Τζακ ο Αντεροβγάλτης: 130 χρόνια μετά, ανατρέπεται πλήρως η θεωρία για τις γυναίκες που έσφαξε[photos]

Νέα στοιχεία για τη δράση του Τζακ του Αντεροβγάλτη, του «φαντομά» δολοφόνου κατά συρροή, που τρομοκρατούσε επί μήνες ολόκληρους το ανατολικό Λονδίνο το 1888, φέρνει στο φως μια Βρετανίδα ιστορικός.

Μέχρι σήμερα επικρατούσε η άποψη ότι τα θύματα του παρανοϊκού φονιά ήταν ιερόδουλες, όμως η ιστορικός Χάλλι Ρούμπενχολντ λέει ότι στην πραγματικότητα ήταν άστεγες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε για το νέο της βιβλίο δείχνουν, όπως επισημαίνει, ότι οι τέσσερις από τις πέντε γυναίκες που δολοφόνησε ο αιμοσταγής serial killer βρήκαν το θάνατο ενώ κοιμόντουσαν στο πεζοδρόμιο. Και επικαλείται μεταξύ άλλων τα πορίσματα των ιατροδικαστών της εποχής εκείνης, που έκαναν τις νεκροψίες και ανέφεραν ότι τα θύματα μαχαιρώθηκαν ενώ ήταν ξαπλωμένα, προβάλλοντας ελάχιστη αντίσταση και χωρίς να βγάλουν άχνα.

O Τζακ ο Αντεροβγάλτης σκότωσε τουλάχιστον πέντε ιερόδουλες το 1888 στο Ουάιτσάπελ του Λονδίνου (Φωτογραφία: Wikimedia Commons)

Η δρ Ρούμπενχολντ υποστηρίζει ότι η εσφαλμένη εντύπωση για τα θύματα οφείλεται στη «σεξιστική» στάση των αστυνομικών που είχαν αναλάβει τότε με την υπόθεση, αλλά και των ερευνητών που ασχολήθηκαν με τους φόνους στις 13 δεκαετίες που ακολούθησαν.

Το νέο βιβλίο της Βρετανίδας ιστορικού για τα θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη

Στο βιβλίο της με τίτλο “The Five” -την πρώτη πλήρη βιογραφία των θυμάτων του διαβόητου εγκληματία- αποκαλύπτει ότι μόνον το τελευταίο εξ’ αυτών, η Μέρι Τζέιν Κέλι, εκδιδόταν εκείνη την περίοδο το κορμί της, ενώ δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πρώην ιερόδουλος Ελίζαμπεθ Στράιντ πουλούσε το κορμί της τη νύχτα που δολοφονήθηκε.

Τα άλλα τρία θύματα, η Μέρι Αν Νίκολς, η Άνι Τσάπμαν και η Κάθριν Έντοους εργαζόντουσαν ως υπηρέτριες και παραδουλεύτρες.

Σκίτσα και αναπαράσεις των φόνων του Τζακ του Αντεροβγάλτη από βρετανικές εφημερίδες της εποχής (Φωτογραφία: Wikipedia)

Ο μυστηριώδης φονιάς σκότωσε τις πέντε γυναίκες στην περιοχή Ουάιτσαπελ του ανατολικού Λονδίνου από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο του 1888. Ο λαιμός των θυμάτων ήταν κομμένος και τα σώματά τους ακρωτηριασμένα. Η αφαίρεση των εσωτερικών οργάνων οδήγησε ορισμένους στη σκέψη πως ο δολοφόνος κατείχε ανατομική ή χειρουργική γνώση ή ότι ήταν χασάπης. Η ταυτότητά του, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ.

Η Βρετανίδα ιστορικός επισημαίνει ότι τα χρόνια εκείνα πολλές άστεγες γυναίκες κοιμόντουσαν στους δρόμους των κακόφημων, υποβαθμισμένων συνοικιών του Λονδίνου κι ότι η αστυνομία συχνά τις χαρακτήριζε «πόρνες». Περίπου 70.000 άτομα την εποχή εκείνη ξυπνούσαν χωρίς να ξέρουν που θα βρουν να κοιμηθούν το βράδυ και μόνον στο Ουάιτσαπελ υπήρχαν 233 άθλια πανδοχεία, όπου μπορούσε κανείς να διανυκτερεύσει για μερικές πενταροδεκάρες. Τα τέσσερα απ’ τα πέντε θύματα του Τζακ του Αντεροβγάλτη βρέθηκαν στο δρόμο, χωρίς χρήματα επάνω τους, άλλη μια ένδειξη ότι μάλλον ήταν άστεγες παρά εκδίδονταν. Μόνον το τελευταίο θύμα, η Μέρι Τζέιν Κέλι -πόρνη πολυτελείας στο Ουέστμινστερ- βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της.

Το μαχαίρι που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης στους φόνους (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

«Είναι πολύ περισσότερες οι ενδείξεις ότι δολοφονήθηκαν ενώ κοιμόντουσαν παρά ότι εκδίδονταν, αλλά επικράτησε η τελευταία άποψη. Ο κόσμος ξαφνιάζεται όταν επισημαίνω ότι τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ηλικίας άνω των 40, και το σεξουαλικό τους κεφάλαιο είχε σχεδόν “εξανεμιστεί”. Τα ΜΜΕ της βικτωριανής εποχής θέλοντας να εντυπωσιάσουν έλεγαν ότι [οι γυναίκες] αντιστάθηκαν, αλλά δεν υπήρχαν ίχνη πάλης», είπε η δρ Ρούμπενχολντ.

Τα τέσσερα πρώτα θύματα του Αντεροβγάλτη ήταν ηλικίας 43, 47, 45 και 46 ετών και μόνον η Μέρι Κέλι που επιβεβαιωμένα εκδιδόταν, ήταν 25 ετών.

Χάρτης με τις τοποθεσίες όπου βρέθηκαν τα θύματα του Αντεροβγάλτη (Φωτογραφία: Wikipedia)

Παρά τα όσα πιστευόταν την εποχή εκείνη, καμία απ’ τις γυναίκες δεν καταγόταν από το Ουάιτσαπελ.

iefimerida.gr

 

 

Exit mobile version