Τσιόδρας: «Αν χτίζαμε ξαφνικά όλοι μαζί ανοσία αυτό θα σήμαινε εκατοντάδες νεκρούς»

Για το θέμα της οικοδόμησης ανοσίας στον γενικό πληθυσμό τοποθετήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την καθημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Όπως είπε δεν θέλουμε να χτίσουμε ξαφνικά όλοι ανοσία γιατί αυτό θα σήμαινε εκατοντάδες νεκρούς.

Δεν μου αρέσει να λέω αυτή τη λέξη. Το έχω πει πολλές φορές, θέλουμε σταδιακά να αναπτυχθεί η ανοσία, είπε.

Είναι ένας ιός που θα μείνει μαζί μας μήνες, δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι και όλοι μιλούν για ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο. Κάποιες χώρες μιλούν και για τρίτο.

Μιλάμε για μια στρατηγική σταδιακή εφαρμογής μέτρων και άρση τους ανάλογα με τις εξελίξεις, εξήγησε ο κος Τσιόδρας.

Μάλιστα στην αρχή της σημερινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι οι νέοι δεν έχουν ανοσία στον κορονοϊό, αν και είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς το γιατί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα, στην Ιταλία το 25% των κρουσμάτων ανήκει σε ηλικίες από 19-50 ετών και στην Ισπανία το 33% των κρουσμάτων ανήκει σε ανθρώπους κάτω των 44 ετών.

Στη χώρα μας, στις ηλικίες από 40 έως 64 ανήκει το 45% των κρουσμάτων, το 31% των κρουσμάτων ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και το 2.8% των κρουσμάτων σε νέους κάτω των 18 ετών.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, οι λόγοι που σπανίως αρρωσταίνουν και νέοι άνθρωποι δεν είναι απολύτως γνωστοί. Πιθανότατα υπάρχουν κάποια ειδικά γονίδια που τους άνουν πιο ευάλωτους, όπως για παράδειγμα το κύτταρο που είναι ο υποδοχέας του ιού στον οργανισμό και λειτουργεί ως πύλη εισόδου.

Άλλος παράγοντας μπορεί να είναι το ανοσοποιητικό σύστημα και ο τρόπος που αντιδρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι ασθενές.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που σίγουρα ισχύει, είναι ότι πολλοί νέοι φοβούνται λιγότερο, δεν τηρούν τις απαραίτητες προφυλάξεις και κατά συνέπεια είναι πιο ευάλωτοι στο να κολλήσουν τον ιό.

Πηγή: tribune

Exit mobile version