Βαρύ Πένθος για τον Πρωθυπουργό: Πέθανε ο πατέρας της Μαρέβας Γκραμπόφσκι

μαρέβα

Σε ηλικία 89 ετών και μετά από τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, πέθανε στο Λονδίνο ο Βόιτσεχ Γκραμπόφσκι, πατέρας της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μεταβεί εσπευσμένα τη Δευτέρα στην αγγλική πρωτεύουσα, όπου έδινε τη μάχη για τη ζωή ο πατέρας της συζύγου του.

Όπως έγινε γνωστό, η κηδεία του θα γίνει τις επόμενες μέρες στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Βόιτσεχ Γκραμπόφσκι γεννήθηκε το 1933 σε μια οικογένεια διάσημων φαρμακοποιών της Βαρσοβίας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο πατέρας, Mateusz Grabowski, βρέθηκε στη Μεγάλη Βρετανία και ο 11χρονος Βόιτσεχ έμεινε με τη μητέρα του στην κατεχόμενη Πολωνία, συμμετέχοντας στην Εξέγερση της Βαρσοβίας το 1944 ως αξιωματικός-σύνδεσμος με το ψευδώνυμο «Oko».

Μετά τον πόλεμο, ο πατέρας έφερε τους γιους του στη Μεγάλη Βρετανία, όπου φρόντισε για την άρτια εκπαίδευσή τους και τους κέντρισε το ενδιαφέρον για τον πολωνικό πολιτισμό, καθώς και την ανάγκη να τον προωθήσουν στον κόσμο.

Ο Mateusz Grabowski ίδρυσε τη γκαλερί ζωγραφικής «Grabowski Galery» και υποστήριξε στο Λονδίνο και στην Πολωνία διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Μουσείο στη Βαρσοβία ή το Μουσείο Τέχνης στο Λοτζ, στο οποίο δώρισε 400 πίνακες, το Μουσείο Φαρμακευτικών στην Κρακοβία – μια εξαιρετικά πολύτιμη συλλογή φαρμακευτικών αγγείων από τον 16ο και τον 17ο αιώνα. Ήταν επίσης ο ιδρυτής και ο κύριος δωρητής του “Μ. B. Grabowski Fund”.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Βόιτσεχ συνέχισε να διαχειρίζεται την αλυσίδα φαρμακείων και να προωθεί τον πολωνικό πολιτισμό στην “Grabowski Galery II”. Σε όλη αυτή την περίοδο, συγκέντρωνε γραμματόσημα και άλλα αντικείμενα φτιαγμένα στο εξωτερικό με πολωνική όψη, όπως βιβλιοθήκες, χάρτες, μετάλλια και πορσελάνες.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πάθος του είναι η νομισματική που σχετίζεται με τον Ιωάννη Παύλο Β’. Το ενδιαφέρον του για αυτό το θέμα χρονολογείται από την ημέρα που ο Karol Wojtyła ανακηρύχθηκε Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ στο κονκλάβιο της Ρώμης.

Exit mobile version