Βαρύ Πένθος: Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Την τελευταία του πνοή άφησε πριν από λίγο ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Δ. Χριστόφιας νοσηλευόταν από τον περασμένο Απρίλιο στην εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στη Μεταμοσχευτική Μονάδα νοσηλεύεται από τις 18 Μαΐου, ενώ δύο ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 του Αυγούστου 1946 από εργατική οικογένεια.

Με το Λαϊκό Κίνημα ήρθε σε επαφή από πολύ μικρός. Ο πατέρας του ήταν δραστήριο μέλος της Συντεχνίας Οικοδόμων ΠΕΟ και δίπλα του έζησε τη δύσκολη περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ1955-’59. Από πολύ μικρός εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ και πουλούσε την εφημερίδα «Χαραυγή», όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, από το 1957 ως το 1963. Το 1964 αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο Νεοκλέους στη Λευκωσία.

Σε ηλικία 14 χρόνων έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (Π.Ε.Ο.Μ.), της οποίας υπήρξε δραστήριο στέλεχος.

Το καλοκαίρι του 1964 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (Π.Ε.Ο.), της Ενιαίας Δημοκρατικής Οργάνωσης Νεολαίας (Ε.Δ.Ο.Ν.) και του τοπικού Αθλητικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου «ΑΧΙΛΛΕΑΣ» Δικώμου και το 1966 εκλέγεται Γραμματέας του ίδιου Συλλόγου και το 1967 Γραμματέας της ΕΔΟΝ Δικώμου. Το Μάη του 1969 στο Ε΄ Συνέδριο της ΕΔΟΝ εκλέγηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.

Το καλοκαίρι του 1969, με απόφαση του Κόμματος, πήγε στη Μόσχα για σπουδές. Αφού ολοκλήρωσε τη διετή φοίτηση του στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, μεταπήδησε στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης από την οποία αποφοίτησε ως διδάκτωρ (PhD) ιστορικών επιστημών.

Στη Μόσχα γνωρίστηκε με την Έλση Χηράτου, την οποία παντρεύτηκε το καλοκαίρι του 1972. Μαζί απόκτησαν δύο θυγατέρες, τη Μαριάννα και τη Χριστίνα και ένα γιο το Χρίστο.

Στην Κύπρο επέστρεψε τον Απρίλη του 1974. Μέχρι τον Ιούλη του 1974 ζούσε με την οικογένεια του στο Κάτω Δίκωμο.

Στις 26 του Μάη 1974 εκλέγηκε Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ και στις 18 του Σεπτέμβρη του 1977 Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση που κατείχε μέχρι το 1987. Στην ΕΔΟΝ απόκτησε πλούσιες εμπειρίες στους τομείς της οργάνωσης και της καθοδήγησης.

Τον Μάη του 1976 εκλέγηκε μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Λευκωσίας-Κερύνειας. Το Μάη του 1978 εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και το 1982 στο 15ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέγεται τακτικό μέλος της Κ.Ε. Τον Ιούλη του 1986 εκλέγηκε αναπληρωματικό μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. και μετά το 16ο Συνέδριο του Κόμματος πλήρες μέλος του Π.Γ. Από τις αρχές του 1987 παρακολουθούσε τις συνεδρίες της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ και αργότερα τον ίδιο χρόνο, εκλέγεται πλήρες μέλος της Κεντρικής Γραμματείας.

Με το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου (10/4/1988), ορίζεται από το Π.Γ. του Κόμματος ως Προσωρινός Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Στις 22 του Απρίλη 1988 ο Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται από την Ολομέλεια της Κ.Ε. ως ο νέος Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη άλλες τέσσερις φορές μέχρι τον Γενάρη του 2009.

Κατά τις Βουλευτικές Εκλογές του 1991 εκλέγεται Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων (Βουλευτής Κερύνειας) και επανεκλέγεται στις εκλογές του 1996, του 2001 και του 2006. Στις 7 του Ιούνη 2001 εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Την 1η Ιουνίου 2006 επανεξελέγη Πρόεδρος του Σώματος, αξίωμα που διατήρησε μέχρι την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας, στις 24 Φεβρουαρίου 2008.

Η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε καθήκοντα στις 28 Φεβρουαρίου του 2008, δηλώνοντας τα ακόλουθα στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ίδια ημέρα:

«Ο στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να καθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Τηλεφωνική επικοινωνία Παυλόπουλου με τη σύζυγο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τη σύζυγο του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Έλση Χριστόφια, στην οποία εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια.

