Σε καραντίνα βρίσκονται 98 άνθρωποι στην Γκάνα της Αφρικής, καθώς ήρθαν σε επαφή με τα πρώτα κρούσματα του θανατηφόρου και εξαιρετικά μεταδοτικού ιού Μάρμπουργκ, τα οποία και μόλις επιβεβαιώθηκαν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Πρόκειται για έναν ιό συγγενή του πιο γνωστού Έμπολα, ο οποίος αρχικά μεταδόθηκε στον άνθρωπο έπειτα από έκθεση σε ορυχεία ή σπηλιές, που κατοικούνται από φρουτοφάγα χειρόπτερα (ένα είδος μεγάλης νυχτερίδας).
Πλέον, μεταδίδεται και μεταξύ των ανθρώπων διαμέσου του αίματος, σωματικών υγρών, καθώς και επαφής με μολυσμένες επιφάνειες.
Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού Μάρμπουργκ
Ο ιός Μάρμπουργκ είναι μια ίωση με αιμορραγικό πυρετό, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον, πιο διαδεδομένο, ιό Έμπολα.
Η νόσος ξεκινά ξαφνικά, με τα πρώτα συμπτώματα να είναι τα εξής:
- Έντονος πονοκέφαλος
- Υψηλός πυρετός
- Διάρροια
- Πόνος στο στομάχι
- Εμετός
Τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται ολοένα πιο έντονα, αν και κατά τα αρχικά στάδια είναι δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τη νόσο Μάρμπουργκ από άλλες τροπικές ασθένειες, όπως είναι ο Έμπολα και η ελονοσία.
Έπειτα από πέντε ημέρες, πολλοί ασθενείς ξεκινούν να υποφέρουν από αιμορραγία, είτε κάτω από το δέρμα, είτε στα εσωτερικά όργανα, ενώ κάποιες φορές παρατηρείται και αιμορραγία από οπές του σώματος, όπως είναι τα μάτια, το στόμα και τα αυτιά.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά ούτε και εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό. Χορηγούνται μόνο υγρά, με τη μορφή ενδοφλέβιου ορού.
Ανησυχίες για μεγάλη διασπορά
Αξίζει να αναφερθεί ότι δύο θύματα του ιού Μάρμπουργκ δε γνωρίζονταν μεταξύ τους, γεγονός που γεννά ανησυχίες για μεγαλύτερη διασπορά από ό,τι μέχρι τώρα πιστευόταν.
Σημειώνουμε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσο, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον οργανισμό «Gavi» ως «η επόμενη πανδημική απειλή», ενώ και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι πρόκειται για έναν ιό «επιρρεπή σε πανδημίες».
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, «Daily Mail», οι δύο ασθενείς είχαν βρεθεί θετικοί στο τεστ για τον ιό, ωστόσο τα δείγματα αναλύθηκαν εκ νέου από τον ΠΟΥ, ο οποίος μάλιστα έστειλε τους δικούς του ειδικούς στη Γκάνα, προκειμένου να βοηθήσει τους τοπικούς αξιωματούχους υγείας και να ιχνηλατηθούν οι στενές επαφές των θυμάτων.
Καθώς επιβεβαιώθηκε η θετικότητα στον ιό, αυτή τη στιγμή η Δυτική Αφρική βρίσκεται εν μέσω μιας νέας «έξαρσης» του ιού, μετά από ένα μικρό ξέσπασμα που είχε σημειωθεί πέρυσι στη Γουινέα.
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια θεραπεία, αλλά ούτε και κάποιο εμβόλιο έναντι του ιού Μάρμπουργκ, εντούτοις οι γιατροί θεωρούν ότι οι πιθανότητες επιβίωσης είναι αυξημένες όταν χορηγούνται πολλά υγρά στον ασθενή, ιδίως με τη μορφή ενδοφλέβιου ορού.
Σύμφωνα με το BBC, οι κάτοικοι της Δυτικής Αφρικής καλούνται να μένουν μακριά από τις σπηλιές, καθώς και να μαγειρεύουν πολύ καλά το κρέας τους, πριν το καταναλώσουν.
«Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται στη Γκάνα, για να ερευνήσουν την κατάσταση και να προετοιμάσουν την ανταπόκριση σε κάποιο πιθανό ξέσπασμα του ιού. Δουλεύουμε μαζί με τους κρατικούς φορείς για να βοηθήσουμε στην ανίχνευση, να ιχνηλατήσουμε επαφές και να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τη διασπορά του ιού», δήλωσε σχετικά ο δρ. Φράνσις Κάσολο, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γκάνα.