Σε 10 μέρες, την Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, θα τελεστεί η κηδεία της 96χρονης βασίλισσας Ελισάβετ, που έφυγε από την ζωή το απόγευμα της Πέμπτης στο Κάστρο του Μπαλμόραλ βυθίζοντας στο πένθος το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ίδια η μονάρχης είχε συμμετάσχει πριν δεκαετίες στα σχέδια για το τελευταίο της «ταξίδι» και είχε αποφασίσει η τέλεση της κηδείας της να πραγματοποιηθεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ «σπάζοντας» την παράδοση 200 και πλέον ετών, αφού η τελευταία κηδεία Βρετανού μονάρχη στο αββαείο του Ουέστμινστερ ήταν αυτή του βασιλιά Γεωργίου του Β’, το 1760.
Από την εποχή του Γεωργίου του Γ’ και μετά όλες οι κηδείες των Βρετανών μοναρχών τελούνται παραδοσιακά στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ, όπως έγινε και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όπου στον ίδιο χώρο πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του βασιλικού συζύγου, πρίγκιπα Φίλιππου, που απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών.
Όμως, η βασίλισσα Ελισάβετ επιθυμούσε η δική της κηδεία να τελεστεί στο αββαείο του Ουέστμινστερ και δεν δίστασε να «σπάσει» την παράδοση καθώς σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της Γηραιάς Αλβιώνας θεωρούσε πως η δική της κηδεία έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερο χώρο από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και πίστευε πως ιδανικό είναι το αββαείο του Ουέστμινστερ, εκεί όπου γίνεται παραδοσιακά η στέψη των βασιλέων από την εποχή του Ουίλιαμ του Α’, το 1066.
«Επιχείρηση Φτερό»: Λήψη μέτρων για τον έλεγχο του πλήθους στο λαϊκό προσκύνημα της σορού της Ελισάβετ.
Η σορός της βασίλισσας θα παραμείνει στη Σκωτία μέχρι και την Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου θα μεταφερθεί είτε με το βασιλικό τρένο, είτε με αεροσκάφος της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) στο Λονδίνο, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Την Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, που θα έχει διάρκεια τεσσάρων ημερών, στην ιστορική αίθουσα «Ουέστμινστερ Χολ», που βρίσκεται στο ίδιο κτήριο με την Βουλή των Κοινοτήτων. Κατά την άφιξη της σορού ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τελέσει σύντομη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Ελισάβετ.
Αυτές τις τέσσερις μέρες αναμένεται να επισκεφθούν τον χώρο εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανών και όχι μόνο, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη βασίλισσα που υπηρέτησε με αφοσίωση επί 70 χρόνια τη χώρα της.
Για την αντιμετώπιση των ουρών που θα σχηματιστούν έχει εκπονηθεί ειδικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Φτερό», το οποίο περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αλλά και τον έλεγχο του πλήθους
Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου αναμένεται η τέλεση της κηδείας στο αββαείο του Ουέστμινστερ. Κατά πιθανότητα το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου, όπως είχε συμβεί και με το φέρετρο της Μάργκαρετ Θάτσερ το 2013 μόνο που αντί για άλογα, τον κιλλίβαντα θα μεταφέρουν ναύτες του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Ο νέος βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ και όλα τα ανώτατα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθούν πίσω από το φέρετρο. Η κηδεία της Ελισάβετ θα μεταδοθεί τηλεοπτικά ενώ δια ζώσης αναμένεται να την παρακολουθήσουν ηγέτες και βασιλείς από το εξωτερικό. Μετά την κηδεία η σορός της μονάρχη θα μεταφερθεί στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Ουίνδσορ. Εκεί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση ενώ αργότερα θα ψαλεί ιδιωτική επιμνημόσυνη δέηση μόνο με την παρουσία των μελών της βασιλικής οικογένειας.
Στη συνέχεια η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο εντυπωσιακό Μνημείο του βασιλιά Γεώργιου του Στ’ (του πατέρα της), δίπλα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου έχουν ταφεί οι γονείς της και βρίσκονται οι στάχτες της αδελφής της, πριγκίπισσας Μαργαρίτας. Η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα μεταφερθεί από την Βασιλική Κρύπτη (κάτω από το δάπεδο του παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου) για να ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλον.