Χωρίς ανοσία ακόμα κι αν έχουν κάνει το εμβόλιο ενδέχεται να είναι ορισμένοι συμπολίτες μας, όπως τόνισε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στο MEGA, είπε πως θα πρέπει να εξακολουθούμε να προσέχουμε, ενώ αναφέρθηκε και στο κορονοπάρτι που έγινε στο ΑΠΘ με εκατοντάδες κόσμου που ήταν ο ένας πάνω στον άλλον.
«Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορονοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά. Επομένως πρέπει να προσέξουμε».
Σχετικά με την επιτυχία των εμβολίων, τόνισε πως «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορονοπάρτι».
«Μπορεί να υπάρξει απόλυτη ελευθερία στην Κύθνο»
Συγκεκριμένα πάντως για το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».
Για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων τόνισε πως «δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.
Σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός, υπογράμμισε ότι «εάν δεν είχε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2800 κρούσματα ημερησίως. Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε ότι είναι διακύβευμα να γίνει γρήγορα ο εμβολιασμός. «Ειδικά σε μικρές κοινότητες με μεγάλη τουριστική ελκυστικότητα». Τέλος, εκτίμησε ότι στις 15 Ιουνίου θα έχουμε λιγότερα από 1000 κρούσματα ημερησίως.