Τσίπρας: Ο Χριστόφιας, υπήρξε γνήσιος ηγέτης του κυπριακού λαού και μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Χριστόφια, έναν γνήσιο ηγέτη του Κυπριακού λαού, έναν μεγάλο αγωνιστή της Αριστεράς, πάντοτε μπροστάρη στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και την ειρηνική συμβίωση όλου του Κυπριακού λαού.

Το σπουδαίο έργο του θα μείνει παρακαταθήκη για το μέλλον. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter, για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

ΚΚΕ: Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα θυμόμαστε για πάντα τον Δημήτρη Χριστόφια

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθειά της λύπη «για τον απροσδόκητο θάνατο του συντρόφου Δημήτρη Χριστόφια, επιφανούς στελέχους του ΑΚΕΛ, πρώην γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο το ΚΚΕ διατήρησε για δεκαετίες θερμές συντροφικές σχέσεις».

«Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1946 στο χωριό κάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας και από μαθητής μπήκε στην ενεργό δράση. Από μικρή ηλικία πίστεψε στο δίκιο και υπηρέτησε τα συμφέροντα του κυπριακού λαού σε όλες τις φάσεις της ζωής του.

Με την πάλη του αναδείχθηκε στα καθοδηγητικά όργανα της ΕΔΟΝ και του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της ΕΔΟΝ από το 1977 μέχρι το 1987 και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988 μέχρι και το 2005. Εκλέχτηκε πρόεδρος της κυπριακής βουλής και την περίοδο 2008-2013 Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρωτοστάτησε στους αγώνες του κυπριακού λαού κατά της τουρκικής κατοχής, για την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Διέθεσε μεγάλο μέρος της ζωής του για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας υπήρξε διεθνιστής, στάθηκε στο πλευρό της πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες στην Ελλάδα θα τον θυμόμαστε για πάντα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην ΚΕ του ΑΚΕΛ, στη σύζυγό του, Έλση, και τα παιδιά του, Μαριάννα, Χριστίνα και Χρήστο.

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο στην Κύπρο

Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο, Σάββατο, το υπουργικό συμβούλιο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την κηδεία και την ταφή του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το απόγευμα έπειτα από μακρά παραμονή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «μόλις πληροφορήθηκε τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια έδωσε οδηγίες να συνέλθει αύριο, στις 10.15 π.μ., εκτάκτως, το υπουργικό συμβούλιο, στο Προεδρικό Μέγαρο».

Συλλυπητήρια των κυπριακών πολιτικών κομμάτων

Ο σύντροφος Δημήτρης Χριστόφιας «έφυγε» μετά από σκληρή μάχη που έδινε το τελευταίο διάστημα”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κ.Σ. της ΕΔΟΝ, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

“Από σήμερα, η Κύπρος και το Λαϊκό Κίνημα της Κύπρου είναι πιο φτωχά. Το οικοδόμημα της ΕΔΟΝ, που ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε για τόσα χρόνια και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα, πενθεί μαζί με ολόκληρο τον λαό.

Αυτή την ώρα τα λόγια περισσεύουν. Ακριβέ μας σύντροφε, σε ευχαριστούμε για όλα όσα πρόσφερες, για όλα όσα μας δίδαξες, για το παράδειγμα που πάντα ήσουν. Η ΕΔΟΝ θα έχει για πάντα τη ζωή και τη δράση σου, φάρο και καθοδηγητή”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΔΟΝ αποφάσισε να αφιερώσει το 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών στον Δημήτρη Χριστόφια, ως ελάχιστο φόρο τιμής.

Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς και η νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος. “Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό σε όλη του τη ζωή, με εργατικότητα, ζήλο και αφοσίωση, σε όσα πίστευε. Συλλυπητήρια στο ΑΚΕΛ, του οποίου ο Δημήτρης Χριστόφιας ήταν ηγετική φυσιογνωμία” αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Η Νεολαία του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά της στον κόσμο του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ , καθώς και στον Γενικό Γραμματέα της ΕΔΟΝ, γιο του εκλιπόντος, Χρίστο Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους οικείους του πρώην προέδρου. “Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τον ανθρώπινο του χαρακτήρα, την τιμιότητα που τον διέκρινε καθώς και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

protothema.gr

Exit mobile version