«Βόμβα» από Τζανακόπουλο: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε σήμερα ότι μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως με την επικύρωση της συμφωνίας οι ιερείς θα πάψουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οπότε το Δημόσιο θα έχει ένα κενό 10.000 θέσεων, στις οποίες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα μπορέσει να προσλάβει αντίστοιχο αριθμό υπαλλήλων.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι ότι από τη στιγμή που 10.000 ιερείς δεν θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι και δεδομένου ότι από το 2019 στο Δημόσιο θα ισχύει το δόγμα ότι για κάθε μία αποχώρηση θα μπορεί να γίνει και μία αντίστοιχη πρόσληψη, μπορούν να γίνουν νέες προσλήψεις, με στόχο ο δημόσιος τομέας να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου, την οποία και οι δύο χαρακτήρισαν «ιστορική».

Ωστόσο, υπό το φως των ανακοινώσεων για νέες προσλήψεις αμαυρώνεται η αξία της συμφωνίας με την Εκκλησία, αφού καταλήγει να μοιάζει με πιρουέτα ενόψει εκλογών.

Το στοίχημα Τσίπρα να προχωρήσει σε χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους δείχνει να χάνεται μετά την άτολμη συμφωνία αλλά και την πρόθεσή του να αντικαταστήσει τους ιερείς με άλλους δημοσίους υπαλλήλους.

Αναλυτικά οι απαντήσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου

Για συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου: «Η συμφωνία αυτή περιλαμβάνει μια σειρά από ζητήματα. Περιλαμβάνει δύο κυρίως μέρη. Διευθετείται το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών. Διατηρούνται όλες οι οργανικές θέσεις.

Αν η Εκκλησία της Ελλάδος επιλέξει να αυξήσει τις θέσεις, δεν γεννάται υποχρέωση της κυβέρνησης για αύξηση αυτής της επιδότησης. Πρόκειται για έναν ιστορικό συμβιβασμό. Επιλύει μια χρόνια πηγή διαφωνιών μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την αμφισβητούμενη περιουσία που προέκυψε μετά τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας το 1952. Επιχειρούμε να διευθετήσουμε αυτή την αμφισβήτηση και λέμε για το ταμείο που θα διαχειρίζονται η Εκκλησία της Ελλάδος και το κράτος. Μέχρι το 2030 τα έσοδα από το ταμείο φιλοδοξούμε να είναι τέτοια, ώστε να καλύπτουν το ποσό της επιδότησης που θα δίνεται στην Εκκλησία.

Με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια, σταδιακά από το 2020 και μετά, να συμπληρώσουμε τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλύψουμε ανάγκες του κοινωνικού κράτους (γιατρούς, εκπαιδευτικούς). Θα συνεχίσουν να καλύπτονται ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά όπως και σήμερα».

Για Οικουμενικό Πατριαρχείο: «Δεν αφορά τα περιουσιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Για κριτική Φίλη: «Δεν συμφωνώ με τον κ. Φίλη. Δεν ισχύουν όλα αυτά που ισχυρίζεται. Υπάρχουν πραγματικές αμφισβητήσεις τμημάτων της περιουσίας που γίνεται λόγος. Αυτό που επιχειρεί η συμφωνία είναι να διευθετήσει το ζήτημα των περιουσιών. Αντί να μπούμε σε λογική πολλαπλών δικαστικών διενέξεων, αποφασίσαμε να πάμε σε λογική συναξιοποίησης. Και τα δύο μέρη πρέπει να κάνουν μικρά βήματα πίσω. Είναι λογικό να προκαλεί φωνές που φέρνουν αντιρρήσεις και από τις δύο πλευρές. Στην ιστορία θα μείνει η συμφωνία και όχι οι επιμέρους διαφορές».

Για θρησκευτική ουδετερότητα: «Και στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η θρησκευτική ουδετερότητα θα σημαίνει ότι το κράτος δεν θρησκεύει, αφενός και αφετέρου λειτουργεί ως εγγυητής του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού.

Για την πρόθεση για συμφωνία: «Ο πρωθυπουργός και ο Ιερώνυμος μιλούν για πρόταση συμφωνίας. Τελούν υπό την έγκριση της ιεραρχίας και του υπουργικού συμβουλίου. Τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά. Να υπάρξει εξαντλητικός διάλογος. Πρέπει να γίνει, πρέπει να επιχειρηθεί».

Για τη θέση των ΑΝΕΛ: «Υπάρχει συζήτηση με τον Πάνο Καμμένο. Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν λόγο να αμφισβητήσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία και την αναγκαιότητά της».

Για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους: «Αν υπήρχαν ενστάσεις, θα είχαν εκφραστεί δημόσια. Σε ό,τι αφορά στον διαχωρισμό, στόχος είναι να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των σχέσεων και να κάνουμε βήματα προς την κατεύθυνση ενός αναγκαίου θεσμικού εκσυγχρονισμού».

Για θρησκευτικό όρκο: «Έχουμε πει ότι προτιθέμεθα να καταργήσουμε τον θρησκευτικό όρκο σε όλες τις δημόσιες λειτουργίες. Η πρόθεση είναι σαφής και συγκεκριμένη».

Για απάλειψη του όρου «και Θρησκευμάτων» από το υπουργείο Παιδείας:«Όλα αυτά έχουν ακουστεί. Με φέρνετε σε αμήχανη θέση. Σαν να πρέπει να επιχειρηματολογήσω ότι δεν θα καταργηθούν τα Χριστούγεννα. Όχι, δεν θα καταργηθεί ο τίτλος».

Exit mobile version