Βατόπουλος: «Ελεύθεροι» από το καλοκαίρι, μέχρι τότε όλοι με μάσκα

Ο καθηγητής της μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, βλέπει επιστροφή στην κανονικότητα από το καλοκαίρι και μετά.

Εξήγησε ότι για να είμαστε «ελεύθεροι» το καλοκαίρι θα πρέπει το 70% της χώρας να έχει αποκτήσει ανοσία, «μέχρι τότε όλοι μάσκα», τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι η κοινωνία είναι εκείνη που καθορίζει τα επιδημιολογικά δεδομένα και πως εάν από το καλοκαίρι εφαρμόζονταν σωστά τα μέτρα θα μπορούσαμε ενδεχομένως να έχουμε αποφύγει και αυτό το lockdown.

Απαντώντας σε όσους είναι σκεπτικοί έναντι των εμβολιασμών ανέφερε ότι εφόσον περνάει από τους διεθνείς οργανισμούς, που είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, θα είναι ασφαλές, ενώ από την άλλη μέχρι να φτάσει η σειρά της Ελλάδας θα έχει χτιστεί και παραπάνω εμπειρία καθώς ήδη έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Όπως είπε φαίνεται πως δεν έχει σοβαρές παρενέργειες και πως ένα κοκκίνισμα μπορεί να προκαλέσει κάθε εμβόλιο.

Στο ερώτημα εάν είναι υπεραισιόδοξο να αναμένουμε άρση περιορισμών στις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής απάντησε ότι «δεν είναι ούτε υπέρ, ούτε υπό, αλλά είναι μια ημερομηνία που μπορεί να ισχύσει».

Εκτός απροόπτου θα ανοίξουν όπως είπε τα σχολεία, εκτός αν η κατάσταση δεν έχει καλυτερέψει. «Θα ανοίξουν σταδιακά τα πράγματα, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα» είπε.

Για τα γιορτινά τραπέζια τόνισε ότι δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό 9 ατόμων, αλλά σίγουρα ο αριθμός πρέπει να είναι μικρός.

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να ζητάμε από τον κόσμο να μείνουν όλοι κλειδωμένοι μέσα στα σπίτια τους. Συνεπώς η πολιτεία πρότεινε και εμείς συμφωνήσαμε να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα λόγω των Χριστουγέννων».

Συνέστησε προσοχή και μέτρο και κάλεσε τους πολίτες να προφυλάσσουν τους εαυτούς τους, να μην συνωστίζονται για να μην έχουμε και πισωγύρισμα.

Στο ερώτημα γιατί η επιτροπή έδωσε «πράσινο φως» για αύξηση του αριθμού των πιστών στις Εκκλησίες, απάντησε ότι οι λοιμωξιολόγοι συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί ήταν τέτοιοι που επιτρέπουν την ύπαρξη αποστάσεων και συνεπώς μπορούσε να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο υγειονομικά.

Έθεσε επίσης την ψυχολογική διάσταση που δεν μπορεί κανείς να μην την μετράει, καθώς αρκετοί πολίτες θέλουν να πάνε στην Εκκλησία.

πηγή

Exit mobile version