Στο «μικροσκόπιο» του γερμανικού Τύπου βρίσκεται η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ στη Σόφια, με τα δημοσιεύματα να επισημαίνουν τα βήματα που επιτεύχθηκαν προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία.
«Ο Τσίπρας και ο Ζάεφ προσεγγίζουν ο ένας τον άλλο στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει η διαδικτυακή Die Zeit. Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ «έχουν βρει μια λύση για την κρατική ονομασία της Μακεδονίας», προσθέτει η εβδομαδιαία εφημερίδα του Αμβούργου, επικαλούμενη τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για «μια εκδοχή που μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές», ωστόσο θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών, όπως διευκρίνισε.
Η Die Zeit επισημαίνει ότι «η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρκέστηκε να κάνει λόγο στη Σόφια για προόδους στη διαδικασία επίλυσης της αντιπαράθεσης» και να δηλώσει ότι «αμφότερες οι χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο στόχος. Θα ήταν εξαιρετικά ευκταίο να μπορέσει να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας επειδή ειδικά για τη Μακεδονία εξαρτώνται βεβαίως πάρα πολλά από αυτό».
«Η Αθήνα φοβάται ενδεχόμενες εδαφικές αξιώσεις»
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η διαμάχη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων διαρκεί από το 1991 και σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει εξαιτίας της διαμάχης την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. «Οι αριστερίζουσες κυβερνήσεις των δύο χωρών μπήκαν ωστόσο στη διαδικασία να διευθετήσουν αυτή τη διαμάχη», γράφει η Die Zeit.
«Η Ελλάδα και η Μακεδονία (σ.σ. ΠΓΔΜ) αναγγέλλουν προόδους στη διαμάχη για την ονομασία», γράφει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση. Το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις που πραγματοποίησαν μετά τη συνάντησή τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ και σημειώνει: «Από την ανεξαρτητοποίηση της Μακεδονίας από τη Γιουγκοσλαβία πριν από 27 χρόνια η Ελλάδα προβάλλει αντιστάσεις στο γεγονός ότι η γειτονική της χώρα έχει το ίδιο όνομα με την περιφέρεια της Μακεδονίας στον ελληνικό Βορρά. Η Αθήνα φοβάται το ενδεχόμενο να τεθούν αργότερα εδαφικές αξιώσεις (…)».
Τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζει και η ψηφιακή Welt σε άρθρο της για τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Όπως παρατηρεί, «σε μια μακροχρόνια αντιπαράθεση (σ.σ. μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων) διαφάνηκε εν τω μεταξύ μια σημαντική επιτυχία».
Μέι: Η λύση του ονόματος θα ωφελήσει τόσο την ΠΓΔΜ όσο και την Ελλάδα
H πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι μετά τη σύνοδο στη Σόφια πραγματοποίησε επίσκεψη στα Σκόπια, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.
Η κ. Μέι δήλωσε, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ζόραν Ζάεβ, πως η πΓΔΜ έχει δεσμευτεί σε λύση στο θέμα του ονόματος, υπογράμμισε πως η λύση αυτή θα αποφέρει καθαρά οφέλη και στις δύο χώρες και εξέφρασε την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε από την πλευρά του πως η φιλία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας μεγαλώνει, «οικοδομείται εμπιστοσύνη και πιστεύω ειλικρινά ότι μπορούμε να βρούμε λύση». Η εκδοχή η οποία μπορεί να γίνει αποδεκτή από τις δύο πλευρές είναι μια συνολική λύση και όχι τμηματικές λύσεις, ανέφερε ο Ζάεφ και υπογράμμισε πως με την συνέχιση των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των δύο χωρών «επιθυμούμε να διαπιστώσουμε αν πράγματι μπορεί να γίνει αποδεκτή η λύση από τις δύο πλευρές».
Πηγή: DW, ΑΠΕ-ΜΠΕ