Αναστάτωση προκάλεσε ένας ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού. Η δόνηση έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της χώρας και πέρα από αυτήν, ενώ οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους.
Αιφνίδιος και ισχυρός ο σεισμός στην Κρήτη
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, με το επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Κρήτης. Πολλοί κάτοικοι του Ηρακλείου πετάχτηκαν από τα κρεβάτια τους και βγήκαν από τα σπίτια τους αναζητώντας ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους.
Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στα βόρεια παράλια της Κρήτης, χωρίς να υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Εντυπωσιακό βίντεο από τη στιγμή του σεισμού
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media αποτυπώνει την ένταση του φαινομένου, με τον δυνατό θόρυβο να επιβεβαιώνει πόσο αιφνίδιος και έντονος ήταν ο σεισμός.
Η δόνηση, που σημειώθηκε στις 22 Μαΐου, είχε μέγεθος 6,1 Ρίχτερ και έγινε αισθητή σε όλη τη βόρεια Κρήτη, αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία, όπως η Μάλτα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Κάτοικοι ανέφεραν ότι «ταρακουνήθηκαν» έντονα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
Καταγραφές από κάμερες και καταστήματα
Το cretapost.gr δημοσίευσε βίντεο όπου αποτυπώνεται η ένταση του σεισμού, μαζί με τον χαρακτηριστικό ήχο της δόνησης. Επιπλέον, καταγράφηκαν ζημιές σε καταστήματα, καθώς προϊόντα έπεσαν από ράφια σούπερ μάρκετ.
Η αντίδραση μιας γάτας πριν τον σεισμό
Ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε αυλή σπιτιού στις Λίμνες του Δήμου Αγίου Νικολάου. Σε αυτό, μια γάτα φαίνεται να αντιλαμβάνεται πρώιμα τη δόνηση, κοιτώντας επίμονα το έδαφος και στη συνέχεια να φεύγει βιαστικά, λίγα δευτερόλεπτα πριν ξεκινήσει ο σεισμός.
Διαφορετικές προσεγγίσεις από τους ειδικούς
Τέσσερις επιστήμονες εξέφρασαν τις απόψεις τους για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχία. Αν και συμφωνούν στη γενική εκτίμηση, διαφέρουν σε επιμέρους σημεία.
Ο Δρ. Φίλιππος Βαλλιανάτος, Καθηγητής Γεωφυσικής, δήλωσε στον Ράδιο 98.4:
«Σε αυτό το βάθος είναι οι σεισμοί βόρεια της Κρήτης όπου δεν μιλάμε για το τόξο αλλά για την τάφρο».
Και εξηγεί:
«Δεν μιλάμε πια για το τόξο αλλά για την τάφρο. Σημαίνει ότι είναι στο πάνω κομμάτι της πλάκας που δεν καταβυθίζεται κι αυτό καθώς σπάει δημιουργεί κύματα, τα οποία ξεκινάνε από αυτό το βάθος, στην περίπτωσή μας 60χλμ, και ταξιδεύουν προς την επιφάνεια. Φανταστείτε έναν κώνο που ανοίγει, καθώς ταξιδεύουν αυτά τα κύματα, και κάποια στιγμή φτάνουν στην επιφάνεια. Η βάση αυτού του κώνου είναι το κομμάτι στο οποίο γίνεται αισθητός ο σεισμός. Για αυτό και έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα».
Καθησυχαστικοί οι ειδικοί για το μέλλον
Όπως ανέφερε, πρόκειται για κύριο σεισμό, μεμονωμένο περιστατικό, και οι μετασεισμοί πιθανόν να μην ξεπεράσουν τα 4 Ρίχτερ. «Ήλθε, είδε και απήλθε…», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το μεγάλο εστιακό βάθος λειτούργησε προστατευτικά για την Κρήτη.
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, δήλωσε στον SKAI:
«Η περιοχή του τόξου γενικότερα δίνει σεισμούς σε τέτοια βάθη και πιο βαθείς ακόμη. Έχουμε μια ασθενή μετασεισμική ακολουθία. Είναι αποτέλεσμα της σύγκυοσης της αφρικανικής και ευρασιατικής πλάκας. Το τοξωτό σχήμα της σύγκρουσης δημιουργεί πιέσεις από τη Ρόδο έως τα Κύθηρα. Έχει τελειώσει η περίοδος της σεισμικής ησυχίας, που διήρκησε 3μιση χρόνια, χωρίς να είναι αυτό ανησυχητικό. Έχουμε παρατηρήσει και στο παρελθόν. Έχει ξεκινήσει μια περίοδος έξαρσης, δεν νομίζω όμως πως πρέπει να ανησυχούμε, γιατί το έχουμε δει ξανά».
Ομαλή συνέχεια προβλέπει και ο Δημήτρης Παπανικολάου
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, μιλώντας στο Mega δήλωσε:
«Δεν υπάρχει λόγος για περεταίρω ανησυχία για μετασεισμούς, αύριο θα το έχουμε ξεχάσει».
Και πρόσθεσε:
«Κατά μήκος αυτής της τεράστιας επιφάνειας η οποία έχει μια αμφιθεατρική δομή, βυθίζεται κάτω από τα ηφαιστειακά νησιά, Νίσυρο και Σαντορίνη. Κατά μήκος αυτής της επιφάνειας, κομμάτια κομμάτια ωριμάζει η ένταση και δίνει σεισμούς. Το 6-6,5 είναι συνηθισμένο, το έχουμε κάθε χρόνο, λόγω του μεγάλου βάθους που είναι κάτω από την Κρήτη, γίνεται απόσβεση των σεισμικών δονήσεων. Εκτός και αν φτάσουμε σε μεγέθη άνω του 7. Πρέπει να περάσει το κύμα 60χλμ πετρωμάτων για να επηρεάσει. Τα γεγονότα αυτά θα θεωρηθούν αυτοτελή. Πέραν από το τρόμαγμα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όσο αυξάνει η απόσταση αυξάνει η διάρκεια».