Στην κριτική που δέχεται το ΥΠΟΙΚ για υπερφορολόγηση τόνισε ότι δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία. Για ποιο λόγο επικαλέστηκε τη Γερτρούδη από τον Άμλετ.
«Η αξιολόγηση κλείνει , θα κλείσει νωρίτερα από ότι νομίζετε όπως έλεγε και η γιαγιά μου μην πιστεύεις ότι διαβάζεις τις εφημερίδες» είπε ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν λίγο στην Βουλή αναφερόμενος στην αξιολόγηση.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το χρέος είπε στην συνέχεια μιλώντας στην εκδήλωση του Γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής με θέμα «Κρίση μεταρρυθμίσεις ανάπτυξη.
Θύμισε ότι ΔΝΤ έχει δεσμευτεί πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει αν δεν έχει εγγυήσεις για την βιωσιμότητα του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλυθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ενώ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν και να δίνουν ένα αίσθημα ασφάλειας για τα ελληνικά ομόλογα.
Επανέλαβε επίσης ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα για το 2019 θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα «Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι 2% του ΑΕΠ και τα επεκτατικά μέτρα επίσης 2% του ΑΕΠ άρα το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά το τέλος της ομιλίας του και απαντώντας σε παρέμβαση του επικεφαλής του οικονομικού τομέα της οικονομίας βουλευτή της ΝΔ κ. Χρήστου Σταϊκούρα σχετικά με την αναγκαιότητα των νέων μέτρων αφού σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται έτσι κι αλλιώς – εξ ού και το ουδέτερο πακέτο των μέτρων – ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «Χρήστο στο πανεπιστήμιο διαχωρίζαμε το επιθυμητό από το εφικτό» δείχνοντας στην ουσία την πίεση που έχει ασκήσει το ΔΝΤ.
Τόνισε ότι για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου δεν φτάνει μόνο η αύξηση των επενδύσεων «ακόμη και οικονομικά να το εξετάσεις δεν προκύπτει ότι οι επενδύσεις από μόνες τους μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ».
Υποστήριξε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν μια στρατηγική για το τι είδους επενδύσεις είναι οι απαραίτητες.
Στο σημείο αυτό υπερασπίστηκε και την ιδέα της δημιουργίας του Υπερταμείου τονίζοντας ότι δημιουργήθηκε για αυξήσει την αξία της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας και όχι για να την μεταβιβάσει σε ιδιώτες όπως έχει προγραμματιστεί από την ίδρυση του για το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να δημιουργηθεί μια νέα βιομηχανική και περιφερειακή πολιτική.
«Δεν μας ενδιαφέρει να ξέρουμε ποιοι θα έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, πως οι επενδύσεις αυτές θα συνδεθούν και με συγκεκριμένη πολιτική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» αναρωτήθηκε για να καταλήξει απαντώντας στις ανησυχίες που εκφράστηκαν για την λειτουργία και κυρίως την διάρκεια του ταμείου με… Σαίξπηρ
«Η υπερβολική ανησυχία για το νέο μου θυμίζει αυτό που λέει η Γερτρούδη στο Άμλετ: Η κυρία παρανανησυχεί», είπε χαρακτηριστικά.
Απέδωσε τη ύφεση του 2016 στα υφεσιακά μέτρα που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση μέσα τον προηγούμενο χρόνο ενώ τόνισε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων ήρθε και από μη παραμετρικά μέτρα όπως η επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος που μείωσε την φοροδιαφυγή.
Στην κριτική που δέχεται το ΥΠΟΙΚ για υπερφορολόγηση τόνισε ότι δεν προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, για να προσθέσει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές χρειάζονται περισσότερο την προβλεψιμότητα των φόρων και όχι την μείωση τους.
Τέλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα αρχιτεκτονικής και πολιτικής της Ενωμένης Ευρώπης τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι η ανάγκη οικονομικών μεταβιβάσεων από το πλούσιο Βορρά στον φτωχό νότο.
«Δεν αναρωτήθηκε κανείς από που προέκυψε το εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ της Γερμανίας που είναι μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας, και ότι έτσι δεν θα γίνουν ποτέ ανταγωνιστικές οι χώρες του νότου;», είπε για να προσθέσει ότι κανείς σήμερα δεν βλέπει τον ελέφαντα στο δωμάτιο της ΕΕ και όλοι αναφέρονται σε μεταρρυθμίσεις και μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας.