Ο κορονοϊός έχει μολύνει περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν αυστηρά μέτρα για το περιορισμό της πανδημίας και τους πολίτες να ανησυχούν.
Τα συμπτώματα του κορονοϊού (Covid-19) είναι συγκεκριμένα, ωστόσο είναι φυσικό αρκετοί να φοβούνται κάθε φορά που έχουν μία ενόχληση στον λαιμό ή βήχουν.
Ο κορονοϊός χαρακτηρίστηκε πανδημία και σίγουρα πρέπει να τον πάρουμε στα σοβαρά, τηρώντας τα μέτρα πρόληψης. Ωστόσο, μία φωνή από το εξωτερικό έρχεται να καθησυχάσει τους πιο ανήσυχους. Ο λόγος για τον Δρ. Γκρεγκ Πόλαντ, καθηγητή ιατρικής και λοιμωδών νοσημάτων στην κλινική Mayo και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας Vaccine Clinic της Mayo Clinic.
Ο Δρ. Πόλαντ κάνει λόγο για τις διαφορές μεταξύ των τυπικών αλλεργιών, των συμπτωμάτων κρυολογήματος και γρίπης, με εκείνων των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κορονοϊό.
Αίσθηση κνησμού στα μάτια; Μύτη που «τρέχει»;
Αν έχετε αυτά τα δύο συμπτώματα, τότε πιθανόν να έχετε μία αλλεργία ή κάποιο κρυολόγημα. Όπως εξηγεί ο Δρ. Γκρεγκ Πόλαντ «το πρόβλημα με τις εποχικές αλλεργίες είναι ότι επηρεάζουν τη μύτη και τα μάτια. Τα περισσότερα συμπτώματα είναι ρινικά και εντοπίζονται σε κεφάλι, εκτός αν κάποιος εμφανίσει και ένα εξάνθημα».
Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης επηρεάζουν όλο το σώμα
«Η γρίπη και ο νέος κορονοϊός επηρεάζουν άλλα συστήματα και την κατώτερη αναπνευστική οδό. Μάλλον δεν θα “τρέχει” η μύτη σας, αλλά αυτό που μπορεί να νιώθετε είναι ένας πονόλαιμος ή ένας βήχας, να ανεβάσετε πυρετό ή να μη μπορείτε να αναπνεύσετε. Επομένως, πρόκειται για μια διαφορετική διάγνωση» λέει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να δώσουμε προσοχή στη θερμοκρασία μας, τονίζοντας ότι είναι πολύ απίθανο οι αλλεργίες να προκαλέσουν πυρετό. Συνήθως δεν προκαλούν δύσπνοια, εκτός αν πάσχετε από κάποια χρόνια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, όπως άσθμα.
Ήπιας μορφής τα συμπτώματα της αλλεργίας
Ο Δρ. Πόλαντ αναφέρει ότι εάν έχετε τα ίδια συμπτώματα την ίδια χρονική στιγμή, κάθε χρόνο, πιθανόν να αντιμετωπίζετε κάποια εποχική αλλεργία. Σε αυτή την περίπτωση, κάποια ειδική φαρμακευτική αγωγή και μερικές άλλες τακτικές προφύλαξης, θα σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα.
Κορονοϊός και γρίπη θα σας βγάλουν εκτός… λειτουργίας
Ο καθηγητής αναφέρει ότι «εάν έχετε μια οξεία περίπτωση κορονοϊού ή γρίπης, θα αισθάνεστε μεγάλη κούραση κι έναν συνεχόμενο πόνο, που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο κρεβάτι. Όλοι θα καταλάβουν τη διαφορά. Οι αλλεργίες μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε κουρασμένοι, αλλά δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρό πόνο στους μύες ή στις αρθρώσεις».
Τα συμπτώματα κρυολογήματος και της ήπιας γρίπης συνήθως περνάνε από μόνα τους
Με τέτοιου είδους ασθένειες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα με ξεκούραση και σωστή φροντίδα μέσα σε λίγες μέρες (εκτός αν είστε ηλικιωμένοι ή κι άλλα προβλήματα υγείας, οπότε μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να περάσουν ακόμη και οι ήπιες ασθένειες), σύμφωνα με τον γιατρό.
Τα συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης μπορεί να επιδεινωθούν με τον χρόνο
Εάν πρόκειται για μια άσχημη περίπτωση γρίπης ή κορονοϊού, μπορεί να επιδεινωθούν τα συμπτώματα όταν περιμένετε να νιώσετε καλύτερα. Αυτό είναι ένα σίγουρο σημάδι πως χρήζετε ιατρικής παρακολούθησης και στοχευμένης περίθαλψης.
Τα πρώιμα συμπτώματα των αλλεργιών, του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού μπορεί να είναι παρόμοια
Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Δρ. Πόλαντ, τα αρχικά στάδια του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού μπορεί να είναι παρόμοια και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι τόσο ήπια που να μην σημάνουν συναγερμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, ειδικά εάν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
«Ανησυχούμε περισσότερο για τους ηλικιωμένους, τα άτομα με άσθμα ή άλλες πνευμονικές παθήσεις, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, καθώς και τις έγκυες γυναίκες», επισημαίνει ο καθηγητής.
Συνοψίζοντας
Ψυχραιμία, επαγρύπνηση, να λαμβάνετε υπόψιν το ιατρικό ιστορικό σας, να παρακολουθείτε τυχόν συμπτώματα και να σκέφτεστε κριτικά εάν η συγκεκριμένη σας κατάσταση θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό σας ή τους γύρω σας.
Πηγή: CNN