Το κόστος διαβίωσης αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, χωρίς ακόμα να έχει αποτυπωθεί ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία. Αυξήσεις σοκ στις τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ «ζαλίζουν» οι αυξήσεις πάνω από 70% στην ενέργεια. Η ακρίβεια λυγίζει τα νοικοκυριά.
«Θηλιά» είναι η ακρίβεια για νοικοκυριά και επιχειρηματίες χωρίς ακόμα να έχει ενσωματωθεί στα στοιχεία του πληθωρισμού οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 25ετίας στο 7,2% για τον μήνα Φεβρουάριο.
Οι ανατιμήσεις έχουν βάλει φωτιά στο «καλάθι της νοικοκυράς» και συγκεκριμένα:
Έλαια και λίπη (16,8%), Λαχανικά γενικά (15,2%), Αρνί και κατσίκι (14,4%), Φρούτα νωπά (9,8%), Παρασκευάσματα με βάση το κρέας (8,1%), Πουλερικά (6,8%), Παγωτά (6,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (6%), Ψωμί και δημητριακά (5,9%), Λοιπά τρόφιμα (4,4%), Μοσχάρι (4,2%), Καφέ (4,1%), Ψάρια νωπά (3,6%) και Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (1,7%).
Αξιοσημείωτο είναι ότι μειώθηκαν το χοιρινό (-1%) και τα αλλαντικά (-2,2%).
Πόσο έχουν αυξηθεί σε ένα χρόνο οι τιμές στα τρόφιμα
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν τη σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Σύμφωνα με αυτά, έναντι της περσινής χρονιάς καταγράφονται αυξήσεις των δεικτών κατά 7,1% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά».
Οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών σε:
ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά.
Νέες αυξήσεις μέσα σε έναν μήνα
Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή κατά 1,1% τον μήνα Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
2% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, μοσχάρι, γιαούρτι, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια.
2,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στο φυσικό αέριο.
0,7% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
2,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.
Εφιαλτικές αυξήσεις στην ενέργεια
Σημαντικές ανατιμήσεις σε καταγράφηκαν επίσης στην ενέργεια:
- Φυσικό αέριο (78,5%)
- Ηλεκτρισμός (71,4%)
- Πετρέλαιο θέρμανσης (41,5%)
- Καύσιμα και λιπαντικά (23,2%)
Άνοδος και στις μεταφορές
Πιο αναλυτικά:
Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο (22,9%), Αυτοκίνητα μεταχειρισμένα (11,5%), Αυτοκίνητα καινούργια (7,6%), Ένδυση και υπόδηση (5,6%), Ελαστικά (4,9%), Μοτοποδήλατα- μοτοσικλέτες (4,4%), Οδοντιατρικές υπηρεσίες (1,1%) και Ενοίκια κατοικιών (0,7%).
Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Μέχρι τις 19 του μήνα φτάνει το εισόδημα
Η ετήσια έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για το εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2021 δείχνει ότι διευρύνθηκε η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικά νοικοκυριών έναντι των υψηλών εισοδηματικά νοικοκυριών, το 43,6% των νοικοκυριών το μηναίο εισόδημα επαρκεί κατά μέσο όρο για 19 μέρες, το 80,1% των νοικοκυριών δεν μπορεί να αποταμιεύσει, ενώ το 45,1% των νοικοκυριών εκφράζει την απαισιοδοξία του σε ό,τι αφορά στην οικονομική του κατάσταση στο μέλλον.