους.
«Κατά τη διάρκεια της ανάνηψης, έριξε κορεσμό, αιματοκρίτη και μετά από 2,5 ώρες προσπαθειών δεν κατέστη δυνατό να τους κρατήσουμε στη ζωή» αναφέρει ο κ. Δόντσιος.
«Αυτό που μπορώ να κάνω είναι ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους στο Ιπποκράτειο, από τον διοικητή μέχρι τον γιατρό που τον πήρε από τα επείγοντα και όλους τους ανθρώπους που επί 4 ώρες προσπαθούσαν να κρατήσουν το παιδί μου στη ζωή» δήλωσε η μητέρα του 7χρονου.
«Φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη»
Μιλώντας στο Live News και το Νίκο Ευαγγελάτο, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, σημείωσε πως από τα στοιχεία φαίνεται να είναι οξεία λοίμωξη.
«Φαίνεται ότι πρόκειται για κάποια οξεία λοίμωξη. Αν μιλάμε για τη νόσο των λεγεωνάριων πρόκειται για μια κεραυνοβόλο βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού, με θνητότητα μέχρι και 30%».
Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στα λιμνάζοντα νερά τόσο των κλιματιστικών όσο και των σωληνώσεων, και όταν βρει τις κατάλληλες συνθήκες «ξυπνάει» και προσβάλλει τον άνθρωπο.
Ο παιδίατρος είπε ότι οι κινήσεις που έγιναν από τους γονείς του 7χρονου ήταν σωστές αφού τον πήγαν κατευθείαν στον γιατρό.
«Υπάρχουν λοιμώξεις και μικρόβια που μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε 1 – 2 ώρες και να απειλήσουν τη ζωή».
Τι είναι η νόσος των λεγεωνάριων και ποια τα συμπτώματα
Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια σοβαρή μορφή πνευμονίας. Μια εκτεταμένη φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται συνήθως από μόλυνση με ένα βακτήριο γνωστό legionella.
Δεν είναι μεταδοτική ασθένεια η νόσος των Λεγεωνάριων από άτομο σε άτομο μέσω της επαφής. Αντ’ αυτού, οι περισσότεροι άνθρωποι κολλούν τη νόσο από την εισπνοή των βακτηρίων. Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι καπνιστές και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ασθένεια των λεγεωνάριων.
Το βακτήριο της νόσου των λεγεωνάριων προκαλεί επίσης τον πυρετό τύπου Pontiac, μια ηπιότερη ασθένεια που μοιάζει με γρίπη. Χωριστά ή από κοινού, οι δύο ασθένειες ονομάζονται απλά ως «νόσος των λεγεωνάριων». Ο πυρετός Pontiac συνήθως φεύγει από μόνος του, αλλά αν αφεθεί χωρίς καμία ιατρική θεραπεία, η νόσος των λεγεωνάριων μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.
Παρά το γεγονός ότι η έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά συνήθως θεραπεύει τη νόσο, μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά τη θεραπεία.
Συμπτώματα
Η νόσος των Λεγεωνάριων αναπτύσσεται συνήθως 2 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στο βακτήριο legionella.
Τις περισσότερες φορές ξεκινάει με τα ακόλουθα συμπτώματα:
- Πονοκέφαλος
- Μυϊκός πόνος
- Ρίγη
- Πυρετός που μπορεί να φτάσει τους 40° C και παραπάνω
Μέχρι τη δεύτερη ή την τρίτη μέρα, ο ασθενής θα αναπτύξει και άλλα συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Βήχας, ο οποίος μπορεί να έχει και βλέννα και μερικές φορές, αίμα
- Δύσπνοια
- Πόνος στο στήθος
- Συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια
- Σύγχυση, ή άλλες ψυχικές αλλαγές
Αν και η νόσος των λεγεωνάριων προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει περιστασιακά μολύνσεις σε πληγές και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς.
Μια ήπια μορφή της νόσου των λεγεωνάριων, γνωστή ως πυρετός Pontiac, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, ο πυρετός τύπου Pontiac δεν μολύνει τους πνεύμονες σας και τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε δύο έως πέντε ημέρες.
Πηγή: tanea.gr